Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Arrow Multisolution Day
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Stabilizator liniowy SMD - moc strat

tomasz249 02 Cze 2016 14:22 1641 45
  • #1 02 Cze 2016 14:22
    tomasz249
    Poziom 13  

    Witam
    Mam zamiar kupić taki stabilizator:
    https://sklep.avt.pl/uklad-scalony-mic29302wu.html
    Tylko problem pojawia się z tym iż jest to wersja SMD i czy poradzi sobie (chyba nie) z odprowadzeniem mocy strat max. 20W?
    Do TO-220 można dać radiator ,tu jakoś nie bardzo. Do tego nie ma w nocie parametru Rthja.

    Pozdrawiam

    0 29
  • Arrow Multisolution Day
  • #2 02 Cze 2016 15:19
    Xantix
    Poziom 39  

    tomasz249 napisał:
    Tylko problem pojawia się z tym iż jest to wersja SMD i czy poradzi sobie (chyba nie) z odprowadzeniem mocy strat max. 20W?

    Wątpię, czy taki układ sobie poradzi. LM317 w TO-220 ma czasem problemy z odprowadzeniem 20 W przy słabym radiatorze. A tutaj układ bez radiatora... Nie, raczej 20 W to on nie da rady rozproszyć...
    tomasz249 napisał:
    Do TO-220 można dać radiator ,tu jakoś nie bardzo

    Możesz pokombinować z przyklejeniem radiatora za pomocą kleju termoprzewodzącego - poprawi to i to znacznie warunki odprowadzania ciepła - ale czy osiągniesz 20 W mocy rozproszonej - tego nie jestem pewien.

    0
  • #3 02 Cze 2016 15:42
    Futrzaczek
    Admin Grupy Retro

    Można dolutować radiator do pola na płytce przeznaczonego dla metalowej wkładki.
    Stabilizator liniowy SMD - moc strat
    Ale wątpię, byś odprowadził tym 20W. Przydałoby się rozłożyć tę moc na kilka elementów.

    0
  • #4 02 Cze 2016 15:48
    Xantix
    Poziom 39  

    tomasz249 napisał:
    Do tego nie ma w nocie parametru Rthja.

    Rzeczywiście nie ma tego parametru. Ale z danych Rthja zamieszczonych dla innych tego typu elementów widać, że wartość Rthja dla obudowy TO-263 oscyluje wokół 50 K/W. Oczywiście zastosowanie radiatora znacznie zmniejszy Rthja - ale aby odprowadzić 20 W mocy strat musiałbyś zmniejszyć Rthja do jakichś 4 K/W.

    0
  • #5 02 Cze 2016 16:55
    tomasz249
    Poziom 13  

    W takim razie wybiorę układ z LM317 i dodatkowym tranzystorem (bo prąd ma być 2A)

    0
  • Pomocny post
    #6 02 Cze 2016 17:02
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    Rthja nie ma tu znaczenia, ważne jest Rthjc=2K/W - dla obudowy TO-263: https://sklep.avt.pl/product/attachment/7d7c374eabdf090d2f1e614db3c1a2ea/pl_PL/MIC29302WU.pdf
    To obudowa przeznaczona do montażu SMD - ale lutowana do PCB nie umożliwi rozproszenia tej mocy. Dlatego trzeba zalutować ją do blachy miedzianej gr.1,5-2mm, odpowiednich rozmiarów z otworem na wkręt (czyli przerobić z TO-263 na coś podobnego do TO-247) i taki element przykręcić do odpowiedniego radiatora na paście termoprzewodzącej.
    Radiator musi mieć co najwyżej Rthsa=(Tjmax-Ta)/P-Rthjc=(125-45)/20-2=4-2=2K/W.

    0
  • #7 02 Cze 2016 18:21
    Xantix
    Poziom 39  

    tomasz249 napisał:
    W takim razie wybiorę układ z LM317 i dodatkowym tranzystorem (bo prąd ma być 2A)

    Jeśli tak to użyj LM350 - on ma wydajność prądową do 3 A - oczywiście pod warunkiem, że nie przekroczysz maksymalnej mocy strat układu - a ta zależy bezpośrednio od wydajności chłodzenia układu (bowiem układ załącza zabezpieczenia, gdy temperatura struktury przekroczy określoną wartość). Dlatego przy zbyt dużej różnicy napięć we-wy nie uzyskasz odpowiedniej wydajności prądowej układu.

    0
  • #8 02 Cze 2016 18:45
    tomasz249
    Poziom 13  

    No to mały by nie był ten radiator. Brałem pod uwagę Rthja bo miałem na nadzieję na jakąś cudownie małą wartość...
    Gdzie można dostać taką blachę miedzianą?

    Co do LM350 - jest on sprzedawany jako zasilacz regulowany (taki opis...) więc on jest jakiś inny niż zwykły stabilizator regulowany?

    0
  • Pomocny post
    #9 02 Cze 2016 19:44
    Xantix
    Poziom 39  

    tomasz249 napisał:
    Co do LM350 - jest on sprzedawany jako zasilacz regulowany (taki opis...) więc on jest jakiś inny niż zwykły stabilizator regulowany?

    To zwykły stabilizator liniowy - tylko zapewne zostało to w taki koślawy sposób przetłumaczone z angielskiego. Tak to jest jak opisy z not katalogowych tłumaczą humaniści...
    tomasz249 napisał:
    Gdzie można dostać taką blachę miedzianą?

    A choćby na alledrogo - numer aukcji 6200103821 - cena 32 PLN za arkusz 10x20 cm o grubości 2 mm.

    0
  • Arrow Multisolution Day
  • #10 02 Cze 2016 19:54
    tomasz249
    Poziom 13  

    Dzięki. A jak wielki musiałby być kawałek blachy pod układ SMD? Zależy to od mocy?

    0
  • #11 02 Cze 2016 20:01
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    tomasz249 napisał:
    A jak wielki musiałby być kawałek blachy pod układ SMD?

    Proszę sprawdzić datasheet - tam są wymiary TO-263. Blacha odpowiednio większa, ok. 12x20mm.
    Od mocy to zależy radiator.

    0
  • Pomocny post
    #12 02 Cze 2016 20:11
    Xantix
    Poziom 39  

    Cytat:
    Dzięki. A jak wielki musiałby być kawałek blachy pod układ SMD? Zależy to od mocy?

    No wielkość radiatora zależy od wielu czynników - wydzielanej mocy, maksymalnej temperatury układu, temperatury otoczenia, sposobu umieszczenia radiatora (pionowo czy poziomo), tego czy ruch powietrza jest wymuszony czy też nie...
    Orientacyjnie można się posłużyć wykresem z załącznika. Przedstawia on szacunkową zależność Rth radiatora z blachy płaskiej o określonej grubości w zależności od wymiarów. Wprawdzie jest to wykres dla aluminium, ale dla miedzi wartości będą o jakieś 20% lepsze. Natomiast należy pamiętać, że wykres sporządzony jest dla blachy umieszczonej pionowo - zatem przy umieszczeniu poziomym Rth będzie znacznie większa. Można z tego wykresu odczytać, że żeby uzyskać Rth=2 K/W z blachy miedzianej grubości 2 mm arkusz tejże blachy musiałby mieć wymiary większe niż 20x20 cm. Więc arkusz musiałby być całkiem spory.

    0
  • #13 02 Cze 2016 20:21
    jarek_lnx
    Poziom 43  

    Obudowę SMD też można przykręcić do radiatora, nawet bez kawałka miedzi, wystarczy docisnąć kawałkiem płaskownika z dwoma otworami na śruby po bokach, oczywiście trzeba jakoś podłączyć PCB - ale PCB może być skrócona, może wchodzić tylko pod nóżki, które będą wystawały poza krawędź radiatora.

    0
  • #14 02 Cze 2016 20:36
    tomasz249
    Poziom 13  

    Czyli układ misiałby być na skraju płytki lub dodatkowa malutka pcb połączona przewodami z główną płytką.
    Chyba że jakoś na stojąco przylutować scalak...

    0
  • #15 02 Cze 2016 20:50
    Xantix
    Poziom 39  

    tomasz249 napisał:
    Chyba że jakoś na stojąco przylutować scalak...

    Jakby pokombinować to wszystko się da...
    Swoją drogą - nie lepiej zastosować ten sam układ w TO-220?
    http://www.tme.eu/pl/details/mic29302wt/stabi...ory-napiecia-regulowane-ldo/microchip-micrel/
    Przecież i tak będziesz musiał zastosować solidny radiator do tego układu jeśli chcesz wytracić te 20 W - a obudowa TO-220 świetnie nadaje się do tego celu bez żadnych przeróbek.

    0
  • #16 02 Cze 2016 20:59
    tomasz249
    Poziom 13  

    Oczywiście masz rację, też wolę TO220 ale w tym sklepie gdzie robię zakupy jest tylko wersja smd.
    A może jest jakiś sposób żeby ze zwykłego stabilizatora zrobić LDO?

    0
  • #17 02 Cze 2016 21:08
    Xantix
    Poziom 39  

    tomasz249 napisał:
    A może jest jakiś sposób żeby ze zwykłego stabilizatora zrobić LDO?

    Wątpie, czy jest to możliwe.

    0
  • #18 02 Cze 2016 21:08
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    tomasz249 napisał:
    A może jest jakiś sposób żeby ze zwykłego stabilizatora zrobić LDO?

    Nie ma takiego.
    Dlaczego musi być LDO? - przecież jeśli moc wynosi 20W, to nadwyżka napięcia wynosi ok. 7V (przy 3A) i wystarczy "nie-LDO".

    0
  • #19 13 Cze 2016 00:01
    tomasz249
    Poziom 13  

    Wybrałem LM350. Tylko pojawia się problem: wytracenie 20W mocy w radiatorze.
    Nie wiem czy są jakieś lepsze ale stabilizatory liniowe mają jakieś badziewne Rthjc rzędu 1,5K/W co utrudnia chłodzenie. Wykres z postu #12 pokazuje że radiator z Rthsa=1,5K/W musiałby być ogromny(taki potrzebuję)
    Trochę lepiej sytuacja wygląda tutaj:
    Stabilizator liniowy SMD - moc strat
    Tylko co oznacza 3W,10W... Rthsa chyba nie zmienia się w zależności od traconej mocy...
    I pytanie jest takie jak ten mój stabilizator schłodzić, użyłbym nawiewu powietrza ale jaki to musiałby wiatrak być by był nawiew np. 5m/s? Taki od zasilacza komputerowego ile ma?

    0
  • #20 13 Cze 2016 00:19
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    Źle kolega wybrał, bo źle poradzono w poście nr7... LM350 ma Rthjc=4K/W http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm350a.pdf str.3 i dla mocy 20W wymaga radiatora Rthsa=(125-45)/20-4=0 - czyli idealnego chłodzenia co jest niemożliwe (czyli niemożliwe jest wytracenie na nim mocy 20W), podczas gdy tytułowy MIC29302WU ma Rthjc=2K/W i dla tej samej mocy 20W wymaga radiatora o Rthsa=2K/W (obliczałem to w poście nr 6).
    Polecam również zaznajomić się z tematyką techniki cieplej półprzewodników, bo widzę że kolega myli pojęcia.

    tomasz249 napisał:
    stabilizatory liniowe mają jakieś badziewne Rthjc rzędu 1,5K/W co utrudnia chłodzenie

    Kolega tu jakieś banialuki pisze, myli pojęcia i terminy.

    0
  • #21 13 Cze 2016 00:49
    tomasz249
    Poziom 13  

    Jakie banialuki? Niech kolega patrzy:
    Stabilizator liniowy SMD - moc strat
    A napisałem badziewne bo 1.5K/W to dużo podczas gdy niektóre tranzystory mają 0.5K/W

    0
  • #22 13 Cze 2016 11:34
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    tomasz249 napisał:
    A napisałem badziewne bo 1.5K/W to dużo podczas gdy niektóre tranzystory mają 0.5K/W

    Taak, i wybrał kolega LM350, który ma 4K/W, rezygnując z MIC29302, który ma 2K/W ?
    Rthjc=1,5K/W to bardzo mała wartość jak na stabilizator liniowy, w praktyce trudno znaleźć typ o takiej wartości, ten z tabelki to prawdopodobnie jakiś stary typ w obudowie TO-3, dzisiaj niedostępny (obsolete package).
    Kolegi pytanie o blachę pod SMD (post 10) i odpowiedź z postu nr 12 to też banialuki - jak koledzy wyobrażacie sobie blachę gr. 5mm o wym. 20x20 cm "pod SMD" - czyli miedzy obudową TO-263 a PCB?
    tomasz249 napisał:
    Brałem pod uwagę Rthja bo miałem na nadzieję na jakąś cudownie małą wartość
    ? - kolejne pytanie świadczące o całkowitym niezrozumieniu tematu - proszę czytać o technice cieplnej, co to jest Rthjc, co oznacza Rthja i kiedy bierzemy pod uwagę jeden z tych parametrów a kiedy drugi.

    0
  • #23 13 Cze 2016 11:55
    tomasz249
    Poziom 13  

    trymer01 napisał:
    ? - kolejne pytanie świadczące o całkowitym niezrozumieniu tematu - proszę czytać o technice cieplnej, co to jest Rthjc, co oznacza Rthja i kiedy bierzemy pod uwagę jeden z tych parametrów a kiedy drugi.

    Nie, to my się nie rozumiemy.toćka.

    To w tabelce to LM350, nota Motoroli
    Choćby Rthjc było to 1.5K/W czy 2K/W pozostaje problem odprowadzenia ciepła.

    0
  • #24 13 Cze 2016 12:03
    Xantix
    Poziom 39  

    trymer01 napisał:
    Kolegi pytanie o blachę pod SMD (post 10) i odpowiedź z postu nr 12 to też banialuki - jak koledzy wyobrażacie sobie blachę gr. 5mm o wym. 20x20 cm "pod SMD" - czyli miedzy obudową TO-263 a PCB?



    tomasz249 napisał:

    Wybacz kolego @trymer01 ale chyba nie zrozumiałeś postu #12. Ja tam nie pisałem o radiatorze pod obudowę SMD tylko pisałem ogólnie o doborze radiatora z blachy płaskiej pod daną Rth w celu rozproszenia konkretnej mocy. Teraz kolega rozumie?

    Swoją drogą:
    http://www.elenota.pl/datasheet-pdf/158960/Motorola/LM350

    0
  • #25 13 Cze 2016 12:27
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    Zrozumiałem dobrze, wystarczy prześledzić kolejne pytania i wypowiedzi.
    Gdzieś tam po drodze zrodziło się nieporozumienie i wychodzą potworki w rodzaju:

    Xantix napisał:
    aby odprowadzić 20 W mocy strat musiałbyś zmniejszyć Rthja do jakichś 4 K/W.

    Podobnie kol. tomasz249 pisze o Rthja w odniesieniu do mocy 20W - sic!
    Jak koledzy wyobrażacie sobie zmniejszenie Rthja ? - toż to parametr związany z obudową, na który użytkownik nie ma wpływu. Teraz mogę domyślać się że kolega chciał powiedzieć coś innego (że suma Rthjc+Rthsa <4K/W) - ale to domysły? - a to jest technika, należy wyrażać się precyzyjnie, nie mylić pojęć i ogólnie przyjętych terminów bo rodzi się bałagan i każdy mówi o czym innym i co innego z tego rozumie.
    Ten temat jest całkiem zagmatwany i sporo w nim zwykłych bzdur!

    0
  • #26 13 Cze 2016 12:36
    tomasz249
    Poziom 13  

    Tak to właśnie to, Rthja=(Tj-Tamb)/P.
    Czyż prócz obudowy gdzie indziej ten parametr nie ma życia?

    0
  • #27 13 Cze 2016 12:42
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    tomasz249 napisał:
    Czyż prócz obudowy gdzie indziej ten parametr nie ma życia?

    Dwa razy pisałem aby kolega doczytał - oczekuje tu kolega wykładów?
    Parametr Rthja jest wyraźnie zdefiniowany w literaturze.

    0
  • #28 13 Cze 2016 12:47
    tomasz249
    Poziom 13  

    Nie. Więc jeśli już wiemy co mamy wiedzieć to może rozwiążmy problem

    0
  • #29 13 Cze 2016 14:19
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    Jaki problem?
    Kolega ma problem z zakupem odpowiedniego stabilizatora (post nr 15) - jak mamy tu pomóc? Są sklepy wysyłkowe.
    Wszystkie potrzebne informacje i odpowiedzi padły, zwłaszcza w moich postach - tylko trzeba je czytać i rozumieć.
    To już któryś z rzędu temat kolegi, który sprowadza się do "mam problem - rozwiążcie go za mnie bo ja nic nie wiem".
    Radzę wrócić do podstaw i stopniowo poszerzać wiedzę, dużo czytając.

    0
  • #30 13 Cze 2016 14:42
    Freddy
    Poziom 43  

    tomasz249 napisał:
    Tylko problem pojawia się z tym iż jest to wersja SMD i czy poradzi sobie (chyba nie) z odprowadzeniem mocy strat max. 20W?
    Jaki masz problem z tym, aby kupić wersję w TO220, są bez problemu w sklepie, np. TME.

    0