Witam serdecznie,
[Jeśli zły dział to proszę o przeniesienie]
Posiadam stary, polski telewizorek kolorowy Elemis. Nagle podczas oglądania programu ekran zrobił się czarny, telewizor jakby zgasł. Czuć było zapach palonej siarki. Szybko odłączyłem go od prądu, przy bliższych oględzinach wnętrza, okazało się, że wybuchł kondensator, i spalił się bezpiecznik (oznaczone jako czerwone strzałki):
Oto ten kondensator:
Oznaczenie: Kondensator KSPpz-3, 0,22uF, tolerancja (+-) 20% +
2x2,3nF, tolerancja (+-) 40% /250V - 25/085/21
Nigdzie nie mogę takowego dostać. W sklepie zaoferowano mi taki:
Link
kondensator p-zakł. 0,22uF+2x2,7nF/250V
Tylko że ma 5 wyprowadzeń na kablu a mój ma trzy nóżki.
Czy ktoś z szanownych kolegów może pomóc z dobraniem zamiennika albo posiada na magazynie sprawne dwie sztuki? Czy ten obok oznaczony zieloną strzałką też należy wymienić? Dostało mu się resztkami z tego uszkodzonego. ;/
Dziękuję za pomoc, pozdrawiam!
[Jeśli zły dział to proszę o przeniesienie]
Posiadam stary, polski telewizorek kolorowy Elemis. Nagle podczas oglądania programu ekran zrobił się czarny, telewizor jakby zgasł. Czuć było zapach palonej siarki. Szybko odłączyłem go od prądu, przy bliższych oględzinach wnętrza, okazało się, że wybuchł kondensator, i spalił się bezpiecznik (oznaczone jako czerwone strzałki):

Oto ten kondensator:

Oznaczenie: Kondensator KSPpz-3, 0,22uF, tolerancja (+-) 20% +
2x2,3nF, tolerancja (+-) 40% /250V - 25/085/21
Nigdzie nie mogę takowego dostać. W sklepie zaoferowano mi taki:
Link
kondensator p-zakł. 0,22uF+2x2,7nF/250V
Tylko że ma 5 wyprowadzeń na kablu a mój ma trzy nóżki.
Czy ktoś z szanownych kolegów może pomóc z dobraniem zamiennika albo posiada na magazynie sprawne dwie sztuki? Czy ten obok oznaczony zieloną strzałką też należy wymienić? Dostało mu się resztkami z tego uszkodzonego. ;/
Dziękuję za pomoc, pozdrawiam!