Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

VW golf 3 - Licznik samochodowy przestał działać

frugosz77 03 Cze 2016 23:48 714 23
  • #1 03 Cze 2016 23:48
    frugosz77
    Poziom 4  

    Witam wszystkich serdecznie i proszę o pomoc.
    Wyciągałem licznik motometer w celu zmiany oświetlenia i pech chciał ,że nie działa już poprawnie. Nie działa obrotomierz i prędkościomierz. Pozostałe wskaźniki działają,kilometry też nalicza. Dodam,że jak wyciągnę licznik i podepnę go od nowa to działa,ale jak auto postoi kilka godzina to już wskazówki od prędkościomierza i obrotomierza leżą. Nie wiem co uszkodziłem,bo nie pierwszy raz wyciągałem i składałem licznik. Co radzicie?

  • Pomocny post
    #2 04 Cze 2016 00:22
    piotrek22101
    Poziom 39  

    Wszystkie miejsca styku posprawdzaj,wtyczki,mocowania.

  • #3 04 Cze 2016 17:09
    frugosz77
    Poziom 4  

    Jak to sprawdzić jak przewód jest tak krótki ,że ciężko cokolwiek tam zrobić?
    Jak poruszałem kablami to licznik zaczął działać. Po następnym odpaleniu obrotomierz działał,ale prędkościomierz już nie,ale wjechałem w lekki wybój i zaczął działać... To wtyczka czy jakiś czujnik?Wtyczkę można jakoś rozebrać,czy jest zgrzana?

  • #4 04 Cze 2016 17:13
    piotrek22101
    Poziom 39  

    Styki podoginaj igłą,żeby ciaśniej wchodziły.

  • #5 04 Cze 2016 20:18
    frugosz77
    Poziom 4  

    Styki we wtyczce dognę igłą i zobaczę czy pomoże. Czyli myślisz ,że licznik jest sprawny ,ale przewody,lub wtyczka szwankuje ?

  • #6 04 Cze 2016 20:25
    piotrek22101
    Poziom 39  

    Jak w liczniku wszystko podokręcane to tylko wtyczki.

  • #7 05 Cze 2016 13:59
    frugosz77
    Poziom 4  

    Dzięki za rady. Dzisiaj tego nie sprawdzę ,bo pogoda mi na to nie pozwala ,ale w tygodniu będę próbował zrobić tak jak napisałeś. Odezwę się.

  • #8 07 Cze 2016 20:56
    frugosz77
    Poziom 4  

    Styki dogięte i nic..Wtyczka niby ok.

  • #10 08 Cze 2016 15:52
    frugosz77
    Poziom 4  

    Można coś z tym zrobić?
    Teraz to już kompletnie nic nie działa, poza dwoma zegarami lcd(godzina,przebieg nalicza)

  • Pomocny post
    #11 08 Cze 2016 16:14
    piotrek22101
    Poziom 39  

    Wyjąć licznik i sprawdzić wszystkie punkty lutowań,oraz poprawić te kiepskie.

  • #12 08 Cze 2016 17:15
    frugosz77
    Poziom 4  

    Tak zrobię. Odezwę się jutro ,bo dzisiaj się z czasem nie wyrobie. Bardzo dziękuje za twoje rady.

  • #13 08 Cze 2016 19:07
    Staszek49
    Poziom 33  

    Jeśli masz licznik podobny do Passata IV, to ich bolączką jest łamanie się pinów we wtyczce (wielopinowej) zasilającej "zegary". W moim Passacie (tdi) miałem podobnie, szalały zegary i kontrolki, ale elektronik dał radę naprawić i zegary działały.

  • #14 08 Cze 2016 19:37
    frugosz77
    Poziom 4  

    Licznik to motometer 94r. Piny są całe .

  • #15 09 Cze 2016 21:06
    frugosz77
    Poziom 4  

    Płytka sprawdzona. Jest ok.

    Dodano po 2 [godziny] 48 [minuty]:

    Wtyczkę od licznika można jakoś rozebrać,bo widziałem ,że ma ona jakieś zapięcia ?Tak sobie myślę,że może przewód jest uszkodzony,tylko za bardzo nie mam do niego dojścia..Drugi koniec wtyczki idzie do czujnika w skrzyni czy jak? Licznik na pewno jest cały,bo żadne piny i ścieżki nie są uszkodzone.

  • #16 09 Cze 2016 21:29
    piotrek22101
    Poziom 39  

    Prawie każda wtyczka da się trochę rozebrać. Napewno piny mają zaczepy źeby nie wypadały same. Przewód zaciska się w konektorze,może w tym miejscu jest uszkodzony. Wiem że w TD sygnał na obrotomierz idzie z alternatora.

  • #17 09 Cze 2016 21:35
    kwok
    Poziom 38  

    frugosz77 napisał:
    Płytka sprawdzona. Jest ok.

    Raczej nie bo najpierw nie działy tylko km/h i obr a teraz już praktycznie nic. Uważasz że co najmniej 4-5 przewodów sobie pękło praktycznie w jednym momencie?

  • #18 10 Cze 2016 15:32
    frugosz77
    Poziom 4  

    Kwok możliwe że masz rację. Tym bardziej ,że jak rozebrałem zegary i dzisiaj rano włożyłem je z powrotem to wszystko działało. Już myślałem ,że naprawiłem ,bo dociskałem wszystko co się da..Autko stało kilka godzin i po ponownym uruchomieniu, żaden wskaźnik oprócz tych lcd nie działa.

  • #20 12 Cze 2016 18:04
    frugosz77
    Poziom 4  

    Właśnie wróciłem z auta i sprawa wygląda tak . Wyciągnąłem licznik i dobrałem się do białej wtyczki która dała się rozebrać w połowie. Po złożeniu wszystkiego licznik chodzi jak nowy...Przypadek? Skoro problem jest w płytce to dlaczego to zadziałało skoro nawet jej dzisiaj nie ruszyłem?

  • Pomocny post
    #21 12 Cze 2016 18:53
    ladamaniac
    Poziom 37  

    Jak to nie ruszyłeś? A kto wyjmował i wkładał wtyczkę. Masz zimne luty na gnieździe. Zrób, jak pisze kolega Kwok i na 90% pomoże.

  • #22 12 Cze 2016 19:47
    frugosz77
    Poziom 4  

    Tak zrobię.Wielkie dzięki

  • #23 16 Cze 2016 17:45
    frugosz77
    Poziom 4  

    Problem naprawiony; Póki co licznik działa poprawnie. Zimne luty były na płytce.Pozdrawiam i dziękuję.
    Można zamknąć temat

  • #24 23 Cze 2016 11:22
    frugosz77
    Poziom 4  

    Witam ponownie. Problem powrócił. Dalej jest to samo. Nie wiem już co mam z tym zrobić..Ścieżki były sprawdzane i nie ma żadnej przerwanej. Gniazdo było od nowa lutowane. Po dwóch dniach,dalej to samo. Nawet gorzej bo temperatury i wskaźnika paliwa mi nie pokazuje. Jak odpiąłem wtyczkę od licznika i przypiąłem z powrotem to działało. Dociskanie przewodów przy nie działającym liczniku nie pomogło...To nic nie daje. Wtyczka leży dobrze w gnieździe. Nie wiem co jest...Pomóżcie.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME