Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Końcówka mocy diora ws 432

dj rafii12 20 May 2016 20:22 6426 27
Altium Designer Computer Controls
    dj rafii12
    Pupil
    Witam. Planuje zbudować wzmacniacz diory ws 432, wiem ze to słaby wzmacniacz ale chcę wykorzystać samą końcówkę mocy do testów itd. Może mi ktoś podać spis elementów.
    Jeśli zły dział to proszę o przeniesienie.
    Z góry dziękuje i pozdrawiam.
    Proszę moderatora o nie usuwanie postu.
  • Altium Designer Computer Controls
    dj rafii12
    Pupil
    Witam, może schemat oraz płytka pcb by mi się przydała i nie wiem czy się da zrobić samą końcówkę mocy bo z tego co to się da zrobić taką końcówkę wg. tego schematu:
    Końcówka mocy diora ws 432
    Pozdr.

Dodano po 2 [godziny] 25 [minuty]:

Proszę o odpowiedź.
  • Helpful post
    kortyleski
    Level 43  
    Ale co, płytkę ci wytrawic i przynieść? schemat przecież masz kompletny, pcb trzeba zaprojektować i wykonać. Zamiast projektowania możesz w sieci znaleźć projekt oryginału i wykadrować koniec mocy.
  • Altium Designer Computer Controls
  • Helpful post
    Xantix
    Level 41  
    Do projektowania PCB polecam program Eagle. Jest dostępny w wersji darmowej, która wystarczy do zaprojektowania takiej prostej płytki.
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
  • Helpful post
    Zygaqra
    Level 35  
    nemo07 wrote:
    Najbardziej oslabia fakt, ze przy napieciu zasilania ±45V
    wg. schematu +/-37V.
  • Helpful post
    bogdan4747
    Level 16  
    Opis ciekawego wzmacniacza 2 x 45 W znajdziesz w książce A.Witort - Amatorskie wzmacniacze elektroakustyczne. Zamieszczone są rysunki płytek pcb, dokładny opis budowy i uruchomienia. Wzmacniacz podobny do tego o którym wspominasz. Książka dostępna w internecie. Możesz zrobić kopię z instrukcji serwisowej wzmacniacza WS 442. Jest również dostępna. Powodzenia.
  • Helpful post
    kortyleski
    Level 43  
    Jak chcesz zbudować fajny wzmacniacz na tranzystorach to poszukaj schematu jabel wzmacniacz 100 W.nie pamiętam numeru zestawu. Łatwy do uruchamiania i sporo potrafi
    dj rafii12
    Pupil
    Witam. Mam zamiar zrobić tą końcówkę mocy wg tego schematu pcb:
    Końcówka mocy diora ws 432 jest znaczone. Proszę mi powiedzieć ile taka zaznaczona końcówka może mieć watt?
    Pozdr.

Dodano po 2 [minuty]:

A i gdzie podłączyć głośnik, zasilanie, wejście in jack?
  • Helpful post
    Adam-T
    Level 40  
    Kolego, czy masz jakieś podstawy z elektroniki? Powiedz w jaki sposób na podstawie rysunku montażowego PCB mamy określić moc? To tak samo jakbym pokazał Ci rysunek techniczny np jakiegoś auta i zapytał ile spala paliwa na setkę? Powiedz/napisz co to za wzmacniacz lub daj schemat to dostaniesz odpowiedź (czy to jest tytułowy WS 432?).
  • Helpful post
    Xantix
    Level 41  
    Znamionowa moc wyjściowa tego wzmacniacza dla obciążenia 8 omów wynosi 35 W.
  • Helpful post
    Adam-T
    Level 40  
    Xantix wrote:
    Znamionowa moc wejściowa tego wzmacniacza dla obciążenia 8 omów wynosi 35 W.

Chyba jednak wyjściowa. ;)
    dj rafii12
    Pupil
    Witam chodzi mi o tą końcówkę mocy:
    Końcówka mocy diora ws 432 jest prosta do zrobienia jak dla mnie chyba.

Dodano po 1 [minuty]:

Mam elementy, to mogę zrobić taką końcówkę mocy?
    Mi się podoba ta końcówka i chętnie zrobię.

Dodano po 27 [minuty]:

Proszę o poradę czy mogę taką końcówkę mocy zrobić?
  • Helpful post
    DJ_Dexinter
    Level 27  
    Jak chcesz to mogę poszukać PCB. Kiedyś przerysowałem samą część jednej z końcówek mocy i mam to w bitmapie. Wystarczy wyskalować np w Wordzie albo OpenOffice i możesz trawić.
  • Helpful post
    DJ_Dexinter
    Level 27  
    dj rafii12 wrote:
    Poproszę o plik pcb.

Oj... płytkę przerysowywałem godzinami siedząc w paincie, nie ma tak dobrze, plik jak mówiłem, bitmapa monochromatyczna :)
    Z tego co widzę, to na komputerze już tego nie mam, więc muszę poszukać jakiegoś wydruku, to Ci to przeskanuję i wyślę. Jesteś chętny na to?
    dj rafii12
    Pupil
    Witam, jestem chętny.

Dodano po 3 [godziny] 22 [minuty]:

Witam, proszę o przeskkanoowanie pcb.

Dodano po 1 [godziny] 9 [minuty]:

Będę wdzięczny.
  • Helpful post
    DJ_Dexinter
    Level 27  
    Prawy kanał - wersja do druku, nie musisz robić żadnych lustrzanych odbić.
    jedyne co jest do poprawy - wrzuć do Photoshopa i zaokrąglij krawędzie. Troszkę przy skanowaniu się "postrzepiły".
    Attachments: