Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lenovo G580 20150 - nie uruchamia się po ładowaniu baterii.

alternetor 22 Maj 2016 00:39 825 5
  • #1 22 Maj 2016 00:39
    alternetor
    Poziom 4  

    Witam Wszystkich,
    Mam problem z laptopem Lenovo model G580 20150 na płycie głównej LA-7981P GT610M 1GB.
    Niedawno zakupiłem baterię do laptopa na serwisie aukcyjnym.
    Podłączyłem ją i działała ok. Kilka razy włączyłem i wyłączyłem laptopa i nic niepokojącego się nie działo. Pracowałem na laptopie do momentu aż bateria się rozładowała niemal całkowicie. Postanowiłem naładować baterię i wyłączonego laptopa zostawiłem na noc na zasilaczu. Następnego dnia rano, chciałem ponownie włączyć laptopa i niestety się nie udało. Symptomy uszkodzenia są następujące:
    1) Po wciśnięciu włącznika, laptop się uruchamia, tzn. startuje wentylator, dysk twardy oraz dvd-rom.
    2) Ekran pozostaje czarny, świeci się jedyne dioda sygnalizująca pracę kamery.
    3) Podczas zasilania zasilaczem oprócz diody od kamery, świeci się jeszcze dioda "power" poniżej tuochpada.
    4) Podczas zasilania z baterii oprócz diody od kamery, świeci się jeszcze dioda "power" poniżej tuochpada oraz dioda sygnalizująca ładowanie baterii.
    Z tego co pamiętam, to są to normalne objawy.
    Oczywiście za wyjątkiem czarnego ekranu.
    Jeżeli chodzi o narzędzia diagnostyczne, to posiadam jedynie (albo aż) miernik uniwersalny. Na chwilę obecną nie wykonałem jeszcze żadnych pomiarów, bo analizując schemat (który załączam), nie bardzo mam pomysł od czego by tu zacząć. Na pierwszy rzut oka jest ok. Na płycie głównej zero śladów uszkodzeń. Bardzo proszę o ewentualne merytoryczne uwagi. Co prawda nie mam doświadczenia w naprawie komputerów, ale porady typu "zanieś laptopa do serwisu" nie wniosą nic wartościowego do dyskusji.
    Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za każdą pomoc.

    0 5
  • #3 22 Maj 2016 09:06
    alternetor
    Poziom 4  

    Dziękuję za poświęcony czas i zainteresowanie moim postem.
    Oczywiście efekt jest identyczny.
    Czy laptop jest zasilany tylko zasilaczem bez baterii, czy z baterią, czy z samej baterii, to objawy są identyczne. Jednakże Pana odpowiedź zainspirowała mnie do sprawdzenia jeszcze jednej opcji. Do laptopa podłączyłem starą, zużytą, oryginalną baterię. Okazało się, że laptop ruszył :-D
    Teraz jest ok. i działa również bez baterii.
    Myślę, że coś się zadziało z biosemBIOS'em.
    Już szykowałem lutownicę, aby wylutować baterię od cmos CMOS:-)
    Być może to także przyniosłoby pożądane rezultaty.
    Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

    0
  • #4 22 Maj 2016 10:33
    boro1234567
    Spec od komputerów

    Na 95% masz uszkodzony BIOS.
    Programator postawi go na nogi.

    0
  • #5 22 Maj 2016 12:57
    slawmix1234
    Poziom 31  

    Nowa bateria oryginał czy zamiennik? może uszkodzona, Reset CMOS nie zaszkodzi

    0
  • #6 08 Cze 2016 13:44
    alternetor
    Poziom 4  

    Witam,
    W laptopie zaktualizowałem BIOS do najnowszej wersji i teraz jest ok.

    0