Ja w dzień mam około 230 V, w nocy około 225 V. 300 metrów od transformatora na wsi.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereQujav wrote:Nie ma zastosowania do czajników i bojlerów a 'ma mieć" do farelek i nagrzewnic ??? Trochę pokory "ludziu"Co do zużycia energii, to faktycznie, rachunki przy wyższym napięciu będą minimalnie większe tam gdzie używa się urządzeń o budowie rezystancyjnej lub indykcyjnej bez sterowania, np. zwykłe żarówki, farelki, nagrzewnice, wentylatory, silniki urządzeń itd.
Nie ma to jednak zastosowania do czajników, bojlerów etc. z powodów mam nadzieje zrozumiałych.
Trochę pokory ludziska.
margas4542 wrote:Spoiler:Dyskusja fachowców z pseudofachowcami. Panowie ZAWSZE najbliżej transformatora napięcie sieci jest wyższe a na końcu danej nitki niższe z powodu rezystancji sieci przesyłowej i prądu obciążenia. Przy założonej stałej wartości prądu na trafie będzie 230V ale na końcu linii może być 180V zwłaszcza na sieciach których nie modernizowano od upadku komuny. U mnie na osiedlu do [transformatora 100m] 6 bloków po cztery klatki z 15 mieszkaniami , nowa instalacja i podłączoną do tego transformatora Biedronką napięcie w ciągu dnia spada do 210V a nocą podnosi się do 240V w konsekwencji czego za dnia z powodu niższego napięcia urządzenia pobierają większy prąd który rejestrują liczniki co przekłada się na większe opłaty za zużytą energię.
mkpl wrote:Główny negatywny wpływ takie napięcie ma na oświetlenie żarowe.
Marian Marduła wrote:I widzę, że opinie są od ściany do ściany. Może to i dobrze - widać jesteśmy przyzwyczajeni do "manewrów" - bo to jak nie zmiana napięcia, to wymiana pieniędzy a to zmiana pasm UKF, systemów analogowej telewizji kolorowej - SECAM na PAL aż do wymiany kompletnego systemu telewizji na DTV - MPEG4.
Gdyby taką dawkę szaleństwa zaaplikować przeciętnemu Niemcowi czy Anglikowi to padł by jak mucha albo oszalał...
Marian Marduła wrote:W maju 1945 przeciętny berlińczyk dowiedział się, że III Rzesza kończy się na najbliższym skrzyżowaniu ulic a dalej już Azja. Prawdopodobnie część oszalała ale ci co nie padli z rąk Armii Czerwonej:Gdyby taką dawkę szaleństwa zaaplikować przeciętnemu Niemcowi czy Anglikowi to padł by jak mucha albo oszalał...
Strumien swiadomosci swia wrote:A u nas w tym czasie Lenin w PoroninieJak u Nas było czarno biało to Niemcy mieli już tv stereo A2 Pal i satelity
SQ9MEM wrote:Zmiana napięcia SN z 15,7 na 16kV powoduje nieproporcjonalny przyrost niskiego napięcia (z 230 na 255, 260 V zależnie od obciążenia danego transformatora
SQ9MEM wrote:Przełączenie uzwojeń na niższy odczep nic nie da, bo napięcie będzie okresowo za niskie.
SQ9MEM wrote:Z odczepami (nie zaczepami - też ktoś się chyba pogubił)
SQ9MEM wrote:Przyznam, że za cholerę nie rozumiem tego zjawiska w tych warunkach. Proporcjonalność powinna być zachowana, a nie jest mimo niskiego obciążenia.
SQ9MEM wrote:Żeby było ciekawiej, to obiekt jest zasilany z dwóch GPZ-ów, z jednego napięcie SN jest stabilne, a z drugiego nie.
Marian Marduła wrote:począłem mieć kłopoty z moderatorem tych tematów, bo sugerowano mi braki w wykształceniu itp. zamiast dookreślić "brakującego ogniwa" w moim opisie.
Marian Marduła wrote:może to i dobrze - widać jesteśmy przyzwyczajeni do "manewrów" - bo to jak nie zmiana napięcia, to wymiana pieniędzy a to zmiana pasm UKF, systemów analogowej telewizji kolorowej - SECAM na PAL aż do wymiany kompletnego systemu telewizji na DTV - MPEG4.
Marian Marduła wrote:Gdyby taką dawkę szaleństwa zaaplikować przeciętnemu Niemcowi czy Anglikowi to padł by jak mucha albo oszalał...
Rezystor240 wrote:Dobrze że zmienili pasmo UKF bo anteny nadawcze są mniejsze na większą częstotliwość.
Artur k. wrote:Jeśli chodzi o oświetlenie, ja kupuję tylko źródła firmy Osram - nie ma problemu, świecą czy to halogen, czy kompaktowa. Moja mama kupiła kiedyś jakieś kompaktowe Polux czy jakoś tak - 3 miesiące i padła
dzg4 wrote:Uważasz te wahania (poniżej 2,5%) za znaczące? Nie są warte wzmianki w tym temacie, gdzie omawia się problemy z 250+napięcie sieci zasilającej waha się od 230V-235V
Marian Marduła wrote:mieszkam w pobliżu transformatora zasilającego moją najbliższą okolicę i mam w gniazdku sieciowym permanentnie zawyżone napięcie od 240 do ponad 250Volt! Obecnie zmierzona dwoma przyrządami - cyfrowym (popularnym) i drugim - wychyłowym Lumela o skali dokładności 1,5% wartość napięcia to 252Volty