Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ne działająca klimatyzacja Octavia 2 2006r

johny604 24 Maj 2016 18:17 1152 13
  • #1 24 Maj 2016 18:17
    johny604
    Poziom 13  

    Witam. Mam problem z nie działającą klimatyzacją w Octavi II 2006r 2,0TDI RS .
    Ciśnienie na wysokim 6bar ,komputer obroty po załączeniu klimy widzi , temperatury na parowniku i zewnętrzne ok. ,błędów brak a klima ani drgnie.
    Jak myślicie co może być przyczyną lub co ewentualnie mogę jeszcze sprawdzić

    0 13
  • #2 25 Maj 2016 08:23
    jacek074
    Poziom 26  

    Jak nie ma błędów a w blokach pomiarowych 1 na pierwszej pozycji na włączonej klimie jest 0 to stawiam na kompresor (zawór kompresora). Dla pewności do sprawdzenia oscyloskopem sterowanie najlepiej w kostce kompresora ,ma być przebieg prostokątny a wypełnienie zmienia się w zależności od ustawień temperatury. Do sprawdzenia też koło kompresora czy oś obraca się z kołem.

    0
  • #3 25 Maj 2016 09:22
    johny604
    Poziom 13  

    Dziś napełniłem układ tak jak książka pisze i co ciekawe coś tam kompresor próbuje robić. Ale marnie mu to idzie . Ciśnienie wys. prawie w normie ok. 7 bar ale niskie za wysokie około 7bar i faluje . Czy to może ten zawór robić takie cuda?

    0
  • #4 25 Maj 2016 09:38
    jacek074
    Poziom 26  

    Jak wysokie i niskie 7 bar to kompresor "robi" ???

    0
  • #5 25 Maj 2016 12:51
    johny604
    Poziom 13  

    Może żle się wyraziłem, próbuje tak mi się wydaje skoro niskie coś tam faluje a jak wyłączę klimę to zero reakcji ale fakt faktem że wysokie stoi w miejscu.
    Dziś ściągnę czynnik i wyjmę zawór regulujący może coś się okaże .

    0
  • #6 26 Maj 2016 10:14
    domex32
    Moderator na urlopie...

    Nic się nie okaże, szkoda Twojego czasu, szukaj nowej sprężarki.

    0
  • #7 26 Maj 2016 13:18
    johny604
    Poziom 13  

    Posłucham głosu fachowców od klimy i szukam sprawnej sprężarki ale przed założeniem jej spróbuję podmienić ten zaworek dla spokojności czy to na pewno winny był on czy cała sprężarka.
    Pozdrawiam

    0
  • #8 28 Maj 2016 06:58
    domex32
    Moderator na urlopie...

    Zaworów czasami wychodzą w miarę normalnie, a czasami się urobisz i wychodzi po kawałku :)

    Po opróżnieniu i napełnianiu układu przy okazji wymiany zaworu, sprężarka może się " obudzić" na krótki czas.

    0
  • #9 28 Maj 2016 07:36
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
  • #10 28 Maj 2016 22:07
    piros
    Poziom 12  

    Ciśnienia w układzie wskazują na brak wydajności kompresora.
    Przypuszczam ,że w Twojej skodzie zatarła się sprężarka,ale sama wymiana niewiele pomoże,bo pewnie są opiłki w układzie i bez płukania ,wymiany skraplacza i sprężarki i mycia chłodnic się nie obędzie.
    W skodzie octavii dieslu są trzy chłodnice ,jedna za drugą i często przyczyną uszkodzenia sprężarki są np. brudne chłodnice,albo skraplacz z uszkodzonymi lamelami ,ale także dość często nie działający wentylator.

    0
  • #11 30 Maj 2016 10:20
    johny604
    Poziom 13  

    Zgadza się układ przepłuczę ,oczywiście na tyle ile to możliwe chłodnica do wymiany osuszacz oczywiście też, ale kokpitu nie mam zamiaru rozbierać zresztą klient jest świadomy konsekwencji dlatego też decyzja na początek o używanym sprawnym kompresorze. Ale to wszystko w dopiero po demontażu sprężarki i częściowej rozbiórce.
    Pozdrawiam i dziękuję za sugestie.

    0
  • #12 30 Maj 2016 12:04
    domex32
    Moderator na urlopie...

    Sprawdź olej w układzie, jeśli nie jest ołówkowy, jest duża szansa że uszkodził się tylko zawór wydajności w sprężarce ( mechaniczny) a sama sprężarka nie zaczęła opilkowac. Jest olej masz czysty płukanie układu nie jest wymagane.

    0
  • #13 30 Maj 2016 12:36
    Gitner
    Poziom 27  

    grala1 napisał:
    Tak z ciekawości - wentylatory na chłodnicy chodzą po włączeniu klimy?

    Jakby nie chodziły to raczej nie czułby różnicy obrotów na silniku
    johny604 napisał:
    komputer obroty po załączeniu klimy widzi

    0
  • #14 30 Maj 2016 19:53
    johny604
    Poziom 13  

    Dziękuję wszystkim za udział i porady w dyskusji . Po założeniu drugiego kompresora klima śmiga . Niestety nie zakładałem wpierw drugiego czujnika . Wylałem jednak olej z uszkodzonej sprężarki i był czyściutki . Tak że jest duże prawdopodobieństwo że winny był sam czujnik. Ale sprężarka za podobne pieniądze jak nowy czujnik tak że wszystko gra. Pozdrawiam

    0