Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłączenie myszki na dużą odległość 10-20m

mrosiak17 20 May 2016 08:32 3864 10
    mrosiak17

Level 11  
    Mam pytanie jak sobie radzicie z podłączaniem myszki na na odległości 10-20m ze ścianami? I proszę nie pisać że są piloty na IR i transmitery bo ja pytam o myszkę.

Ja znam metody typu wyprowadzić kabel USB jak najbliżej TV lub kupić transmiter sygnału myszki po UTP.

Czy macie jakieś sprawdzone modele myszek bezprzewodowych na dłuższe odległości?

Jakieś inne metody na podłączenie myszki z dala od rejestratora?
  • Helpful post
    arewin
    Level 21  
    Witam,
    Uzywam myszki Rapoo 5G 2,4 GHz na odległości około 14 metrów sprawdza się.
    mrosiak17

Level 11  
    Czy jest to przestrzeń otwarta czy też są jakieś ściany po drodze? Ja mam temat na około 10m ale po drodze są 3 ściany i sporo kabli w nich.
    arewin
    Level 21  
    U mnie jest jedna guba ściana -nośna, a kable jak w każdym domu.
  • Helpful post
    eurotips
    Level 39  
    Im niższa częstotliwość tym lepsze zasięgi przy tej samej mocy nadajnika i czułości odbiornika.
    Na 30MHz alarm miał zasięg kilkaset metrów, na 433 już tylko kilkadziesiąt. Na co liczysz przy częstotliwości 2,4GHz? Nic gotowego w sklepie nie kupisz, szukaj na zagranicznych portalach urządzeń na 30MHz w Polsce ich sprzedaż jest zabroniona.
    sosarek

Level 43  
    Jak masz tv na Androidzie i sensowny rejestrator po co Ci mysz?
    Moderated By suworow:

A ma, bo z tekstu nic takiego nie wynika.

luk9753
    Level 24  
    Są przedłużacze myszki po UTP, często je stosuje, realne zasięgi to 45-50 metrów.
    Rob888
    Level 18  
    mrosiak17 wrote:
    Mam pytanie jak sobie radzicie z podłączaniem myszki na na odległości 10-20m ze ścianami? I proszę nie pisać że są piloty na IR i transmitery bo ja pytam o myszkę.

Ja znam metody typu wyprowadzić kabel USB jak najbliżej TV lub kupić transmiter sygnału myszki po UTP.

Czy macie jakieś sprawdzone modele myszek bezprzewodowych na dłuższe odległości?

Jakieś inne metody na podłączenie myszki z dala od rejestratora?

Na 10- 20 metrów? To bardzo blisko. Najprościej przecinasz przewód myszki przy wtyczce usb. Plus czyli czerwony łaczysz z dwoma zyłami skrętki komputerowej UTP, minus czyli czarny z nastepnymi dwoma zyłami, a przewody danych w pozostałą parę skrętki i tak samo łaczysz przecięty kabel przy myszce USB. Tak ręcznie zrobiony przedłużacz działa bezproblemowo na takie krótkie odległości poza przypadkiem gdy ta skrętka idzie w korytku razem z mnustwem innych kabli powodujących zakłucenia.
    Przetestowałem i robiłem tak wielokrotnie przedłużając myszki do rejestratorów zwykłą skętką UTP.
    Jak chcesz powyżej 20 metrów to wpisz w "alledrogo" formułę:
    aktywny przedłużacz USB.
    glider33
    Level 23  
    Koledzy @luk9753 i @Rob888, czytaliście pierwszy post autora ? Przecież wyraźnie napisał, że szuka rozwiązania bezprzewodowego, a nie po UTP.
    Rob888
    Level 18  
    glider33 wrote:
    Koledzy @luk9753 i @Rob888, czytaliście pierwszy post autora ? Przecież wyraźnie napisał, że szuka rozwiązania bezprzewodowego, a nie po UTP.

Sorry chyba nie dokładnie czytamy posty :D
    Odnosnie zwiększenia bezprzewodowej to już było na elektrodzie:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic621471.html
    mrosiak17

Level 11  
    sosarek wrote:
    Jak masz tv na Androidzie i sensowny rejestrator po co Ci mysz?

1. Nie wszystkie TV pozwalają na instalację dowolnych aplikacji.
    2. Nie wszystkie aplikacje pozwalają na pełną funkcjonalność jak po podłączeniu TV lub monitora. Szczególnie jak się instaluje tańszy sprzęt a nie ten najdroższy.

Tak po za tym dzięki za wszystkie podpowiedzi.