Dzień dobry,
Od kilku dni próbuję znaleźć rozwiązanie mojego problemu, powoli dostaję nerwicy . Potrzebuję Waszej pomocy.
Schemat połączeń: (również na załączonym rysunku)
- Mam antenę SAT z konwerterem INVERTO Black Ultra Quad (z tego co pamiętam).
- Kable z konwertera są rozprowadzone do trzech pomieszczeń, z czego w dwóch są podłączone do dekoderów.
- W pokoju głównym do dekodera wchodzą dwa kable antenowe, w mniejszym pokoju jeden.
- Oba dekodery są podłączone do telewizorów przez HDMI.
- W pokoju głównym mam dodatkowy system audio-video złożony z: odtwarzacz multimedialny, DVD, przedwzmacniacz, końcówka mocy, kolumny, gramofon.
- Odtwarzacz multimedialny jest połączony z TV przez HDMI, DVD przez EURO.
- Odtwarzacz mult., DVD i gramofon są połączone z przedwzmacniaczem interkonektami na RCA.
- Instalacja elektryczna ma kilka lat, niezależne linie dla każdego pokoju pociągnięte od szafy z bezpiecznikami.
- Tylko dwa urządzenia mają 3-pinowy kabel zasilający: przedwzmacniacz i TV w drugim pokoju.
Opis problemu:
- Kiedy wszystkie urządzenia są podłączone w kolumnach słychać charakterystyczne "brumienie - brzęczenie".
- Brzęczenie ustaje gdy:
a) odepnę kabel HDMI od dekodera 1 lub dekodera 2
b) odepnę kabel (kable) antenowe od dekoderów.
- Brzęczenie ustaje również gdy odepnę połączenie odtwarzacza multimedialnego i DVD od telewizora.
Moja wstępna diagnoza
Masę należy przerwać na kablu/kablach antenowych lub na połączeniu dekoder - TV. Jak to zrobić?
- galwaniczny separator masy nie działa z instalacjami SAT
- separator masy na RCA działa, ale musiałbym zamontować dwa na łączeniach DVD-przedwzmacniacz oraz odtwarzacz multimedialny-przedwzmacniacz.
- skoro audiofile twierdzą, że "kable grają" to czy taki separator nie zdegraduje audio?
Z góry dziękuję.