logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Studia... informatyka czy elektronika przemysłowa?

yxxo 28 Maj 2016 20:38 2919 5
REKLAMA
  • #1 15705381
    yxxo
    Poziom 8  
    Witam, mam dylemat między informatyką a elektroniką... ktoś mi coś doradzi? Przez ostatnie kilka miesięcy byłam pewna, że wybiorę Informatykę, jednak teraz również ciekawa wydaje mi się elektronika. Fizyki rozszerzonej niestety nie miałam w szkole, dlatego się trochę obawiam... z elektroniki też niewiele wiem. Ale znam podstawy programowania w C++ i Java. W przyszłości chwiałabym pracować jako programista bądź projektant - w tym drugim przypadku coś związane z elektroniką. Nie chce pracować w utrzymaniu ruchu. Ktoś się orientuje czy trudno teraz o prace Projektanta np. układów scalonych? Biorąc głownie pod uwagę możliwości pracy i zarobków - co jest lepszym wyborem?

1. Jeśli wybrałabym informatykę to z nastawieniem na późniejszą pracę jako Programista java, 2. natomiast jeśli wybrałabym elektronikę to w grę wchodzi jedynie praca jako Projektanta/Testera np. płyt PCB.
  • REKLAMA
  • #2 15706470
    yxxo
    Poziom 8  
    Nikt nie studiował elektroniki?
    Jaką pracę wykonują większość absolwentów tego kierunku?
  • REKLAMA
  • #3 15708260
    Nieruchomość
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Programistą nie staje się człowiek przez naukę na studiach informatycznych. Więc jeśli jeszcze nie jesteś biegła to studia Ci w niczym nie pomogą . Fizyka i Matematyka (nie mówię o to tym co jest w szkole średniej, bo tam nic nie ma, ale o tym przekonasz się na 1 semestrze studiów inżynierskich )
    Fizyka , matematyka, logika to podstawa na każdej politechnice i tylko od poziomu uczelni zależy jak bardzo Was będą cisnąć. However nie na samej analizie matematycznej opierają się zajęcia .. bo to jest jeszcze stosunkowo proste :)

Jeśli robisz rozrzut między elektroniką a informatyką to jeszcze trochę namysłu przed Tobą . Obydwa kierunki wymagają wcześniej przygotowania technicznego wieloletniego. Jeśli powyższych wymagań nie jesteś w stanie ogarnąć to nawet jeśli uda Ci się skończyć jakiś kierunek to nadal z większością będziesz do tyłu, bo tak naprawdę nie poznałaś podstaw, których na studiach (elitarnych) już nie ma. Wielu młodych studentów odpuszcza sobie i rezygnuje , nazywając swoje niepowodzenie (odsiewem na pierwszym roku) A prawda jest taka, że byli bez przygotowania..i w ten sposób ciężko im przebrnąć i zrozumieć następne procesy, które wykładają się na laboratoriach etc.

Korzystając z obecnego niżu demograficznym pewnie sobie poradzisz, bo dla uczelni jesteś $$
    dopiero później przy pierwszej lepszej rozmowie kwalifikacyjnej do pracy bardzo się zdziwisz jak Pan z rekrutacji zada Ci 3 krótkie pytania, które dostatnio wykasują Twój zapał w zawodzie..

Nie wyobrażaj sobie kim chciałabyś zostać a po prostu to realizuj już teraz.

Programistów Java jest już jak psów ... to zły kierunek, bo i tak sama czołówka się utrzymuje, podobnie jak bazy danych, sieci czy diagnostyka.

Rynek jest przesycony, inżynierów różnej jakości pełno a elita nadal zarabia :)

Nie chce Cie zniechęcać, bo masz chęci do nauki a zapał ? ale do tego musisz być dzielna i wtopić się w swój przyszły zawód ..nauka nie będzie prosta i do tego wieloletnia .
    I jeszcze raz chciałbym podkreslić: Nie licz na to , że na studiach się nauczysz.
  • REKLAMA
  • #4 15708300
    RebellionArts
    Poziom 23  
    Ocena: 149
    I ośmielając się razem z nimi wołając:

Sygnale nasz, któryś jest w obwodzie,
    Świeć się żarówki Twoje,
    Przyjdź cewki Twoje,
    Bądź moc Twoja,
    Jako prąd stały tak i prąd zmienny,
    Źródła naszego zastępczego daj nam dzisiaj,
    I odpuść nam nasze wskazy,
    Jako i my odpuszczamy naszym impedancjom,
    I nie wódź nas na magnetyczne sprzężenie,
    Ale nas zbaw ode zwarcia.
    Amper.

Po tej odbytej modlitwie na pewno jest luźniej, fajnie że interesuje cię to i owo - kobieta w ty fachu jest tak rzadka że aż bezcenna

co nie oznacza że faceci też...

ech, jestem jeszcze uczniem szkoły średniej Technikum Elektroniczne-Elektryczne Nr 2 w Poznaniu na profilu elektronika
    mam omawiane podstawy elektroniki i obwodu drukowanego, różne zasady i takie tam podstawy z którymi na pewno będzie mi łatwiej i szczerze mówiąc ogarnięcie mi niektórych rzeczy zajmowało 2 miesiące a to jedno z wielu wielu
    są jakieś egzaminy na końcu tak tak ale po zakończeniu mam papier technika elektronika który tłumaczy drugiej osobie że znam PODSTAWY ELEKTRONIKI (połowa z tego nawet nie będzie omawiana na studiach) a całe te 4 lata (wiem od kumpla z politechniki) zostały przeprowadzone w 3 miesiące..... to jest wtedy najgorszy czas dla was licealistów zakodowanie tej technicznej wiedzy która no tworzy (mówiąc naciągając ) nowy przedmiot zwany elektronika (jak dla mnie/ według mnie) jest trochę fizyki i chemii i matematyki (jej to głównie) ale elektronika wdrożyła własne zasady, metody obliczenia, zjawiska, nazwy itd.
    ucząc się dalej na tych studiach będąc technikiem (no z technikum) kojarzysz większość omawianych tematów a jako licealista musisz kartkować i szukać definicji i zasady działania
    co do informatyki..., sam uczę się C++ więc duże siema dla ciebie że sama coś ogarniasz, ja widzę u ciebie informatykę jednak
    nie ze względu że jesteś kobietą ale jak już ogarniasz dwa języki to jest już duży krok w stronę informatyki
    na studiach z elektroniki programowanie to ty masz mikrokontrolerów i mikroprocesorów (np; C językiem) które jest totalnie odmienne i inne od programowania aplikacji czy stron
    pracując w firmie z praktyk (po podpisaniu umowy z nią bo się spodobałem) pracowałem tam z gościem co skończył studia informatyczne a pracował w Firmie Link (nie ta od routerów, firma od zabezpieczeń budynków), pisał magisterkę jako temat programu C++ i aplikacja o pisowni T9 i pracował jako instalator i konserwator systemów zabezpieczeń..., zresztą jest też dużo ofert prac dla programistów obiektowych C++, więc wybierając studia informatyczne lepiej ci się powiedzie w życiu , informatyka bardziej ci się przyda jak masz ochotę do już do samego programowania a elektroniką możesz zająć się na boku jak teraz ty C++ i Java
    Świat jest twój moja droga
  • REKLAMA
  • #5 15708301
    RebellionArts
    Poziom 23  
    Ocena: 149
    I ośmielając się razem z nimi wołając:

Sygnale nasz, któryś jest w obwodzie,
    Świeć się żarówki Twoje,
    Przyjdź cewki Twoje,
    Bądź moc Twoja,
    Jako prąd stały tak i prąd zmienny,
    Źródła naszego zastępczego daj nam dzisiaj,
    I odpuść nam nasze wskazy,
    Jako i my odpuszczamy naszym impedancjom,
    I nie wódź nas na magnetyczne sprzężenie,
    Ale nas zbaw ode zwarcia.
    Amper.

Po tej odbytej modlitwie na pewno jest luźniej, fajnie że interesuje cię to i owo - kobieta w ty fachu jest tak rzadka że aż bezcenna

co nie oznacza że faceci też...

ech, jestem jeszcze uczniem szkoły średniej Technikum Elektroniczne-Elektryczne Nr 2 w Poznaniu na profilu elektronika
    mam omawiane podstawy elektroniki i obwodu drukowanego, różne zasady i takie tam podstawy z którymi na pewno będzie mi łatwiej i szczerze mówiąc ogarnięcie mi niektórych rzeczy zajmowało 2 miesiące a to jedno z wielu wielu
    są jakieś egzaminy na końcu tak tak ale po zakończeniu mam papier technika elektronika który tłumaczy drugiej osobie że znam PODSTAWY ELEKTRONIKI (połowa z tego nawet nie będzie omawiana na studiach) a całe te 4 lata (wiem od kumpla z politechniki) zostały przeprowadzone w 3 miesiące..... to jest wtedy najgorszy czas dla was licealistów zakodowanie tej technicznej wiedzy która no tworzy (mówiąc naciągając ) nowy przedmiot zwany elektronika (jak dla mnie/ według mnie) jest trochę fizyki i chemii i matematyki (jej to głównie) ale elektronika wdrożyła własne zasady, metody obliczenia, zjawiska, nazwy itd.
    ucząc się dalej na tych studiach będąc technikiem (no z technikum) kojarzysz większość omawianych tematów a jako licealista musisz kartkować i szukać definicji i zasady działania
    co do informatyki..., sam uczę się C++ więc duże siema dla ciebie że sama coś ogarniasz, ja widzę u ciebie informatykę jednak
    nie ze względu że jesteś kobietą ale jak już ogarniasz dwa języki to jest już duży krok w stronę informatyki
    na studiach z elektroniki programowanie to ty masz mikrokontrolerów i mikroprocesorów (np; C językiem) które jest totalnie odmienne i inne od programowania aplikacji czy stron
    pracując w firmie z praktyk (po podpisaniu umowy z nią bo się spodobałem) pracowałem tam z gościem co skończył studia informatyczne a pracował w Firmie Link (nie ta od routerów, firma od zabezpieczeń budynków), pisał magisterkę jako temat programu C++ i aplikacja o pisowni T9 i pracował jako instalator i konserwator systemów zabezpieczeń..., zresztą jest też dużo ofert prac dla programistów obiektowych C++, więc wybierając studia informatyczne lepiej ci się powiedzie w życiu , informatyka bardziej ci się przyda jak masz ochotę do już do samego programowania a elektroniką możesz zająć się na boku jak teraz ty C++ i Java
    Świat jest twój moja droga
  • #6 15708397
    yxxo
    Poziom 8  
    Nieruchomość napisał:
    Programistów Java jest już jak psów ... to zły kierunek, bo i tak sama czołówka się utrzymuje, podobnie jak bazy danych, sieci czy diagnostyka.

Nie sądzę, żeby tak było... obecnie największe zapotrzebowanie jest na programistów właśnie Java na całym świecie - http://mamstartup.pl/najnowsze/6244/programisci-nadal-najbardziej-poszukiwanym-zawodem
    A zapotrzebowanie jest tak duże, że studenci 2/3 roku są chętnie przyjmowani przez firmy. Z zarobkami sprawa też wygląda bardzo dobrze. Zdaje sobie sprawę, że studia informatyczne mnie niewiele nauczą, dlatego sama dokształcam się z programowania, poza tym po prostu to lubię ;)
    RebellionArts napisał:
    więc wybierając studia informatyczne lepiej ci się powiedzie w życiu , informatyka bardziej ci się przyda jak masz ochotę do już do samego programowania a elektroniką możesz zająć się na boku jak teraz ty C++ i Java

Masz racje, dzięki ;)

Poza tym, sprawdziłam ilość ofert dla projektantów np. układów scalonych bądź podobnych stanowisk związanych z elektroniką i niestety jest mało takich ofert. Większość ofert jest na utrzymaniu ruchu, więc nieciekawie u nas to wygląda...
REKLAMA