Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radio Eltra -Kamila-nie włącza się

chris18404 28 May 2016 10:45 1608 15
  • #2
    krzysio61
    Level 20  
    Witam.
    Oberwany przewód jest od anteny teleskopowej, a co do usterki to miernik do ręki i pomiary dadzą odpowiedź.
  • #3
    chris18404
    Level 19  
    krzysio61 wrote:
    Witam.
    Oberwany przewód jest od anteny teleskopowej, a co do usterki to miernik do ręki i pomiary dadzą odpowiedź.


    ale co mierzyć? Bardzo proszę o pomoc
  • #4
    krzysio61
    Level 20  
    Wykonaj pomiar napięcia na żółtych przewodach wychodzących z trafa. Miernik na AC i powinno być około 10V.
  • #5
    chris18404
    Level 19  
    krzysio61 wrote:
    Wykonaj pomiar napięcia na żółtych przewodach wychodzących z trafa. Miernik na AC i powinno być około 10V.


    Jeden przewód miernika do masy a drugi do połączenia kabelka żółtego z płytką tak?
  • #6
    gerdowski
    Level 23  
    Obydwa przewody miernika do dwóch żółtych, tak jak kolega pisał zakres napięć na ~.
  • #7
    chris18404
    Level 19  
    gerdowski wrote:
    Obydwa przewody miernika do dwóch żółtych, tak jak kolega pisał zakres napięć na ~.


    8-8.1V pokazuje
  • #8
    Adamcyn
    Level 38  
    Wyczytałem w instrukcji obsługi:

    "UWAGA!
    W przypadku niemożliwości włączenia („zawieszenia” radioodbiornika) należy wyciągnąć baterie i odłączyć sieć 230V 50 Hz na około 30 minut".
  • #9
    aksakal
    Tube devices specialist
    A teraz z boku elementów zobaczysz największy kondensator elektrolityczny, wymierzyj na jego wyprowadzeniach stałe napięcie .Minus miernika ( woltomierza ) na masę, plus na odpowiednie wyprowadzenie kondensatora.
  • #10
    chris18404
    Level 19  
    aksakal wrote:
    A teraz z boku elementów zobaczysz największy kondensator elektrolityczny, wymierzyj na jego wyprowadzeniach stałe napięcie .Minus miernika ( woltomierza ) na masę, plus na odpowiednie wyprowadzenie kondensatora.


    Nic nie pokazuje, ale kondensator nie jest "wybulony"
  • #11
    aksakal
    Tube devices specialist
    Sprawdź napięcie na wyjściu prostowniczego mostku ( 4 diody, do których są przylutowane 2 żółte kable) . Każdy kabel jest przylutowany do 2 razem zjednoczonym wyprowadzen diod, Napięcie wymierzyj na 2 razem zjednoczonych wyprowadzeniach diod z naprzeciwka od żółtych kabli. 2 z wyprowadzeń diod zjednoczone z masą - to minus wyjściowego napięcia. 2 innych zjednoczonych wyprowadzenia - to plus prostownika. Jeśli na wyjściu mostku jest napięcie, a do kondensatora ono nie dochodzi, sprawdź dróżkę od plusa mostku do plusa kondensatora.
  • #12
    Adamcyn
    Level 38  
    Będzie prościej i bezpieczniej, jeżeli odłączysz od sieci i pomierzysz, co się dzieje z napięciem z baterii.

    Wyjąłeś baterie na 30 min, tak jak to zaleca producent w instrukcji tego radia?
  • #13
    chris18404
    Level 19  
    Adamcyn wrote:
    Będzie prościej i bezpieczniej, jeżeli odłączysz od sieci i pomierzysz, co się dzieje z napięciem z baterii.

    Wyjąłeś baterie na 30 min, tak jak to zaleca producent w instrukcji tego radia?


    Tak, winny okazał się kondensator, wymieniłem i działa, teraz tylko jak mam podłączyć ta antene z tym kabelkiem bo trzeszczy
  • #14
    Adamcyn
    Level 38  
    chris18404 wrote:
    Tak, winny okazał się kondensator, wymieniłem i działa

    Jestes pewien, że to kondensator, a nie kwestia resetu?

    Zielony przewód powinien być dołączony do anteny teleskopowej, której nie widzę na Twoich zdjęciach.
  • #15
    chris18404
    Level 19  
    [quote="Adamcyn"]
    chris18404 wrote:
    Tak, winny okazał się kondensator, wymieniłem i działa

    Jestes pewien, że to kondensator, a nie kwestia resetu?

    Zielony przewód powinien być dołączony do anteny teleskopowej, której nie widzę na Twoich zdjęciach.[/quote

    Raczej tak reset robiłem na samym początku.