Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

piec Vaillant EkoTech - sterowanie temperaturą

ekmir 18 May 2016 09:05 10446 47
Buderus
    ekmir
    Level 24  
    Do ogrzewania podłogowego w domu mam piec Vaillant EkoTech.
    Póki co temperatura grzania ustawiana jest pokrętłem temperatury znajdującym się w piecu.

Z każdego pomieszczenia do skrzynki z rozdzielaczami doprowadzone zostały 3-żyłowe przewody, na potrzeby ewentualnego sterowania temperaturą.
    W budynku są dwie skrzynki z rozdzielaczami, na dwóch kondygnacjach.

Jakie radzicie zastosować rozwiązanie sterowania temperaturą w domu (w poszczególnych pomieszczeniach).
  • Buderus
    voyytas
    Level 15  
    Moim zdaniem (a wypracowałem je po dwóch sezonach grzewczych) nie warto bawić się w sterowanie temperaturą podłogówki - ma dużą bezwładność. Mój piec (Wolf CGB 24) chodzi większość czasu w trybie eko a w komfort wchodzi jak jesteśmy w domu. Temperatura ciągle na poziomie 22 - 23 stopni.
    Jeżeli bardzo chcesz to zapoznaj się z sterowaniem podłogowym firmy Salus.
    ekmir
    Level 24  
    U mnie ta bezwładność jest mniejsza, bo mam posadzkę anhydrytową.
    ziomekorko
    Level 19  
    Witam. Wodne ogrzewanie podłogowe ze względu na swoją dużą bezwładność cieplną nie nadaje się do indywidualnego sterowania temperaturą pomieszczenia. Należy sterować temperaturą ogólną podłogówki na przykład pogodowo poprzez odpowiednią automatykę i mieszacz z siłownikiem, a temperaturę poszczególnych pomieszczeń regulować poprzez przepływ czynnika grzewczego na rozdzielaczu według zasady większy przepływ = większa temperatura pomieszczenia i odwrotnie. Sposób regulacji o który się pytasz czyli każde pomieszczenie indywidualnie włącz - wyłącz powoduje tylko powstające problemy po kilku latach użytkowania podłogówki (zamulają i zakamieniają się pojedyncze pętle grzewcze, częste zapowietrzanie się ogrzewania, spada sprawność systemu ogrzewania, konieczność stosowania co kilka lat czyszczenia chemicznego instalacji i stosowania odpowiednich inhibitorów).
    ekmir
    Level 24  
    Nie zdecydowałem jeszcze na jakieś konkretne rozwiązanie.
    Liczę na podpowiedzi,wskazówki i doświadczenie Szanownych Kolegów.

Oczywistym jest, że nie chciałbym takiego rozwiązania, które będzie awaryjne i problemowe.
    Nie chciałbym aby dochodziło do zamulania i zakamieniania się pojedyncze pętle grzewczych, czy też do częstego zapowietrzania się ogrzewania.

Dlatego zaproponowane przez Kolegę rozwiązanie sterowania temperaturą ogólną podłogówki (np.: pogodowo poprzez odpowiednią automatykę i mieszacz z siłownikiem), a temperaturę poszczególnych pomieszczeń regulować poprzez przepływ czynnika grzewczego na rozdzielaczu według zasady większy przepływ = większa temperatura pomieszczenia i odwrotnie, wydaje się być tym rozwiązaniem, które byłoby dla mnie właściwe.

Bardzo proszę w związku z tym o więcej szczegółów dot. powyższego rozwiązania.
    ls_77
    Level 36  
    Napisz coś więcej o swoim układzie.
    Czy kocioł jest 1-funkcyjny z zasobnikiem czy 2-funkcyjny i jakiej mocy i jakiej wielkości jest dom?
    Czy z kotłem kupiłeś jakiś regulator Vaillanta podłogowy/pokojowy?
    Czy w budynku jest tylko podłogówka - jaka powierzchnia?
    Czy są też grzejniki - ile?
    Jeśli są grzejniki, to czy masz 2 osobne obiegi z pompami i jakiś mieszacz czy nie?
    ekmir
    Level 24  
    Kocioł Vaillant EkoTech jest jednofunkcyjny z zasobnikiem 300 l Immergas (z powietrzną pompą ciepła).
    Nie ma aktualnie żadnego regulatora.
    W budynku jest tylko ogrzewanie podłogowe (grzejniki drabinkowe w łazienkach podłączone są tak jak "podłogówka").
    Są dwa rozdzielacze na parter i na poddasze użytkowe (i dwie pompy na każdy obieg do rozdzielaczy).
    Powierzchnia budynku ok. 220 m.
    dement
    Level 13  
    Quote:
    Wodne ogrzewanie podłogowe ze względu na swoją dużą bezwładność cieplną nie nadaje się do indywidualnego sterowania temperaturą pomieszczenia. Należy sterować temperaturą ogólną podłogówki na przykład pogodowo poprzez odpowiednią automatykę i mieszacz z siłownikiem, a temperaturę poszczególnych pomieszczeń regulować poprzez przepływ czynnika grzewczego na rozdzielaczu według zasady większy przepływ = większa temperatura pomieszczenia i odwrotnie. Sposób regulacji o który się pytasz czyli każde pomieszczenie indywidualnie włącz - wyłącz powoduje tylko powstające problemy po kilku latach użytkowania podłogówki (zamulają i zakamieniają się pojedyncze pętle grzewcze, częste zapowietrzanie się ogrzewania, spada sprawność systemu ogrzewania, konieczność stosowania co kilka lat czyszczenia chemicznego instalacji i stosowania odpowiednich inhibitorów).

Strach się bać :) Powinni wprowadzić jakiś zakaz sprzedaży tego typu automatyki.
    A tak poważnie, czy mógłby kolega uzasadnić takie a nie inne następstwa (?)
    Mieszacz z siłownikiem?
    Kocioł gazowy sam reguluje temperaturę zadaną.
    Ponad to, jeżeli jest wyposażony w pompę PWM, sam reguluje zadaną temperaturę powrotu, co bezpośrednio wpływa na przepływ. Ciekawe komu by się chciało przy każdej zmianie temperatury regulować przepływ na rotametrach.
    Pogodówka reguluje jedynie temp. zasilania.
    W projektach podłogówki z reguły przyjmuje się zasilanie 35C delta 5C.
    Taka mała delta, (miedzi innymi) dla równomiernego rozkładu temperatury powierzchni grzewczej.
    Osobiście jestem zwolennikiem regulatorów pokojowych. Najlepiej tygodniowych.
    Np. http://termoplus.pl/produkt/termostaty/tc910/
    Do tego siłowniki, listwa i pogodówka.
  • Buderus
    ekmir
    Level 24  
    Przewody mam wyprowadzone do własnie np. takich regulatorów w każdym pomieszczeniu. Są one sprowadzone do pomieszczeń, w których znajdują się rozdzielacze.
    gersik
    Level 33  
    Pompy do rozdzielaczy są w skrzynkach, bez mieszaczy czy w pomieszczeniu koło kotła? Czy masz sprzęgło? Moim zdaniem troszkę źle masz wykonaną instalację. Narys oj proszę schemat jak to masz podpięte. Czy idą osobne rury bo skrzynek rozdzielaczy?
    dobroslaw

Level 22  
    Jeśli wszędzie masz podłogówkę to piec i tak będzie pracował na niskim parametrze na CO 40-50 stopni więc zawory mieszające czy głowice na podłogówce są niepotrzebne. Czy jest czujka zewnętrzna ? wtedy będzie można sterować pogodowo, czy da się podłączyć do pieca sterowanie on-off ?Co do sterowania samą pogodówką na podłogówkę, są zwolennicy i przeciwnicy. Uważam że podłogówka bez problemu może być sterowana termostatami pokojowymi. Najlepiej w sposób mieszany, parametr zasilania w zależności od krzywej grzewczej czyli pogodowo z pieca, z zastosowaniem termostatów pokojowych jako wyłączenie, by po osiągnięciu temperatury odłączyło grzanie. Mimo że podłogówka ma dużą bezwładność to w końcu ma służyć po by nagrzać pomieszczenia do zadanej przez termostat temperatury, a nie po to by było ciepło w nóżki (od tego są kapcie :). Wbrew pozorom nagrzanie podłogi po dłuższym okresie przestoju z zastosowaniem termostatów (podłoga długo trzyma ciepło) jest mniej energochłonne z mego doświadczenia niż trzymanie stałego parametru z pogodówki. Jeśli masz pompy w rozdzielaczach potrzebne będzie puszczenie z każdego rozdzielacza kabla do pieca by sprzęgnąć sterowanie z piecem. W mojej opinii wystarczy sterowanie piętrami na 2 termostaty sprzęgnięte przez 2 przekaźniki. Każdy termostat będzie uruchamiał pompę i dawał sygnał pracy pieca. Czy rozdzielacze są z bypasami czy inne? chodzi o to czy po wyłączeniu termostatów i pompy rozdzielaczy będzie możliwy wybieg pompy pieca i przepływ czynnika przez rozdzielacze.
    ekmir
    Level 24  
    gersik wrote:
    Pompy do rozdzielaczy są w skrzynkach, bez mieszaczy czy w pomieszczeniu koło kotła? Czy masz sprzęgło? Moim zdaniem troszkę źle masz wykonaną instalację. Narys oj proszę schemat jak to masz podpięte. Czy idą osobne rury bo skrzynek rozdzielaczy?

Pompy są przy kotle (nie są w skrzynkach). Tak jest "sprzęgło"
    Tak z kotła idą osobne rury do skrzynek rozdzielaczy (po drodze na tych rurach są pompy).

Dodano po 1 [minuty]:

gersik wrote:
    Moim zdaniem troszkę źle masz wykonaną instalację.

No cóż instalację wykonywali fachowcy :(
    dobroslaw

Level 22  
    Jeśli jest sprzęgło i za sprzęgłem pompy to jeszcze lepiej ,sterowanie jak pisałem po termostacie na piętro i przez przekaźniki na pompę i wejście sygnałowe pieca jeśli oczywiście da się zwykłe on offy .Jak nie da rady pociągnąć kabla z pieter z rozdzielaczy do pieca też nie problem, termostaty bezprzewodowe np salus jakość i dobra cena, jak się uprzesz możesz na upartego termostat w każdym pokoju tylko wtedy albo przekaźnik na każdą pętle i głowice lub gotowe sterowanie strefowe najlepiej by miało dodatkowe wyjście załączenia pieca, plus kabel z rozdzielaczy pociągnięty do pieca i najlepiej pompy elektroniczne samo adaptacyjne, wszystko da się wykombinować. Na pewno sterowanie jakie masz w tej chwili czyli parametrem pieca to od 10 do 20 procent wyższe rachunki już to przerabiałem u wielu klientów.
    ekmir
    Level 24  
    gersik wrote:

Pompy są przy piecu

Mam sprzęgło:

Od jednej pompy idą rury do rozdzielaczy do ogrzewania podłogowego parteru, a od drugiej do rozdzielaczy ogrzewania podłogowego pomieszczeń poddasza użytkowego

parter

piętro

Jak tym byłoby najlepiej sterować ?
    ls_77
    Level 36  
    Jak tym sterować zależy od kilku czynników.
    Po pierwsze – do kotłów kondensacyjnych zalecane jest stosowanie regulatorów pogodowych, tak by kocioł pracował z najniższą wymaganą temperaturą. Do kotła Vaillant masz regulator CalorMatic 470 (przewodowy), CalorMatic 470F (bezprzewodowy) i nowy regulator MultiMatic 700 (przewodowy). W komplecie z regulatorem jest czujnik zewnętrzny, w reg. przewodowych łączony z kotłem kabelkiem 2-żyłowym, a w bezprzewodowym - bezprzewodowo. Sam regulator możesz zamontować bezpośrednio w kotle – wtedy masz tylko i wyłącznie regulację pogodową, ale możesz też powiesić w pomieszczeniu i aktywować dodatkową regulację pokojową.
    W samej regulacji pogodowej regulator wylicza sobie wartość temp. na wyjściu z kotła w zależności od temp. zewnętrznej według krzywej grzewczej. Jeśli aktywujemy regulację pokojową, to mamy dodatkowo korygowanie temp. na kotle lub wyłączanie kotła z grzania w przypadku osiągnięcia zadanej temp. w pomieszczeniu. Ale gdy nie mamy modułu rozszerzającego do dwóch obiegów grzewczych to sam regulator steruje nam całym ogrzewaniem jak jednym obiegiem. Wtedy pompy od podłogówek (obu) musimy podłączyć pod jedno wyjście pompy w kotle. Obie będą się załączały razem.
    Jeśli chcemy sterować każdym obiegiem grzewczym osobno, to musimy dokupić moduł rozszerzający Vaillant do dwóch obiegów grzewczych: VR61/4 do regulatorów „470” lub VR70 do regulatora „700”. Moduł rozszerzający pozwala na podpięcie każdej z pomp osobno, oraz do drugiego obiegu grzewczego podłączyć siłownik mieszacza. Najlepiej do tego dokupić dodatkowe zdalne sterowanie VR81 (w przypadku regulatorów „470”) lub VR91 (w przypadku „700”) i mamy wtedy dwa obiegi niezależnie regulowane pogodowo - na każdy z obiegów mogą być różne: krzywe grzewcze, różne przedziały czasowe, różne temperatury pomieszczeniowe itp.
    Jeśli chcesz regulować temperatury osobno w każdym z pomieszczeń to powinieneś wykorzystać termostaty pomieszczeniowe i siłowniki na każdym z regulowanych obiegów. Wszystko najlepiej podpięte pod dedykowaną listwę. Oczywiście każda listwa do osobnego rozdzielacza. Jeśli listwa ma wyjście na pompę, to można to wykorzystać do blokowania pompy, gdy nie zachodzi potrzeba grzania (wszystkie siłowniki pozamykane). Ale i tak najlepiej jak by układ chodził na reg. pogodowej.
    Dodatkowo jeszcze powinno się stosować też termostaty przylgowe do rury, tak by odcinały w razie czegoś zasilanie pompy w przypadku wzrostu temp. wody przepływającej w rurze, tak by zabezpieczyć podłogę przed zbyt wysoką temperaturą (żeby płytki nie popękały).

Na twoich zdjęciach niestety nie widać dokładnie całej instalacji w kotłowni. Na jednym zdjęciu za sprzęgłem jest pierwsza pompa z mieszaczem, a druga – ma mieszacz czy nie? I do czego masz trzecią pompę WEBERMANN?
    ekmir
    Level 24  
    ls_77 wrote:
    Na twoich zdjęciach niestety nie widać dokładnie całej instalacji w kotłowni. Na jednym zdjęciu za sprzęgłem jest pierwsza pompa z mieszaczem, a druga – ma mieszacz czy nie? I do czego masz trzecią pompę WEBERMANN?

Druga pompa też ma mieszacz, podobnie jak pierwsza.
    Na tym zdjęciu będzie to lepiej widoczne

Trzecia pompa została zaplanowana do rozdzielaczy/grzejników, które mają pracować niskotemperaturowo (tak jak podłogówka). Są to 3 grzejniki drabinkowe w łazienkach i pralni oraz 3 x PURMO w pomieszczeniach garażowo-gospodarczych.
    ls_77
    Level 36  
    No to teraz zaczyna się problem.
    Ponieważ masz w tej chwili 3 obiegi grzewcze. Albo musisz w takim razie wziąć regulator MultiMatic 700 i do niego moduł rozszerzający VR71 lub zakupić regulator CalorMatic 630. Tylko takie kombinacje pozwalają na pełną regulację 3 obiegów niezależnie. Oczywiście do mieszaczy trzeba zastosować siłowniki. Jeśli chcesz się bawić w korygowanie temp. pokojowej na każdym z obiegów - musisz dokupić zdalne sterowania - w przypadku "700" jeden VR91, w przypadku "630" jeden VR90 i jeden cokół VR55.
    Generalnie pomysł pchania w grzejniki wody o takiej temp. jak dla podłogówki to raczej kiepski pomysł. Przy temp. wody np. 35-40°C grzejniki będą ledwie ciepłe.

Chyba że ktoś ma jeszcze jakiś inny pomysł. :?:
    ekmir
    Level 24  
    A na te grzejniki nie da się ustawić wyższej temperatury ?
    kabee84

Level 24  
    Masz 2 obiegi mieszaczowe (aktualnie regulowane ręcznie) i jeden obieg bezpośredni (z pompą -o-zgrozo-webermann).
    Jak już koledzy wspomnieli, warto zainwestować w pogodówkę. Będzie ona dbała o to, aby kocioł pracował na jak najniższych temperaturach, a co za tym idzie był jak najbardziej ekonomiczny. W tym układzie warto stworzyć przynajmniej dwie niezależne strefy grzewcze. W tym celu należy zamontować na zaworach 3-drogowych siłowniki i sterować pracą zaworów (stref góra-dół) za pomocą automatyki kotła.
    Ewentualnie trzecią strefą może być obieg bezpośredni, na który może iść wyższa temperatura niż na podłogówkę (dzieki czemu grzejniki łazienkowe w ogóle będą cokolwiek grzały).
    Uważam, że taki układ poprawnie wyregulowany da Ci pożądany komfort użytkowania. Jeśli zaś będziesz chciał dodatkowo obniżać temperaturę w poszczególnych pomieszczeniach, możesz zamontować termostaty pokojowe w pomieszczeniach i siłowniki na rozdzielacz.
    W mojej ocenie hydraulicznie układ jest poprawny i masz duże możliwości jego rozbudowy co lubię i bardzo sobie cenię :-)
    ls_77
    Level 36  
    Dokładnie jak kolega kabee84 pisał - grzejniki ścienne/łazienkowe wymuszają w układzie wyższą temperaturę, a na podłogówkę musisz ją obniżyć - na zaworach mieszających muszą być siłowniki, a siłownikami musi sterować automatyka kotła. Ale tak jak pisałem wcześniej - automatyka Vaillanta do trzech obiegów to: regulator CalrMatic 630 lub MultiMatic 700 + moduł VR71 do niego. Zobacz co Ci wychodzi taniej.
    Masz bardzo ładnie rozwiązaną kotłownię od strony hydraulicznej - szkoda tego zepsuć brakiem lub jakąś nędzną automatyką, a na poprawnie dobranej automatyce szybko zaoszczędzisz na zużytym gazie.
    ekmir
    Level 24  
    ls_77 wrote:
    Masz bardzo ładnie rozwiązaną kotłownię od strony hydraulicznej - szkoda tego zepsuć brakiem lub jakąś nędzną automatyką, a na poprawnie dobranej automatyce szybko zaoszczędzisz na zużytym gazie.

To "budujące" tym bardziej, że podczas budowy miałem do czynienia z różnymi "fachowcami"
    Przy "podłogówce" też się musiałem mocno natrudzić aby pętle grzewcze były w całości bo "fachowiec" w kilku przypadkach wykonał pętle z łączeniami i twierdził, ze tak jest dobrze :(

Dziękuję Kolegom za podpowiedzi i mówiąc/pisząc szczerze liczę na dalsze wsparcie :)
    ekmir
    Level 24  
    Jakie radzilibyście zastosować regulatory temperatury w pomieszczeniach ?
    Przewody są ułożone od skrzynek rozdzielaczy do puszek PK60 w pomieszczeniach.
    ls_77
    Level 36  
    A czy masz już wybrany system regulacji temp. w pomieszczeniach tam gdzie będzie ogrzewanie podłogowe, czy dopiero szukasz?
    Jeśli chodzi o listwy sterujące i termostaty, to w tej chwili każda z firm oferujących rurę do podłogówki ma w ofercie system do regulacji temp. w pomieszczeniach - wszystko zależy co się komu podoba i na co go stać.
    ekmir
    Level 24  
    Łączniki i gniazda zastosowane w pomieszczeniach to Schima Elso.
    Najkorzystniej byłoby więc aby regulatory temperatury były również z tej serii.
    ls_77
    Level 36  
    ELSO też ma w swojej ofercie termostaty - wkłady i panele
    ekmir
    Level 24  
    Odświeżę jeszcze ten temat, bo nie został do końca zrealizowany.
    Który z wymienionych regulatorów polecacie ?

Jak podejść do tematu regulacji temperatury w pomieszczeniach.
    Przewody mam wyprowadzone do wszystkich pomieszczeń. Z tym, że na parterze tak naprawdę kuchnia, jadalnia, salon i przedpokój sa tzw. "otwarte" (brak drzwi). Zamknięta jest tylko łazienka i wiatrołap.
    Inaczej wyglada sytuacja na pięprze. Tam wszystkie pomieszczenia (poza klatką schodową) są "zamknięte".
    Wydaje mi się, że na parterze wystarczy zastosować regulator tylko w salonie i w łazience. Co o tym sadzicie, czy to dobry pomysł ?
    Natomiast zastanawiam się nad piętrem, czy zastosować regulatory (termostaty) we wszystkich pomieszczeniach ?
    Bardzo proszę o podpowiedzi i sugestie.
    ROWE
    Level 34  
    ekmir wrote:
    Dlatego zaproponowane przez Kolegę rozwiązanie sterowania temperaturą ogólną podłogówki (np.: pogodowo poprzez odpowiednią automatykę i mieszacz z siłownikiem), a temperaturę poszczególnych pomieszczeń regulować poprzez przepływ czynnika grzewczego na rozdzielaczu według zasady większy przepływ = większa temperatura pomieszczenia i odwrotnie, wydaje się być tym rozwiązaniem, które byłoby dla mnie właściwe.

Komfort kosztuje, też wymaga logicznego użytkowania i odpowiedniego zaprogramowania, eksploatacji regulatora pogodowego wraz z osprzętem instalacji c.o.
    Tj. regulator proporcjnalno- całkująco- różniczkowy, tgz. PIT, więc skomplikowany, co nie znaczy że jest potocznie niedobry.
    Użytkownicy nieraz mają niewiedzę w użytkowaniu zwykłego tygodniowego programatora pokojowego (sterownika) a co dopiero prawidłowego użytkowania reg. pogodowego.
    Oczywiście to nie dotyczy wszystkich użytkowników.
    Ale magia nazwy reg. pogodowy, robi w śród klientów swoje. Zatem jest coś za coś.
    ekmir
    Level 24  
    Więc jaka propozycja/rozwiązanie byłaby najkorzystniejsze ?
    Jeden sterownik dla wszystkich pomieszczeń i "pogodówka" ?
    Czy może jednak kilka sterowników w poszczególnych pomieszczeniach.
    Interesuje mnie najbardziej optymalne rozwiazanie.
    ls_77
    Level 36  
    Ja cały czas upieram się na początek o pogodową automatykę systemową - to powinien być punkt wyjścia żeby oszczędnie kocioł obchodził się ze zużyciem gazu.
    W tej chwili dostępny jest tylko VRC700 i do niego moduł VR71 żeby obsłużył 3 obiegi grzewcze. Do zaworów 3-drogowych oczywiście trzeba zastosować siłowniki elektryczne.
    Do tego bym dokupił VR91 i zamontował go na górnej kondygnacji gdzieś w środkowej części tak by mierzył tam temp. pomieszczeniową i doregulowywał parametry wody na obieg obsługujący górę. Na dole powiesił VRC700 i on będzie regulował parametry na obieg dolny.