Uściślijmy - kable przy radiu owszem ale conajwyżej zasilanie/podświetlanie zegarka, zakładając, że to ta sama wiązka/kostka itp, a z tego, co zauważyłem nie zbiega się to w kostkach radia, przekaźnik na oświetleniu wewnątrz auta(jedna żarówka ze zintegrowanym w obudowie włącznikiem) to chyba jakiś układ czasowy z gaszeniem by był? Kto zakładał alarm nie wie nawet własciciel obecny auta, sterowanie centralnym zamkiem z dołożonego kiedyś tam alarmu jak już pisałem wykonane jest na jednym przekaźniku odcinającym przewód z tego co odkryłem podający masę na sterowanie centralnym w zależności od tego czy wciśnięty czy nie jest bolec - rygiel wewnętrzny drzwi kierowcy, (wg zbliżonego do tego auta schematu jest to switch w siłowniku podający masę w momencie, gdy zamek jest zamknięty) i podającym masę na odcięty w ten sposób obwód zależnie od tego, czy następuje otwarcie/zamknięcie zamka i rozbrojenie/uzbrojenie alarmu pilotem. Szukam schemy by rozgryźć to oryginalne sterowanie

no i by dobrać się do oświetlenia/zasilania zegarka. I na koniec informacja - to podobno działało... czasem na dziurach zamek próbował się zamykac, gasł zegar. A oświetlenie kabiny - nie wiadomo, bo nikt nie jeździ z włączonym...
Dodam, że pierwszą rzeczą, jaką zrobiłem było sprawdzenie niechlujnie podłączonego alarmu, aż mnie wzdrygneło na sam widok "montażu" ale z tej strony nie ma nic co by powodowało wyżej wymienione efekty. Centralny działa z kluczyka w drzwiach pasażera, bo podawana jest przekręceniem kluczyka masa na cewki przekaźników zamknięcia/otwarcia w module sterowania zamkiem, który zamierzam spr. "na stole" by wyeliminować wątpliwości, zastanawiam się nad uszkodzeniem zamka w drzwiach kierowcy - ciągła masa lub brak masy na sterowaniu zamkiem, ale kłoci mi się to ze sposobem wpięcia alarmu - jest ono na "drucie" na którym mam zmiany wciskając i wyciągając rygiel w drzwiach kierowcy. Jednak do modułu zamka powinien docierać sygnał z przełącznika kluczyka zamka - a tego nie ma, ale mam nieco inny schemat, no i ten brak światła w kabinie oraz zasilania zegarka i zbieżność w czasie wystąpienia usterki...