Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

12v 350w sterownik - uszkodzony sterownik hulajnoga nie jezdzi

marko-24 22 May 2016 11:57 6105 25
    marko-24
    Level 10  
    Witam dziecku padła hulajnoga razor e90 12v

nie ma manetki ktora by regulowała obroty tylko poprostu guzik ktory zwierał - oryginalne
    niestety siadł sterownik ktory jest nie do kupienia na alledrogo brak 12v tylko 24v i wyzej
    objaw jest taki ze silnik wogole nie działa nie wychodzi na niego prąd po odpieciu guziczka i zwarciu kabli zero reakcji sam guzik miernikiem po wcisnieciu robi zwracie wiec manetka/guzik dziala
    tylko cos na plycie padło może ktoś doradzic na co zwrócic uwage?
    pozdrawiam
    wojtek 9007
    Level 39  
    Witam - podejrzanie wygląda element Q3 - prosze podać jego symbol .
    Prosze sprawdzić tranzystory mosfety TK80E08K3 .

Dodano po 38 [sekundy]:

marko-24
    Level 10  
    nie potrafie odczytac numerow elementu 74xx5 rozmazane są pod roznymi kontami swiatlem swiece i nie widac :(

wylutowalem 2 tranzystory tk80e08k3 po sprawdzeniu miernikiem wyszlo ze wogole nie przewodzą zmienilem je na 2 x irf840 po wlutowaniu dalej zero reakcji
    2 nastepne to prostowniki shotyego o symbolu mbr20100CT których w sklepie nie mieli zamówili jutro będą wiec jutro je bede w stalnie założyc w ciemno
    marko-24
    Level 10  
    Witam ponownie
    no niestety dalej nie dziala jakas reakcja byla ponieważ po wpięciu kabli do sterownika zaswieciła mi sie lampka w guziku włączającym hulajnoge
    na chwilke czyli w kondensatorach prąd był i poszedł

wymienione prostowniki
    oraz mosfety udało sie kupic STP75NF75
    wojtek 9007
    Level 39  
    Witam - proszę sprawdzić diody ( bez wylutowania ) D1, D2 ,D3 oraz zaznaczoną X ,
    oraz zmierzyć omomierzem przejście miedzy zaznaczonymi punktami.

Dodano po 36 [sekundy]:

marko-24
    Level 10  
    Diody wszsytkie przewodzą w 1 kierunku na poziomie 615
    natomiast z wybranym omomierzem na poziomie 200
    dwa zaznaczone punkty pokazują 00.3

aha oraz zaznaczony punkt miedzy diodami czyli 2 kropki cyny?
    przy wybranej opcji kontaktu czyli narysowanej diody na mierniku
    wskazuje wartosc 000 ,001 podczas gdy diody pokazują 615 ,612
    wojtek 9007
    Level 39  
    Proszę podłączyć układ pod akumulator i zmierzyć napięcie na elektrolitach CD1 oraz CD2 .
    wojtek 9007
    Level 39  
    Czyli sterowanie bramek mosfetow nie działa . Czy w zbiorach domowych znalazł by się
    rezystor od 1 do 2 kΩ ?
    wojtek 9007
    Level 39  
    Podamy na bramki mosfetow napięcie dodatnie ( plus zasilania poprzez rezystor X ) .
    Na fotce zaznaczyłem gdzie jest plus zasilania oraz punkt gdzie przytknąć rezystor .
    Silnik powinien zadziałać .

Dodano po 46 [sekundy]:

Dodano po 1 [minuty]:

Punkt 2 wypada między R1 oraz R4
    wojtek 9007
    Level 39  
    Pytanie podstawowe - czy silnik jest dobry ? ( warto by było podłączyć na krótko )
    wojtek 9007
    Level 39  
    Proszę zmierzyć napięcie w punktach zaznaczonych ( między źródłem S a drenem D ).

Dodano po 45 [sekundy]:

• Helpful post
    wojtek 9007
    Level 39  
    Witam - o jakiej wartości jest ten rezystor x ( ten który kazałem poszukać ) .
    Proszę na krótko zewrzeć te zaznaczone punkty ( obojętnie te zielone albo żółte )
    Silnik powinien ruszyć .
    marko-24
    Level 10  
    Wojtku sterownik działa w 100%
    moja wina podczas podpinania do hulajnogi sterownika do testów nie podpinałem wtyczki z hamulca ponieważ uznałem ze jest nie potrzebna
    jak sie jednak okazało jest potrzebna podłączyłem hamulec i hulajnoga jeździ !
    dziękuje bardzo za pomoc
    Adanio1976
    Level 2  
    Cześć Wojtek. Mam podobny problem. Tylko że ja poszedłem krok dalej i kupiłem na Amazon sterownik. Sterownik wymieniłem a hulajnoga dalej nie działa.
    wojtek 9007
    Level 39  
    Witam - proszę napisać jaka to hulajnoga , czy silnik szczotkowy oraz można zamieścić fotkę
    sterownika .
    wojtek 9007
    Level 39  
    Witam - sterownik masz nowy , silnik podłączony na krótko działa ( to jest silnik szczotkowy ) .
    Może nie łączy manetka / przycisk startowy albo bezpiecznik polimerowy .
    Proszę prześledzić co jeszcze znajduje się w szeregu akumulator , sterownik i silnik ?
    Adanio1976
    Level 2  
    Manetki nie ma. Jest przycisk. Zwarłem w kostce na sterowniku. Jest jeszcze kabel od hamulca. Też zwarlem w kostce sterownika. Są przewody od przełącznika zasilania. Też zwarlem. Nigdzie nie widzę zadnego bezpiecznika. Akumulator teraz wskazuje 8.5 v. Mogę podladowac ale to raczej nie jest przeszkodą bo na krótko silnik kręci.
    wojtek 9007
    Level 39  
    Ten akumulator ( 8,5V ) to jest bardzo- bardzo kiepski , proszę go naładować albo wymienić.
    Na fotce nr 1 to gniazdo ładowania a nr 2 to ? ( włącznik parkowania )

Dodano po 35 [sekundy]: