Witajcie.
Niespełna tydzień temu wróciłem do problemu gdyż nie dawało mi to spokoju i znalazłem rozwiązanie.
Okazuje się, że najciemniej jest pod latarnią. Otóż jest moduł o symbolu MX-ROX8T , który zawiera 8 wyjść PGM (PGM rozszerzenia tranzystorowego). Wyjścia te można dosyć dowolnie zaprogramować, podając na nie takie stany jak (cytat z instrukcji):
Quote:
1) Zdalne włączenie LED czujek (E-).
2) Pamięć alarmu czujek (C+).
3) Programowalne wyjście 5-sekundowe (aktywowane przez użytkownika).
4) Stan uzbrojenie / rozbrojenie.
5) Śledzenie linii dozorowej.
6) Uszkodzenie linii telefonicznej.
7) Poprawna komunikacja.
8) Reset czujek wibracyjnych,
8) Zasilanie czujek dymu 2-przewodowych.
9) Lampa stroboskopowa.
10) Alarm pożarowy.
11) Alarm napadowy lub przymusu.
12) Sabotaż.
13) Wszystkie alarmy – sygnalizator.
14) Sygnalizator Twin Alert.
15) Alarm z dwóch linii dozorowych.
z czego najbardziej interesujące zacytowałem grubszą czcionką. Właśnie w oparciu o stany wymienione w pkt 4 oraz 5 można pięknie zaprogramować działanie centrali ID takie jak zapalanie światła w pomieszczeniach po wykryciu ruchu czy choćby przekazanie do centrali ID informacji o uzbrojeniu alarmu co u mnie będzie oznaczało konieczność kontroli otwarcia okien, obniżenia temperatury w systemie ogrzewania a w późniejszym czasie gaszenie świateł, odłączenie nieistotnych obwodów elektrycznych itp.
Jest jeszcze moduł MX-ROX8
R, różniący się tym, że posiada 8 wyjść przekaźnikowych NO/NC ale ten nie jest już od dawna dostępny na rynku.
Co prawda MX-ROX8T też został wycofany przez producenta (jak większość elementów Matrix) ale znalazłem firmę, w której jeszcze ten moduł mają i jest to NSS Sp. z o.o. z Warszawy.
Koszt modułu to trochę ponad 220 zł.
Na koniec warto dodać, że moduł współpracuje z centralami 424 / 832 / 832+ .
Gdyby były jakieś pytania pomocnicze a temat byłby zamknięty z chęcią odpowiem na priv.