Witam,
Arduino, a teraz też i Genuino rozwija się bardzo dynamicznie, więc postanowiłem sprawdzić, na ile uda mi się podpiąć LCD do tego procesora.
Jako płytka startowa posłużyła mi Mega 2560. Jest to bardzo fajna zwarta konstrukcja, która ma wyprowadzone chyba wszystkie piny. Dzięki temu można naprawdę sporo rzeczy wysterować.
Jako wyświetlacz wybrałem model DMT80480T070_03WT firmy DWIN. Jest to wyświetlacz 7" o rozdzielczości 800x480, rezystancyjnym panelu dotykowym i co najważniejsze - posiada sterownik DGUS z 256MB pamięci. Zastosowanie sterownika DGUS maksymalnie skraca czas na tworzenie interfejsu graficznego do wybranego uP.
Napisany program obsługuje:
- wejścia analogowe - dwa prezentowane są w formie zegarów, a pozostałe w formie liczb w dolnej części wyświetlacza
- wejścia i wyjścia cyfrowe - piny 22 do 37 są wejściami (podpięte trzy przyciski), natomiast 38 do 53 są wyjściami (podpięte pięć diod).
- wyjścia PWM - prezentowane siedmioma diodami.
W trakcie pisania programu nie natrafiłem na większe problemy, choć z Arduino prawie nie miałem styczności. Jednak C to C i można się połapać. Na pewno dobrze by było dopracować kod odbierania danych z UARTa, bo obecnie oczekiwanie na dane jest zrealizowane funkcją blokującą.
Jak zwykle sporo czasu poszło na przygotowanie grafiki, ale wyszło chyba dość czytelnie.

Dla zainteresowanych załączam zarówno kod Arduino, jak i projekt SDK na wyświetlacz.
Jeśli chodzi o koszty projektu, to Mega 2560 to wydatek ok. 50zł, natomiast wyświetlacz ok. 480zł. Reszta podzespołów została wykopana z zapasów, więc nie umiem podać cen.
Pozdrawiam.
Cool? Ranking DIY