logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk zewnętrzny Seagate SRD0NF1 1TB niewykrywalny przez komputer i TV

ReysoN 03 Cze 2016 16:56 1398 3
REKLAMA
  • #1 15718464
    ReysoN
    Poziom 2  
    Witam serdecznie.

Posiadam dysk zewnętrzny 1 TB Seagate SRD0NF1.

Dysk został zakupiony do gromadzenia danych i ewentualne odtwarzanie ich na telewizorze. Przez jakiś czas działał jak należy, miałem jedynie problem z folderem recycler, który rozwiązałem po czym dysk działał jakiś czas prawidłowo. Pewnego dnia przy podpięciu go do TV nie został wczytany automatycznie i wchodząc samemu zobaczyłem 4 obrazy Sony Bravii i info "Nie można odczytać danych z urządzenia USB" -> inne, np. pendrive działają.

Podłączając go z kolei do komputera(z przodu czy z tyłu) słyszę dźwięk, że wykryto urządzenie oraz zapala się na dysku dioda(na TV także). Nie ma go jednak w "Komputer". Nie ma go także w "Zarządzanie dyskami". Pojawia się za to w panelu sterowania -> Urządzenia i drukarki z info, że urządzenie działa poprawnie.

Jeżeli jest taka możliwość to chciałbym zrobić wszystko, żeby odzyskać dane.
    Tutaj lista czynności, które już wykonałem:
    1) Program DMDE 3.0.6 -> Urządzenia fizyczne -> Czasem widnieję w "Physical Drive 5", lecz przy próbach wyskakiwał błąd "Error 21: Urządzenie nie jest gotowe".
    2) cmd -> diskpart -> list disk = brak dysku na liście.
    3) AOMEI Partition Assistant Standard Edition 6.0 = brak dysku na liście.
    4) Testdisk = był widoczny, wybrałem go, potwierdziłem enterem, przez jakiś czas konsola była zablokowana na ruchy, nic się działo, więc zamknąłem. Aktualnie nie mogę powtórzyć, gdyż po kolejnym podłączeniu do tv, dysku brak na liście.
    5) PhotoRec 7.0 = brak dysku na liście.
    6) SMART dysku w programach CrystalDiskInfo i HD Tune = brak dysku.
    + pen drive 16 gb, również przypinany do tv jest bezproblemowo wczytywany przez każdy sposób.
    + gdy dysk zewnętrzny jest podłączony nie można wyłączyć komputera, ani Windows nie może rozpocząć pracy, także żaden pen drive jednocześnie podłączony z dyskiem nie może zostać wczytany.

Post jest regularnie aktualizowany. Dziękuję z góry za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 15718530
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1130
    SMART dysku da radę odczytać?
  • REKLAMA
  • #3 15718571
    ReysoN
    Poziom 2  
    Programy CrystalDiskInfo i HD Tune widzą tylko dysk główny. HD Tune bez problemu wczytał za to pendrive.
  • #4 15718822
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1130
    Jak dysk da się podłączyć przez SATA po wyjęciu z obudowy, to zostaje sprawdzić, czy połączenie przez SATA poprawia sytuację. Jeśli nie, to w domu sam danych nie jesteś w stanie odzyskać.
REKLAMA