Witam mam problem ze scenikiem 1.5dci 74 kw (101 km).
Mianowicie co się dzieje po wymianie rozrządu i przejechaniu 400 kilometrów renia
zaczęła dusić się i gasnąć przy ruszaniu i podczas dodania gazu w granicach
1500-2200 obrotów,no i silnik stracił na mocy pierwsza wersja wtryski, niestety to nie to wtryski jak najbardziej sprawne. Po podpięciu pod klipa wyskoczyły błędy DF112, DF113, DF25, DF49, DF53. Nie dałem za wygraną pojechałem do innego mechanika i u niego był tylko jeden błąd PO 0608, natomiast trzeci mechanik i pomnowne podpięcie pod klipa pokazało inne błędy mianowicie takie DF017, DF209, DF098, czyli jakiś koszmar każdy mówi coś innego.
No i najważniejsze parametry sinika są książkowe tylko jedno było zle czujnik temperatury paliwa pokazywał -50 stopni celcjusza, czujnik wymieniony i dalej to samo temp. -50 stopni. Co mam robić i gdzie szukać?
Dzięki za poradę juto dam znać czy pomogło, tylko czemu traci na mocy i gaśnie podczas ruszania, może mechanik podczas wymiany rozrządu coś zle ustawił gdzie szukać z góry dziękuje.
Jeśli chodzi o wtryski to na powrocie szło powietrze tylko wtryski były sprawdzane i nie leją, a powietrze puściłem na powrót do baku czyli obszedłem filtr paliwa.
Jeśli chodzi o wtryski to na powrocie szło powietrze tylko wtryski były sprawdzane i nie leją, a powietrze puściłem na powrót do baku czyli obszedłem filtr paliwa.
Jeżeli silnik gaśnie nieoczekiwanie, to jest albo gwałtowny spadek ciśnienia paliwa w zasobniku (7 - rys. poniżej) (system Common Rail), albo gwałtowny wzrost.
Komputer sterujący "wyczuwa" te niebezpieczne skoki ciśnienia piezoelektrycznym czujnikiem ciśnienia paliwa (8) i reaguje wyłączeniem silnika, gdyż jeżeli ciśnienie gwałtownie spada - oznacza wyciek paliwa na zewnątrz i groźbę pożaru. Jeżeli gwałtownie wzrasta - niebezpieczeństwo rozsadzenia obwodu wtryskowego.
Uwaga! Wklejony obrazek przedstawia schemat wtryskowy paliwa SIEMENS. Równolegle w silnikach 1,5 dci różnej mocy i modelach aut montowane są układy wtryskowe DELPHI, uznawane przez fachowców za bardziej awaryjne niż SIEMENS i wrażliwe na jakość paliwa.
Jeśli, tak jak wspomniałem, z jakichś powodów ciśnienie "skacze" w zasobniku, oznacza złą lub zakłóconą regulację ciśnienia.
Pełną i bezustanną regulację ciśnienia, czyli bilansowanie ciśnienia wytworzonego przez pompę WC (1) i zużytego przez wtryskiwacze (5), wykonują na "polecenie" elektryczne komputera wtryskowego dwa zawory elektromagnetyczne:
1. Regulator wydatku, inaczej zawór dozujący niskiego ciśnienia lub zawór dławienia ssania (3). Działa w sposób ciągły elektrycznie i hydraulicznie zasilany bezpośrednio przez komputer silnikowy poprzez przekaźnik i poprzez masę.
Ma za zadanie "przepuszczać", inaczej "dozować", albo "dławić" taką ilość paliwa dostarczaną przez pompę wstępną (2), jaka jest w danym momencie potrzebna do sprężenia przez pompę WC (1) i do wtrysku przez wtryskiwacze (5).
Opisując obrazowo przebieg regulacji, jeżeli komputer poda "duży" prąd na cewkę regulatora (3), to z obwodu niskiego ciśnienia (kolor zielony) przejdzie do pompy WC "dużo" paliwa. Pompa WC spręży wtedy paliwo pod "dużym" ciśnieniem, a nie "małym".
I odwrotnie, gdy komputer obniża prąd, elektrozawór zmniejsza ilość paliwa przepuszczonego z miejsca na miejsce wskutek napięcia wewnętrznej sprężyny regulatora mającej tendencję do zamykania regulatora. Ciśnienie sprężone przez pompę WC (1) spada, a nie wzrasta.
Dzięki sterowaniu przepływem paliwa już po stronie niskiego ciśnienia uzyskuje się niezawodny efekt bezustannego i płynnego narastania wysokiego ciśnienia niezależnie od prędkości obrotowej, obciążenia silnika i wtryskiwania paliwa.
2. Regulator ciśnienia (4), inaczej zawór regulacyjny wysokiego ciśnienia (zrwc), montowany jedynie w układach BOSCH i SIEMENS. DELPHI i DENSO wykorzystują prosty zawór bezpieczeństwa, czyli niesterowany elektrycznie, sprężynowy zawór nadmiarowy.
Jest to zawór pomocniczy w stosunku do regulatora wydatku i w zasadzie wykorzystywany w sytuacjach awaryjnych, np. groźba pożaru silnika i potrzeba szybkiego upustu paliwa do przelewu do zbiornika.
Zasada działania jest bardzo prosta. Na "rozkaz" elektryczny komputera regulator ciśnienia (4) otwiera przejście paliwa wysokiego ciśnienia (kolor czerwony) do przelewu (kolor żółty) i paliwo zamiast do zasobnika (7) ucieka do zbiornika. Ciśnienie w obwodzie spada do zera.
Należy zauważyć, iż regulacja ciśnienia przedstawiona powyżej przyjęła się powszechnie na całym świecie w odniesieniu do praktycznie wszystkich silników Common Rail. Nazywa się 2-zaworowa regulacja ciśnienia paliwa w zasobniku.
Godne podkreślenia jest, iż regulacja powyższa nie dotyczy w żadnym wypadku regulacji pompy wysokiego ciśnienia, mimo, że zawory są zamontowane na niej. Dotyczy tylko i wyłącznie regulacji w zasobniku (7) (Common Railu), czyli tam, gdzie zamontowany jest czujnik ciśnienia paliwa (8).
Próba wymiany pompy WC dlatego, że jest ona rzekomo uszkodzona, ponieważ szwankują elektrozawory (3 i 4), jest fatalnym błędem. Chyba, że producent (np. SIEMENS) zastrzega sobie, że elektrozawory podlegają wymianie wraz z pompą WC.
Skutki złej regulacji ciśnienia paliwa
Zakłócenia regulacji ciśnienia, czyli nieoczekiwany spadek lub wzrost ciśnienia niezgodny z matrycą wtryskową komputera, mają w zasadzie trzy przyczyny:
1. "Lejące" wtryskiwacze wskutek uszkodzenia kanalików wtryskowych, także niedokładnego zamykania rozpylacza przez końcówkę igły oraz inne niekontrolowane przecieki do komory spalania.
Użytkownicy oraz fachowcy zaobserwowali, iż częściej temu niedomaganiu ulegają wtryskiwacze DELPHI, rzadziej SIEMENS. Wynika to przede wszystkim z delikatniejszej budowy ogólnej wtryskiwacza DELPHI.
Zdarzały się przypadki, że "lanie" wtryskiwacza było tak duże, że pompa WC nie nadążała ze sprężaniem paliwa. Silnik gasł, podobnie jak w powyższym przypadku, bez uzasadnionego powodu, gdyż gwałtownie spadało ciśnienie w obwodzie, o czym mowa.
Dało się zaobserwować ponadto nierównomierne obroty, gryzący dym niedopalonego paliwa, a nawet wypalenia denka tłoka, jak na obrazku poniżej.
2. Uszkodzenie zaworków sterujących w górnej części wtryskiwaczy CR. Jest to najczęstsza przyczyna "lania" wtryskiwacza, ale u góry, nie u dołu. W tym przypadku rozpylacz, kanaliki wtryskowe oraz igła są szczelne, a "przelewa" góra.
Objaw ten można łatwo wykryć przeprowadzając standardowy test przelewowy wtryskiwaczy CR tutaj. Można zauważyć na filmiku, że wtryskiwacz po lewej stronie bardzo silnie przelewa. Jest więc podejrzany z uwagi na oczywisty zbyt duży spadek ciśnienia w zasobniku (7). A co za tym idzie, gwałtowny spadek ogólny ciśnienia. Komputer może wyłączać silnik właśnie z powodu nadmiernego przelewu tegoż wtryskiwacza
3. Uszkodzenie elektryczne i/lub hydrauliczne regulatora wydatku (3). Więcej wyjaśnień na jego temat podanych jest tutaj.
Zwracam uwagę na koniec, iż silnik z pewnością zatrzymają złe, fałszywe wskazania czujnika ciśnienia paliwa. Gdy do komputera dotrze informacja z czujnika w postaci sygnału napięciowego od 0,2 do 4,8 V, iż ciśnienie gwałtownie wzrasta lub spada, to również zatrzyma on jednostkę napędową. Mimo, że w rzeczywistości panuje idealne ciśnienie w obwodzie wtryskowym.
Co zrobić na początek?
Pierwszym krokiem w kierunku rozwiązania problemu w takich sytuacjach jest zawsze podłączenie komputera wtryskowego do diagnoskopu zewnętrznego za pośrednictwem złącza 16-pinowego EOBD. Odczytuje się wtedy nie tylko zapisane w pamięci komputera usterki (np. P1234), ale można pobrać mnóstwo parametrów bieżących podczas jazdy z laptopem na kolanach, takich jak na obrazku poniżej.
Zgłaszanie się bezpośrednio na forum po pojawieniu się niedomagania jest postępowaniem nieracjonalnym, gdyż forum nie widzi i nie słyszy jednostki napędowej. Mimo więc ewentualnej trafnej diagnozy (zwykle na zasadzie zgadywanki) kierowca i tak musi się zgłosić do konkretnego mechanika, aby usterkę usunąć.
Na forum zgłaszać się dopiero wtedy, gdy wszyscy okoliczni mechanicy rozkładają ręce, albo ordynują na wstępie (bez przeszukania pamięci komputera) wymianę najdroższych i najtrwalszych rzeczy jak turbosprężarka, wtryskiwacze i pompa WC.
Warto więc przy wejściu na forum mieć za sobą choćby jedną wizytę u diagnosty wraz z wynikami jego wstępnych badań. Nie wchodzimy na forum z "pustymi rękami", tak jak nie udajemy się do odległego doktora bez diagnozy wstępnej i podstawowych badań lekarza pierwszego kontaktu.
Witam i przepraszam że dopiero dzisiaj pisze wnioski z porad kolegów z forum, nie wiem czy to przypadek czy porada kolegi odnośnie czujnika klimatyzacji żeby go wypiąć bo on robi zwarcie i z tond te błędy, ale wiem jedno renia zaczęła pracować normalnie nie dusi się i nie gaśnie podczas ruszania, i jeszcze jedno co zmieniłem stacje CPN z O..... na inną, nie wiem czy to ma związek z dolegliwościami reni ale mój mechanik też niema racjonalnego rozwiązani wiem że autko sprawuje się chwilowo super.
Podziękowania dla wszystkich bo takie fora są potrzebne dla takich laików jak ja !