Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Toshiba 46tl939 - hdmi nie "pamięta" dekodera Polsat

Kot_Leon 26 Maj 2016 13:23 1152 6
  • #1 26 Maj 2016 13:23
    Kot_Leon
    Poziom 3  

    Witam wszystkich forumowiczów!
    Chciałbym prosić o pomoc w rozwiązaniu problemu z wejściem HDMI w/w telewizora.
    Otóż do poniedziałku tego tygodnia (23.05.2016) wszystko było w porządku, od tego feralnego poniedziałku tv "nie pamięta" że ma podpięty dekoder cyfrowego polsatu do wejścia HDMI 1. Po załączeniu tv i dekodera (bez znaczenia kolejność załączania sprzętów, zresztą nigdy nie miała znaczenia, od 2 lat było ok) tv nie "widzi" że ma podpięty dekoder. Jeśli wyjmę i włożę kabel hdmi, wszystko wraca do normy, sygnał na tv pojawia się. Jeśli na chwilę wyłączę tv ( do 2 minut) i włączę ponownie, wszystko jest ok, obraz pojawia się na ekranie, jeśli wyłączę tv na dłużej (powyżej 3-4 minut) i ponownie go włączę znów nie "widzi" dekodera, choć dekoder jest cały czas załączony. Do tego feralnego poniedziałku wszystko było ok, tv działał poprawnie, nigdy nie było jakiegokolwiek problemu. Dekoder 100% sprawny, sprawdzany na innym tv.
    Czy ktoś z szanownych forumowiczów spotkał się już z podobnym problemem?

    0 6
  • #2 29 Maj 2016 15:59
    KOCUREK1970
    Poziom 43  

    Być może wystarczy zresetować tv i wszystko wróci do normy (być może dekoder dostał jakąś aktualizację).

    0
  • #3 29 Maj 2016 23:20
    Kot_Leon
    Poziom 3  

    Restarty również były ćwiczone. Po odłączeniu zasilania na 10 minut i załączeniu wszystko jest ok, włącza się tv, włącza dekoder, obraz jest. Po ponownym wyłączeniu tv pilotem na dłużej niż 3-4 minuty, włączam i tv znów nie "widzi" dekodera, wtedy wyjmuję i wkładam wtyczkę hdmi (na włączonym tv) i obraz od razu się pojawia.

    0
  • #4 30 Maj 2016 01:24
    KOCUREK1970
    Poziom 43  

    Kot_Leon napisał:
    Restarty również były ćwiczone

    RESET tv a restart to nie to samo!
    Ja mówię o resecie tv.

    0
  • #5 30 Maj 2016 11:12
    Kot_Leon
    Poziom 3  

    A, faktycznie, resetu nie przeprowadzałem, będę musiał poszukać procedury :) Dzięki za podpowiedź :)

    0
  • #6 30 Maj 2016 18:05
    KOCUREK1970
    Poziom 43  

    Kot_Leon napisał:
    będę musiał poszukać procedury

    Co więcej - rozłączyć wszystko - i zresetować też nawet dekoder operatora - potem instalacja i podłączenie na nowo.

    1
  • #7 04 Cze 2016 16:04
    Kot_Leon
    Poziom 3  

    Cytat:
    Co więcej - rozłączyć wszystko - i zresetować też nawet dekoder operatora - potem instalacja i podłączenie na nowo.


    Dziękuję za cenną poradę, po resecie wszystko zaczęło działać prawidłowo :)

    0