Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

MAN TGX 480 - EBS 0403-04 kontrola trakcji

PIOTREKZP 30 May 2016 21:19 2808 4
    PIOTREKZP
    Level 11  
    Witam,man problem z EBS-em w MAN tgx 480 pojawia się kod 04063-04 mryga kontrola trakcji, brak tempomatu z opisu po angielsku przeczytałem ,że jest problem z canem ale nie bardzo wiem gdzie zacząć szukać. Sprawdziłam wszystkie czujniki są OK, gdzie tylko mogłem dojść sprawdziłem can i nie widać żadnych uszkodzonych przewodów ani wiązek.
  • Helpful post
    darfur5
    Level 34  
    Czujnik prędkości kątowej, komunikacja CAN. Status błędu- brak komunikacji.Skutek błędu- nadzór ESP wyłączony. Przyczyna: czujnik prędkości obrotowej B 476 nie jest połączony z urządzeniem sterującym EBS A 402.Błąd wewnętrzny czujnika,jeśli błąd ten występuje razem z błędem - czujnik kąta skrętu kierownicy:przerwana komunikacja-. zwarcie między CAN czujników low i CAN czujników high lub inne zwarcia między przewodami CAN. Błąd kompatybilności elektromagnetycznej. Sprawdz przewody CAN X 3/7, X 3/4 i wtyczek sterownika EBS A 402. Sprawdz zasilanie prądem czujników ESP X3/10,X 3/1 i połączenia tych czujników.Jeśli okablowanie jest w porządku a błąd występuje wymienić czujnik współczynnika obrotów B 476. może też cie czekać wymiana sterownika EBS A 402.
    PIOTREKZP
    Level 11  
    Występuje tylko ten jeden błąd żadnych innych w ebs nie ma jutro sprawdzę dokładnie połączenie czujnika prędkości obrotowej ze sterownikiem EBS.
    kakibara
    Level 34  
    Cześć do tego po wymianie na nowy jeżeli to czujnik, będziesz musiał go skalibrować.
    PIOTREKZP
    Level 11  
    Witam, problem rozwiązany przyczyną był uszkodzony przewód CAN przy wiązce pod kabiną. Wszystkim dziękuję za pomoc.