Witam. Mam problem z elektryczną pompą wtrysku w Renault Espace 2.2 DCI 2002r. Leci z boku pompy ropa, próbowałem wykręcić pompę ale po odkręceniu 4 śrub pompa nie chce wyjść. Nie chcę ciągnać na siłę żeby czegoś nie urwać. Ma może ktoś jakiś pomysł, jak mam ją wyjąć.
Chyba mówisz o pompie wysokiego ciśnienia. Trzeba jeszcze zdjąć koło napędowe, co się wiąże z ingerencją w rozrząd. Raczej skorzystaj z warsztatu zanim narozrabiasz
(-) Próbowałem wykręcić pompę ale po odkręceniu 4 śrub pompa nie chce wyjść.
Pompa wysokiego ciśnienia w silniku 2,2 dci jest napędzana dość nietypowo, gdyż poprzez przekładnię zębatą, a nie pasek lub łańcuch rozrządu. Dlatego odkręcenie 4 śrub nie wystarczy, aby pompę uwolnić. Należy przedostać się do czoła pompy WC do nakrętki i śruby mocującej koło zębate napędowe i pokazuje to czerwona strzałka na fotce poniżej.
Ponadto rzeczywiście bierzesz, jak to się mówi, na klatę potężną kobyłę i może lepiej jednak powierzyć to fachowcom?
Na youtubie jest wiele filmików instruktażowych, jak i co robić, np. nakręcony prawdopodobnie przez... Alkaidę, ale można wyłączyć dźwięk... tutaj.
I on chce sam naprawić bo te mechaniki to siem nieznajo. Koledzy z dobrego serca polecają oddać to w ręce fachowca bo dobrze to tego sam nie ogarniesz. Posłuchaj ich lepiej.
pompa jest koło rozrzadu ma do czolowej obudowy podłączona kostke z kablami.
Dobre sobie, pompa elektroniczna... Jak widzisz, mechaniki bedo rechotały jeszcze ze 3 miesiące... Te kabelki, co je masz podłączone do pompy wysokiego ciśnienia (WC), to są zwykłe kable elektryczne zasilające prądem pokładowym zmodyfikowanym tzw. taktującym regulator wydatku (2 - schemat poniżej).
Jest to elektrozawór sterowany elektrycznie przez komputer, który ma za zadanie bezustanną regulację ciśnienia paliwa. Co ciekawe, w ogóle nie reguluje on pompy WC, mimo że jest na niej zamontowany, ale ciśnienie paliwa w zasobniku (Common Railu).
Pompa wysokiego ciśnienia (pwc) wraz z całym systemem wtryskowym paliwa pochodzi z firmy BOSCH i nosi oznaczenie CP3, czyli jest pompą trzeciej generacji. Spośród całej rodziny pomp CP, czyli tłoczkowych, promieniowych, "trójka" jest wyjątkowa, ponieważ posiada w swym wnętrzu dwie pompy. Pompa wstępna, widoczna w przekroju, jest zębata. Podczas gdy powszechnie stosuje się pompy łopatkowe lub rolkowe. Natomiast zasprzęglona z nią pwc 3-tłoczkowa spręża paliwo nawet do 2000 bar.
Jeśli chcesz więcej informacji, zrób fotkę choćby telefonem komórkowym miejsce przecieku paliwa i prześlij tutaj przyciskając beleczkę "dodaj obrazek". Najlepiej jednak zgłoś się z niebezpiecznym wyciekiem paliwa do najbliższego mechanika i to jak najszybciej. Grozi pożar silnika!