logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate - Dysk NTFS zmienił się na RAW podczas użytkowania, jak naprawić?

holi19 18 Maj 2016 17:05 1092 11
REKLAMA
  • #1 15683080
    holi19
    Poziom 8  
    Witam.
    Dysk w czasie normalnego użytkowania przestał działać. Po poszperaniu na forum sprawdziłem pare rzeczy i wychodzi na to że przestawił sie na ravRAW. Proszę o pomoc i wyjaśnienie problemu i ewentualnej naprawy. Seagate - Dysk NTFS zmienił się na RAW podczas użytkowania, jak naprawić? Seagate - Dysk NTFS zmienił się na RAW podczas użytkowania, jak naprawić?
  • REKLAMA
  • #2 15683518
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1130
    Tu nie jest tak prosto, a dodatkowo widoczna jest ciekawa sytuacja odnośnie innych partycji. Pokaż SMART dysku. Możesz też załączyć sektory od 0 do 2048 na początek.
  • REKLAMA
  • #3 15683614
    holi19
    Poziom 8  
    problem w tym że nic nie pokazuje... Seagate - Dysk NTFS zmienił się na RAW podczas użytkowania, jak naprawić?
  • #4 15683695
    mati211p
    Nie tylko HDTune do tego służy. Jest HDDScan, CrystalDiskInfo, czy też HDSentinel.
  • #5 15683763
    holi19
    Poziom 8  
    Widzisz dobrze mądrego posłuchać :-) Seagate - Dysk NTFS zmienił się na RAW podczas użytkowania, jak naprawić?
  • REKLAMA
  • #6 15683781
    mati211p
    Wygląda jakby miał problemy z elektroniką. Odłączył się może w trakcie zapisywania danych? Dla bezpieczeństwa danych najlepiej wykonać kopię posektorową i pracować na kopii. Załącz wstępnie w pliku kopię sektorów od 0 do 2100. Prawdopodobnie trzeba będzie wykonać pełne skanowanie i przejrzeć dane znajdujące się na znalezionych partycjach.
  • #7 15683829
    holi19
    Poziom 8  
    Dysk raczej się nie odłączył. Popsuł się podczas grania w grę, która była na nim zainstalowana. Kopia w załączniku. Chyba że coś źle zrobiłem to mnie popraw.

Poprawiłem pisownię. Zdania zaczynamy z wielkiej litery i kończymy kropką.
    Nie stosujemy wielokropku po każdym zdaniu.
    RADU23
    Załączniki:
    • dev2_lba0_2101.bin (1.03 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 15683895
    mati211p
    Załącz jeszcze w pliku sektory od 6290000 do 6296000 (rozmiar około 3MB). Zaczął bym dla bezpieczeństwa danych od wykonania kopii posektorowej jeśli są tam dane bardzo ważne - szczególnie, że dysk nie ma zbyt dużej pojemności. Sam nie napisałeś ale domyślam się, że coś z danych tych na tym dysku lub ich całość chcesz odzyskać? Jeśli tak to na kopii już wtedy przeprowadź pełne wyszukiwanie partycji i przejrzyj znalezione partycje. Możesz tez zacząć od przejrzenia zawartości partycji $Noname 02.
  • #9 15684552
    holi19
    Poziom 8  
    Robiłem już skanowanie dysku w programie DMDE i wyskoczyły mi zdjęcia i różne pliki które udało się odzyskać niektóre były uszkodzone natomiast czy uda się doprowadzić dysk do normalnego funkcjonowania bez utraty tych danych?Najgorsze jest to ze nią mam na co to skopiować brak miejsca na drugim dysku.
    Załączniki:
    • 2222.bin (2.93 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #10 15684589
    mati211p
    Jak na razie dysk ma problemy natury sprzętowej i dlatego zalecana jest kopia celem uniknięcia miżliwej calkowitej utraty danych (w warunkach domowych). Przywrócenie jak na razie partycji w całości na chwilę obecną nie jest możliwe. Nie mam też widoku okna partycje po skanowaniu. Praca bezpośrednio z tym dyskiem może zakończyć się utratą danych. W każdym przypadku postępując zgodnie z zasadami odzyskiwania - najpierw kopia, potem odzysk.
  • #11 15684596
    holi19
    Poziom 8  
    Ile może zająć miejsca kopia tego dysku?
  • #12 15684795
    mati211p
    holi19 napisał:
    Ile może zająć miejsca kopia tego dysku?

250GB.

Edit: Z załączonego pliku zawierającego częściowy fragment MFT okazuje się, że uszkodzeniu uległo 8 pierwszych sektorów MFT (same 0 za wyjątkiem końcowego znacznika). Niestety kopia też uległa uszkodzeniu, więc odzyskuj pliki po wyszukiwaniu. DMDE powinien znaleźć całą partycję wraz ze strukturą katalogów, gdyż dalej MFT partycji jest w porządku - przynajmniej ta załączona część, a czy dalej nie ma jeszcze uszkodzenia, tego nie wiem. Co do MFT drugiej partycji nie wiem, gdyż nie kazałem na razie załączać jego początku. Pierwsze 3500 załączonych sektorów jest uszkodzone jeśli były tam jakieś dane - są to same 0 lub 1. Niestety nie przywrócisz partycji do działania.
    Seagate - Dysk NTFS zmienił się na RAW podczas użytkowania, jak naprawić?

W sumie istnieje jeszcze $Noname 02, której rozmiar jest identyczny co do sektora z $Volume 01, tylko występuje przesunięcie między nimi. Sprawdź, co na niej jest - bo dalej nie uzyskałem odpowiedzi na to pytanie, ewentualnie załącz 100 pierwszych sektorów począwszy od początkowego sektora MFT partycji $Noname 02. Nie będę na oko strzelał, gdzie ono się znajduje, więc wejdź na nią i na dole w oknie będzie napisany pierwszy sektor MFT - załącz wtedy 100 kolejnych sektorów począwszy od tego podanego w DMDE jako początek MFT partycji $Noname 02.

Oczywiście zalecone operacje powinieneś wykonać dopiero po wykonaniu kopii.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Seagate przestał działać i zmienił się na format RAW podczas użytkowania. Użytkownik zauważył problemy z elektroniką, które mogły wystąpić podczas zapisywania danych. Wskazano na konieczność wykonania kopii posektorowej dla bezpieczeństwa danych, a także na użycie programów takich jak DMDE, HDDScan, CrystalDiskInfo i HDSentinel do analizy stanu dysku. Użytkownik próbował odzyskać dane, ale napotkał problemy z uszkodzonymi sektorami MFT. Zalecenia obejmują dalsze skanowanie i przeszukiwanie partycji w celu odzyskania plików, jednak pełne przywrócenie dysku do działania może być niemożliwe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA