Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

smarfon nówka z dobrą baterią i aparatem za 300-400zł

mysza2111 19 May 2016 17:42 1419 18
    mysza2111
    Level 9  
    Takich tematów trochę już było ale sytuacja na rynku zmienia się ciągle, a i mi lat przybyło, "piniędzy" niestety nie, - nie nadążam - telefonów jest masa - proszę o pomoc

1. Nowy/używany.
    2. Jaką markę/model preferuję lub używałem do tej pory.
    3. Budowa: standardowy, klapka, rozsuwany.
    4. System operacyjny: symbian, android, windows, inny.
    5. Klawiatura powinna być: standardowa, qwerty, dotykowa.
    6. Wielkość wyświetlacza.
    7. Do czego głównie potrzebny będzie telefon.
    8. Na jakich funkcjach zależy mi najbardziej.
    9. Jakie funkcje są mi całkowicie zbędne lub też mniej ważne.
    10. Warunki/miejsca w których głównie będzie użytkowany telefon.
    11. Założony budżet.
    12. Inne wymagania.

AD1. Nowy
    AD2. żadnej nie preferuje, do tej pory rewelacyjny samsung E2121
    AD3. budowa-smartfona
    AD4. dowolny
    AD5. dotykowa
    AD6. więcej niż 4,7 cala tylko w ostateczności
    AD7. dzwonienie,sms - codziennie; zdjecia, video - kilka razy w tygodniu
    AD8. długi czas działania na jednym ładowaniu, dobry aparat
    AD9. fejsbuki, gry,
    AD10. dom, praca
    AD11. 300-400 (max 450zł)
    AD12. w miarę trwały, w miarę płynnie chodzący, serwis w Polsce, może być jakiś starszy

Ideał byłby taki: dobry aparat, 3 dni na jednym ładowaniu, płynnie chodzi, mało awaryjny, mieści się w kieszeni

Wiem ze budżet jest skromny, ale zauważyłem, że nawet modele które parę lat temu były szczytem lansu w miarę upływu czasu tanieją, np taki galaxy s3 (o ile są jeszcze dostępne) - i w tym upatruję swoją szansę. Tym bardziej ze po kilku latach użytkowania można już telefon ocenić.
    Zorientowanych proszę o propozycje, myślę, ze przydadzą się nie tylko mi.
  • Helpful post
    karols146
    Level 12  
    Ze swojej strony polecam Xiaomi Redemi2, no chyba że chcesz coś nowszego, ogólnie telefon już mam od roku, nie narzekam a wręcz przeciwnie nawet sobie chwalę, chodzi sprawnie bez zacięć. Co to softa to lata na androidzie, aktualizacje cały czas obecne. Produkt w pełni chiński jeśli to Cię nie odstrasza. Co do kupna to proponuję poprzez jakieś Aliexpress albo coś (najtaniej, tylko że trochę poczekać trzeba), ogólnie teraz nawet za 110 dolców stoi czyli jakieś 430 zł chyba. Co do baterii to nie mogę narzekać przy moim użytkowaniu(sms, sporadyczne telefony, w gry nie gram) bateria potrafi bez najmniejszych problemów wytrzymać nawet 5 dni, co było dla mnie nie małym zaskoczeniem. Tylko jak byś się namyślił to pamiętaj żeby wersję co na Europe będzie działać zamówić.
  • Helpful post
    Rybus85
    Level 23  
    Z tymi wymaganiami to coś z Lumii. Xiaomi można brać ale tu na miejscu a nie alliexpress(w razie awarii nie ma sensu odsyłać, długi czas czekania no i chińczyki podrabiają nawet swój sprzęt i można trafić lipe 😜 ).
  • Helpful post
    karols146
    Level 12  
    Rybus85 wrote:
    (w razie awarii nie ma sensu odsyłać, długi czas czekania no i chińczyki podrabiają nawet swój sprzęt i można trafić lipe 😜 ).

To zależy od kogo kupujesz Ali jak allegro są i ludzie co jednak ogarnięty sprzęt sprzedają. (No mi się bubel nie trafił :) ) A gwarancje to też różnie czasami bywa kiedyś słyszałem, że ktoś miał niby w Polsce to mu powiedzieli że czas naprawy to co najmniej miesiąc bo sami do Chin odsyłali :P
  • Helpful post
    Rybus85
    Level 23  
    Jest już kilka serwisów w Polsce co robią na miejscu :) A następny jest w Czechach :)
  • Helpful post
    karols146
    Level 12  
    Rybus85 wrote:
    Jest już kilka serwisów w Polsce co robią na miejscu :) A następny jest w Czechach :)

No to widzę że trochę się już pozmieniało :D, Dobra ale już nie offtopuje.
  • Helpful post
    Rybus85
    Level 23  
    Jak to z elektroniką :) Ciężko nadążyć :) Ale wracając do tematu to ciężko coś będzie na androidzie nowego w tych pieniądzach...
  • Helpful post
    cxzcxz123
    Level 32  
    Z nowych to raczej nic innego jak Samsung Galaxy S3 lub Xiaomi Redmi 2 LTE lub Sony Xperia Z. Z używanych to LG G2 by się znalazł, ale bardziej w cenie do 500 zł. Według mnie warto by dopłacić i kupić używany LG G2, bo jest dużo lepszy od reszty, które podałem.
    Rybus85
    Level 23  
    LG G2 jest bezkonkurencyjny w tej grupie cenowej. Jedyny minus to brak slotu na kartę pamięci i ciężko się dostać do baterii. Ale reszta rekompensuje to w 100% .
    mysza2111
    Level 9  
    dziękuję za podpowiedzi:)
    teraz jak przystało na osobę z małym portfelem i dużymi oczekiwaniami zacznę wybrzydzać.
    albo po prostu zapytam: a którą lumię polecacie? tak żeby dostać jak najlepsza możliwą baterię i najlepszy aparat i zmieścić się w cenie, a przy okazji psującego się bubla nie kupić? Nie mam nic przeciwko windows w telefonie. A może htc windows phone 8x?
    czy rozsądnym jest branie pod uwagę ofert allegro typu "wysyłka z zagranicznych magazynów" ? np takiej Lumii 920?
    Rybus85
    Level 23  
    Może 735? Bateria 4-5dni świetne dwa aparaty(przedni 5MPx tylny 6,7MPx z optyką CZ).
    mysza2111
    Level 9  
    735 to byłoby marzenie, wszystkie parametry zgodnie z moimi wymogami, niestety cena istotnie przewyzsza założony budżet...
    ale kierunek bardzo dobry, potrzebuje właśnie czegoś takiego tylko niestety taniej

dodałem 25 maja
    po poszukiwaniach na allegro i sklepach internetowych dużych sieci stwierdziłem, że w tym przedziale to mogę dostać
    - z konkretów tak plus minus lumię 535 nową, kombinowaną (powystawową albo amerykańską) ale nową 640, i to tyle chyba
    - wszystkie modele X20 wysyłka z Singapuru (warto???)
    Znalazłem też alternatywę: Iphone4 8 gb (warto???)
    Jestem otwarty na opinie/propozycje/podpowiedzi
  • Helpful post
    cxzcxz123
    Level 32  
    mysza2111 wrote:

Znalazłem też alternatywę: Iphone4 8 gb (warto???)

Iphone'ów nie warto kupować. Przede wszystkim krótki czas pracy na jednym ładowaniu. Poza tym ich cena w stosunku do możliwości jest mocno zawyżona (przynajmniej według mnie).
    Rybus85
    Level 23  
    Mam takiego ale 16GB i leży jako zapasowy i odtwarzacz muzyki do stacji dokującej. No i młody sobie siedzi na Youtube :) Dla mnie strasznie ograniczony system, ale na plus stabilny i ciężko tam coś nagrzebać. Ja nie polecam, cena nie adekwatna do całości...
    mysza2111
    Level 9  
    z mankamentów w iphonach to jak dla mnie to tylko bateria, niestety z opinii internautów wynika, ze jest to mankament duży.
    Teść ma iphona 3g, kupił za granicą jeszcze wtedy kiedy to był szczyt lansu, telefon przez tyle lat bezawaryjny, chodzi płynnie, zdjecia robi ładne - czego wiecej chcieć

dodałem 27.05.2016r
    zmienia mi się sytuacja z dnia na dzień: powiedzcie czy lepiej kupić nowego lg L BELLO czy używanego, ponoć w niezłym stanie, jeszcze kilka miesięcy na gwarancji, lg G2?

dodałem 02.06.2016r
    na razie zdecydowałem się na używany LG G2, na razie mam go (od wczoraj) na zasadzie testów i muszę powiedzieć, że jakością zdjęć jestem rozczarowany, zwłaszcza szczegółowością i odwzorowaniem kolorów - chyba że coś źle robię?????
    zrobiłem dla porównania zdjęcia tym telefonem i niskiej klasy zwykłą kompaktową cyfrówką i niestety cyfrówką wyszły wyraźniejsze.
  • Helpful post
    cxzcxz123
    Level 32  
    Jak możesz to wrzuć te zdjęcia zrobione LG G2.
    Rybus85
    Level 23  
    Może coś nie tak. Trochę bawiłem się G2 i zdjęcia były ok
    mysza2111
    Level 9  
    tutaj z G2:
    smarfon nówka z dobrą baterią i aparatem za 300-400zł smarfon nówka z dobrą baterią i aparatem za 300-400zł
    a tutuaj z hp photo smart 935:

patrząc na nie szczegółowowść jest chyba jednak podobna, G2 ma trochę bardziej matowe kolory. Wszystko robione na ustawieniach automatycznych

dodałem 03.06.2016r
    zwracam honor LG G2 i wszystkim których zniesmaczyłem poprzednim postem :please:
    na powyższych zdjęciach w szczegółowości wygrywa jednak G2
    mysza2111
    Level 9  
    temat można uznać za rozwiązany, zostałem przy używanym LG G2
    wychodzi niestety na to, ze jestem marzycielem niepoprawnym i telefonu wg moich wymagań nie ma...
    LG G2 ma świetną baterię - jak dotychczas nie zszedł poniżej 4 dni na jednym ładowaniu, aparat OK - zdjęcia szału nie robią ale jak na telefon jest dobrze, a video nawet bardzo dobrze
    z wymagań z pierwszego posta musiałem zrezygnować z:
    -ceny - >600zł na allegro chodzą w tym stanie, ja trochę miej wydałem, mocno okazyjnie mi się udało
    - rozmiarów telefonu
    - "nowości"
    dziękuję za podpowiedzi i sugestie, właściwie gdyby nie odpowiedzi na forum to LG G2 bym się pewnie nie zainteresował albo co gorsza zainteresował i kupił z hongkongu.
    Osobom w podobnej sytuacji jak ja życzę powodzenia w szukaniu. Dodać mogę tylko, ze patrząc teoretycznie na parametry i cenę to przez jakiś czas brałem pod uwagę nowe LG L Bello i LG Spirit H440, ew nieco droższe Xiaomi.