Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

opel asta 1.4 rok95 60 kw gaśnie w trakcie jazdy

stachu190 30 May 2016 16:51 675 7
    stachu190
    Level 2  
    Witam wszystkich.
    Mam problem. Od 2lat mam Opla Astre 1.4 , 60 kw, 1995 r.
    Od jakiegoś czasu mam problem polegający na tym, iz po jakimś czasie jazdy samochód "jakby się dusił" a zaraz potem gaśnie . Natępnie trzeba długo nim kręcić trzymając noge z wciśniętym pedałem gazu. Nadmieniam, iż podczas jazdy słychać jak samochód traci siłe. Są takie dni ,że odpala bez problemu zostawie go na 20 minut lub 5 min i nie odpala jak trzeba. Wymieniłem kable zapłonowe oraz świece ,jest również iskra. Co gorsza potrafi zgasnąć podczas jazdy. Pompa paliwa sprawna. Mechanicy rozkłądają ręce twierdząc ,że nie wiedzą co może mu być. Licze na szybką pomoc.
    piotrekwoj1
    Level 41  
    stachu190 wrote:
    Licze na szybką pomoc.

Nie wymagaj cudów mechanicy, którzy mają auto przed oczami nie mogą stwierdzić usterki a ludzie przez internet mają to zrobić?
    Co jesteś w stanie sam sprawdzić, jakie jest ciśnienie paliwa? Skoro gaśnie to czegoś mu brakuje.
    Adam-zw
    Level 20  
    Witam,
    podobny problem miałem z Mercedesem, żaden warsztat nie potrafił zdjagnozować tej przyczyny a na testy komputerowe wydałem sporą sumkę. Problem rozwiązałem wymieniając pompę paliwową, chociaż stara przeszła testy i stwierdzono ze jest OK. Najwidoczniej w samej pompie nie kontaktowało dobrze któreś połączenie i po jakimś czasie samochód się bez "powodu" się zatrzymywał. Proponuję choćby na próbę wymienić pompę na inną,
    Szerokiej drogi
    stachu190
    Level 2  
    Ciśnienie jest w porzqdku sprwwdzwlem o. Pompa paliwa wymieniana. Cisnienie sprawdzal sak mechanik rowniez. Z reszta mam rowniez gaz. Na nim rowjiez gaśnie.
    piotrekwoj1
    Level 41  
    Wiec skoro na gazie to samo wiec szukaj gdzie indziej nie związane z paliwem.
    stachu190
    Level 2  
    Wlasnie szukam. Wymienilem palec i kopulke juz trochę zużyte to bylo. Mysle o cewce zaplonowej. Tylko mam problem bo nie wiem gdzie jej szukac.
    piotrekwoj1
    Level 41  
    To co robisz to głupota mówię o wymianie części bez ustalenia usterki. Cewka po drugiej stronie kabla który dochodzi do środkowego króćca kopułki.
    FRAJER_665
    Level 9  
    Na 90% masz uszkodzony czujnik halla ,który jest w aparacie zapłonowym.
    Na zimno pali a po zagrzaniu kaszle. Można to sprawdzić w prosty sposób diodą led.
    Nie mogę napisać jak bo jak raz napisałem to mi konto zawiesili.