Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TV Samsung LE40B530P7WXXH - podświetlenie raz działa, raz nie działa

elek1 22 Maj 2016 20:09 1263 8
  • #1 22 Maj 2016 20:09
    elek1
    Poziom 11  

    Witam wszystkich.
    W tv znajduje sie płyta (zasilacz+inverter) BN44-00264C.
    TV dostałem od rodziny z informacją, że mruga podświetlenie. Po pomiarach wyszło że na CP802 jest napięcie 338V, czyli za mało. Po przelutowaniu rezystorów RP802, RP806, RP809, RP813 napięcie na CP802 podniosło się do 370V. Ponieważ nie było stabilne (wahało się w granicach 368-374V) wymieniłem rezystory i od tej pory jest stabilne 383V.

    Jednak po wymianie rezystorów pojawił się inny problem, który wcześniej nie występował. Mianowicie TV nie zawsze załącza podświetlenie (widać obraz po zaświeceniu latarką, jest dźwięk).
    Zazwyczaj jest tak: podłączam taśmę od płyty ze złączami do płyty zasilającej, podłączam kabel zasilający-sieciowy, włączam TV pilotem, TV startuje, podświetlenie działa (słychać brzęczenie trafek inwertera). Jeśli teraz wyłączę i szybko znowu włączę TV to podświetlenie działa. Ale jeśli wyłączę TV, poczekam około 1 minuty i włączę go ponownie, to podświetlenie nie działa.
    Żeby teraz uruchomić podświetlenie robię tak: wyłączam tv, odłączam taśmę łączącą płytę ze złączami od płyty zasilającej (załącza się podświetlenie, ale brak brzęczenia trafek invertera (???) ) i ponownie ją podłączam (podświetlenie gaśnie), włączam TV i wszystko jest ok, oczywiście do ponownego wyłączenia.

    Teraz pomiary:
    - napięcie sieci: 226V
    - napięcia po stronie wtórnej na włączonym TV (obojętnie czy podświetlenie działa czy nie, zawsze są takie same):
    +13V - zmierzone 12,7V
    +5V - zmierzone 5,2V

    W czasie działania podświetlenia:
    - CP802 - 383 V
    - pin 8 na fan7530 - 14,8 V
    - pin 1 na fan7530 - 2,52 V
    - inwerter on/off - 5,2V

    W czasie braku podświetlenia:
    - CP802 - 309V
    - pin 8 na fan7530 - 0V (przez ułamek sekundy przy załączaniu TV, miernik zdąży zmierzyć ok 4V i spada do 0V)
    - pin 1 na fan7530 - 2V
    - inwerter on/off - 5,2V

    Czyli jest sygnał do załączenia inwertera, ale nie ma 14V na pin8 fan7530, więc nie załączony jest układ PFC i inwerter nie pracuje.

    Celowo temat poruszam w dziale dla początkujących, bo naprawą zajmuję się amatorsko, sporadycznie i niezarobkowo, a moją wiedzę określiłbym jako umiarkowaną, choć już kilka monitorów udało mi się uruchomić.

    Proszę o wyrozumiałość i pomoc w dalszej diagnozie.

  • #3 22 Maj 2016 22:54
    elek1
    Poziom 11  

    Napięcie pochodzi z emitera tranzystora QM806.
    Wydaje mi się, że do sprawdzenia jest QM806 - chociaż gdyby nie działał to na pin 8 FAN7530 nigdy nie byłoby napięcia i podświetlenia wcale by nie było, wiec raczej jest sprawny. Pozostają więc elementy mające wpływ na pracę QM806, czyli ZDM803, DM809, RM841 i dalej transoptory PCM801S, PCM802S (ten chyba bardziej "podejrzany" ?) .
    Ewentualnie elementy po stronie wtórnej bezpośrednio "sterujące" pracą transoptorów ???

  • #4 24 Maj 2016 23:46
    elek1
    Poziom 11  

    Jestem po kolejnych pomiarach.
    Na pinach 1 i 2 transoptorów PCM801S oraz PCM802S niezależnie od tego czy podświetlenie działa czy nie, napięcia się nie zmieniają, więc raczej można wykluczyć ewentualną usterkę po stronie wtórnej.
    Natomiast, jak pisałem wcześniej, problemem jest brak napięcia na emiterze QM806. Ponieważ na kolektorze napięcie jest cały czas (16,1V), więc problemem jest tak naprawdę brak napięcia na bazie. Do przejrzenia pozostaje więc wszystko, co jest połączone z punktem oznaczonym na schemacie jako OVP.

    Wydaje mi się, że powinienem się skupić na QP803, QP804, ICP802, ICP803 oraz elementach wokół nich z uwzględnieniem rezystorów RP824-RP827 oraz RP837,RP803,RP810,RP807,RP823 (???).

    Widzę na schemacie, że z OVP połączony jest m.in. PROTECTION BLOCK (zakładam, że uaktywnia się w przypadku problemów ze świetlówkami). Z praktyki - jaka jest szansa, że to z nim mam problem uwzględniając fakt, że jak podświetlenie się już odpali, to działa bez problemu?

  • #5 25 Maj 2016 09:34
    mirex
    Poziom 43  

    elek1 napisał:
    Do przejrzenia pozostaje więc wszystko, co jest połączone z punktem oznaczonym na schemacie jako OVP.

    Możesz mieć rację, ale nie musisz.
    Najpierw PCM802S musi być sprawny!
    A czy problem jest po stronie QP803 i elementów współpracujących, to w bardzo prosty sposób można sprawdzić. ;)

  • #6 25 Maj 2016 23:44
    elek1
    Poziom 11  

    Cytat:
    A czy problem jest po stronie QP803 i elementów współpracujących, to w bardzo prosty sposób można sprawdzić.


    Mógłbyś podzielić się wiedzą?

    Pomiary na QP803:
    Gdy działa:
    pin1 (katoda): 0V
    pin2 (bramka): 0V
    pin3 (anoda): 15,55V

    Gdy nie działa:
    pin1 (katoda): 0V
    pin2 (bramka): 0,7V
    pin3 (anoda): 0,7V
    -------

    Pomiary na ICP803:
    Gdy działa:
    pin1 (ref): 2,36V
    pin2 (anoda): 0V
    pin3 (katoda): 12,66V

    Gdy nie działa:
    pin1: 1,92V
    pin2: 0V
    pin3: 14,8V

    Po odpięciu taśmy od płyty głównej, podświetlenie działa i wtedy:
    pin1: 2,36V
    pin2: 0V
    pin3: 9,93V

    Jeśli wyłączę działający TV, napięcie na pin1 spada z 2,36V do 1,92V i jeśli zdążę włączyć go ponownie zanim napięcie spadnie załóżmy poniżej 2V (trudno to dokładnie określić) to podświetlenie będzie działać. Jakie powinno być to napięcie, czy powinno spadać i czy ono jest problemem (elementy je ustalające)?

  • #7 26 Maj 2016 12:22
    elek1
    Poziom 11  

    Jeszcze jedno spostrzeżenie.
    Na QP804 napięcie na kolektorze zawsze 0V, na emiterze 12,8-16V, natomiast dotknięcie bazy końcówką miernika zawsze powoduje wyłączenie podświetlenia i wtedy napięcie zmierzone 12,8-16V.
    Dlaczego dotknięcie bazy powoduje wyłączenie podświetlenia?

  • #8 26 Maj 2016 13:01
    mirex
    Poziom 43  

    Z pomiarów wynika, że wyłączanie PFC następuje na skutek działania układu zabezpieczenia na QP803.
    Jakie zadanie ma ten tyrystor?
    Proszę też zapoznać się z zasadą działania KIA431.
    Po co w ogóle jest ten układ z KIA431 i tyrystorem?

    Brak Vcc_PFC powoduje poprzez PCI801S wyłączenie inwertera.

    Ale jednocześnie piszesz, że inwerter zawsze pracuje po odpięciu płyty głównej. Na pewno zawsze i nieprzerwanie, czy to jakiś przypadek? Bo na szybko to mi się trochę kłóci z pomiarami.

  • #9 26 Maj 2016 23:11
    elek1
    Poziom 11  

    Cytat:
    Jakie zadanie ma ten tyrystor?

    Podświetlenie działa, gdy na bramkę tyrystora QP803 nie zostało podane napięcie; wtedy za to jest napięcie na anodzie, czyli również na bazie QM806, które powoduje przewodzenie tranzystora QM806 i jest +14,8V (z pomiarów) na pin8 FAN7530.
    Pojawienie się napięcia na bramce QP803 powoduje załączenie tyrystora, czyli napięcie na anodzie spada niemalże do 0V i podświetlenia brak.
    Czy 0,7V (z pomiarów) na bramce załączy tyrystor? (to masz na myśli pisząc o układzie zabezpieczenia na QP803?)

    Cytat:
    Po co w ogóle jest ten układ z KIA431 i tyrystorem?

    Tego jeszcze nie wiem.
    Niestety dla mnie, dowiedziałem się, że układ KIA431 może pracować w różnym charakterze. Jeszcze nie wiem jaką dokładnie rolę spełnia w analizowanym obwodzie, ale na pewno KIA431 bierze udział w sterowaniu QP804 i załączaniu tyrystora QP803, co wynika ze schematu.

    Cytat:
    Brak Vcc_PFC powoduje poprzez PCI801S wyłączenie inwertera.

    No tak. Natomiast brak Vcc_PFC to tylko skutek braku napięcia na OVP.

    Cytat:
    Ale jednocześnie piszesz, że inwerter zawsze pracuje po odpięciu płyty głównej. Na pewno zawsze i nieprzerwanie, czy to jakiś przypadek? Bo na szybko to mi się trochę kłóci z pomiarami.


    Jest tak, że czasami żeby uruchomić podświetlenie, wystarczy po prostu odpiąć płytę główną. Ale zdarzają się też sytuacje, że muszę wypiąć, wpiąć i wypiąć taśmę lub nawet wykonać tą operację 3 razy. Ale zawsze pomaga.

    W jakim kierunku dalej działać?

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME