Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Auraton 2005 - Złącze komunikacyjne

Komar_Rafal 18 May 2016 20:28 1182 7
NDN
    Komar_Rafal
    Level 10  
    Dzień dobry.

Chciałbym zrobić zdalne sterowanie swoim regulatorem temperatury auraton 2005. Zanim go rozkręce, chciałbym się dowiedzieć czy to w ogóle ma sens, tzn. czy sterownik ten ma w ogóle jakieś złącze komunikacyjne (serwisowe), z jakimś znanym protokołem, przez które można by odczytywać temperaturę oraz ustawienia. Może dało by się również go konfigurować. Jeżeli jednak nie ma, bądź ma ale wiedza o nim jest "ściśle tajna", może ktoś polecił by mi podobny sterownik z możliwością sterowania z avr'a, ESP czy innego mikrokontrolera.
  • NDN
    olejopalacz2
    Level 23  
    Chyba bylo o tym, poszukaj w historii
  • NDN
    Komar_Rafal
    Level 10  
    Przeszukałem elektrodę i google. Nie pisałbym o problemie na elektrodzie, nie przeszukując odpowiednio interentu.

Wracając do problemu. Otwarłem ten sterownik, zdjęcie w załączniku. Jedyne, co mogłoby przypominać złącze komunikacyjne, to SDAT i SCLK sugerujące I2C.

Auraton 2005 - Złącze komunikacyjne

(może też to być tylko złącze do programowania ale wątpie w to).
    olejopalacz2
    Level 23  
    Podlacz oscyloskop i zobacz co sie tam dzieje
    Komar_Rafal
    Level 10  
    Drogi olejopalacz2. Wiem, że mogę podłączyć oscyloskop i sprawdzić co tam jest nadawane. Mogę nawet analizator stanów logicznych podłączyć. Moge wziać dowolny procesor z I2C (lub nawet bez) i spróbować odczytywać (przy założeniu 7-bitowego adresu) wszystkie 127 możliwych adresów układów a w nich 255 możliwych adresów rejestrów. Mogę także spróbować innych protokołów szeregowych.

Moje pytanie nie dotyczyło tego, co mogę zrobić. Nie mam za bardzo teraz czasu na reverse engineering. Moje pytanie odnosi się do tego, czy ktoś już coś takiego zrobił i chce się podzielić wynikami.
    olejopalacz2
    Level 23  
    No to ja nie robilem.
    Ale za to experymentowalem z sterownikiem honeywell, i udało sie to znakomicie. Pelna integracja z kotłem i automatyką domową. Chodzi po opentherm i protokoły sa znakomicie opisane.
    Komar_Rafal
    Level 10  
    Dziękuję za odpowiedź. Masz jakiś konretny model ?
    olejopalacz2
    Level 23  
    Sdc12
    Steruje tez solarami, bardzo uniwersalny