Witam
Mam nowy piec Termet Termax Premium Turbo
przezbrojony na LPG - butle 11kg (dysze 0,82 - przynajmniej takie zamawiałem)
po przeglądzie zerowym pierwsze 4 dni było ok
potem zaczęły się problemy z odpalaniem błąd 01
zmieniliśmy butlę na nową, nie pomogło
z serwisantem doszliśmy do wniosku że może być wina zbyt krótkiego komina, został wydłużony ( koncentryczny 60/100 do ok 90-100cm pion, było ok 40-50cm)
nie pomogło
wymiana czujnika różnicy ciśnień na 115pa pomogła na tydzień czasu, nie odpalał może 1x dziennie, reszta odpaleń ok, dopiero 2-3 dni przed końcem butli pogorszyło się odpalanie
skończyła się butla i na kolejnych butlach znowu jest ten sam problem
czyli nie odpala za pierwszym razem na wodzie użytkowej i CO
przy drugiej i kolejnych próbach już przeważnie odpala. ale to też różnie
odpala zawsze jak jest otwarta pierwsza osłona (nie chodzi o tą od samego palnika, , tylko o tą po zdjęciu której widać silnik przy kominie i osłonę komory spalania, a od dołu lekko palniki)
przy otwartej osłonie palnika (2 osłona) odpala idealnie, od razu wszystkie palniki
po zasłonięciu pleksą udającą tą pierwszą osłonę (ale nie ma idealnej szczelności), widać jak odpala palniki, czyli najpierw 1-2 palniki przy zapalarce a potem reszta
dosłownie jak by było mało powietrza !?
PS. odkręcenie u góry osłony na 2 rurę kominową nic nie pomaga
Ps2. jak chodzi silnik (nawet nie musi być odpalony palnik) to takie ma ssanie że przyciąga blachę pierwszej osłony, tak że jest ok
Ps3. komin jest drożny (zresztą jak pisałem otwarcie osłony na 2 rurę kominową nie pomaga)
Ps4. powrót na oryginalny czujnik różnicy ciśnień , ustawiany na 75-225pa nic nie pomaga (odłączenie go , lub złączenie na krótko daje błąd 03)
Ps5. nie mam nigdzie przebicia na kablach, np. na iskrowniku czy innych widocznych przewodach, oraz sama pierwsza pokrywa jest min z 2-4cm od jakiegokolwiek kabelka
co może być przyczyną ??
z góry WIELKIE DZIĘKI za jakąkolwiek pomoc
Pozdrawiam
Mam nowy piec Termet Termax Premium Turbo
przezbrojony na LPG - butle 11kg (dysze 0,82 - przynajmniej takie zamawiałem)
po przeglądzie zerowym pierwsze 4 dni było ok
potem zaczęły się problemy z odpalaniem błąd 01
zmieniliśmy butlę na nową, nie pomogło
z serwisantem doszliśmy do wniosku że może być wina zbyt krótkiego komina, został wydłużony ( koncentryczny 60/100 do ok 90-100cm pion, było ok 40-50cm)
nie pomogło
wymiana czujnika różnicy ciśnień na 115pa pomogła na tydzień czasu, nie odpalał może 1x dziennie, reszta odpaleń ok, dopiero 2-3 dni przed końcem butli pogorszyło się odpalanie
skończyła się butla i na kolejnych butlach znowu jest ten sam problem
czyli nie odpala za pierwszym razem na wodzie użytkowej i CO
przy drugiej i kolejnych próbach już przeważnie odpala. ale to też różnie
odpala zawsze jak jest otwarta pierwsza osłona (nie chodzi o tą od samego palnika, , tylko o tą po zdjęciu której widać silnik przy kominie i osłonę komory spalania, a od dołu lekko palniki)
przy otwartej osłonie palnika (2 osłona) odpala idealnie, od razu wszystkie palniki
po zasłonięciu pleksą udającą tą pierwszą osłonę (ale nie ma idealnej szczelności), widać jak odpala palniki, czyli najpierw 1-2 palniki przy zapalarce a potem reszta
dosłownie jak by było mało powietrza !?
PS. odkręcenie u góry osłony na 2 rurę kominową nic nie pomaga
Ps2. jak chodzi silnik (nawet nie musi być odpalony palnik) to takie ma ssanie że przyciąga blachę pierwszej osłony, tak że jest ok
Ps3. komin jest drożny (zresztą jak pisałem otwarcie osłony na 2 rurę kominową nie pomaga)
Ps4. powrót na oryginalny czujnik różnicy ciśnień , ustawiany na 75-225pa nic nie pomaga (odłączenie go , lub złączenie na krótko daje błąd 03)
Ps5. nie mam nigdzie przebicia na kablach, np. na iskrowniku czy innych widocznych przewodach, oraz sama pierwsza pokrywa jest min z 2-4cm od jakiegokolwiek kabelka
co może być przyczyną ??
z góry WIELKIE DZIĘKI za jakąkolwiek pomoc
Pozdrawiam