Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Samsung Galaxy S2 i9100 - Nadmierny pobór prądu w stanie czuwania

xavix 05 Cze 2016 00:53 1176 6
  • #1 05 Cze 2016 00:53
    xavix
    Poziom 5  

    Cześć – to mój pierwszy post, więc na wstępie chciałem się przywitać :bye:

    Problem dotyczy Samsunga Galaxy S2 (GT-i9100); podstawowe sprawy: czysty ROM, przywrócone ustawienia fabryczne, wyłączone wszelkie systemy bezprzewodowe (tryb samolotowy itd.).
    Po wyłączeniu ekranu przechodzi prawidłowo w deep sleep – mimo to faktyczny pobór prądu z baterii utrzymuje się cały czas na poziomie ok. 15 mA.

    Dla porównania drugi smartfon, identyczny model, z identycznym oprogramowaniem, w takich samych okolicznościach pobiera jedynie 2 mA. Potwierdza się to także w przypadku innych modeli, które mam do dyspozycji: Galaxy Gio (GT-S5660), Galaxy S2 Plus (GT-i9105p) i Galaxy Tab 2 7.0 (GT-P3100) – we wszystkich przypadkach w deep sleep pobór prądu także wynosi ok. 2 mA.

    Powyższe fakty dają mi podstawy by sądzić, że pobór 15 mA jest z pewnością zbyt wysoki. Płyta główna przełożona została także do innej obudowy, ale pobór prądu się nie zmienił, w związku z tym problem musi tkwić w samej płycie. Dodam jeszcze, że pod względem użytkowym wszystko wydaje się działać bez zarzutu, również płyta wizualnie nie budzi zastrzeżeń.

    Podstawowe pytanie brzmi: co może być przyczyną nadmiernego poboru prądu? Co mogłem przeoczyć? W jaki sposób próbować zdiagnozować taki problem?
    Oczywiście szukałem jakichś podpowiedzi, ale w podobnych przypadkach rady sprowadzają się do sprawdzenia czy nie działają jakieś programy w tle, czy nie ma problemu z sygnałem sieci, czy oprogramowanie nie jest modyfikowane itp. – a to nie w tym rzecz.
    Może ktoś spotkał się z podobną sytuacją i jej rozwiązaniem? Będę wdzięczny za pomoc.

    0 6
  • #2 09 Cze 2016 17:53
    resoto
    Poziom 15  

    Patrzyłeś aplikacjami typu: wakelock detector czy na pewno żaden proces nie drenuje baterii ?

    0
  • #3 10 Cze 2016 01:49
    xavix
    Poziom 5  

    Tak jak pisałem, to się dzieje w deep sleep, nic go nie wybudza.
    Zresztą w tej kwestii sprawa się jeszcze bardziej uprościła, bo dzisiaj zauważyłem, na co wcześniej (nie mam pojęcia czemu) nie zwróciłem uwagi, że pobór prądu odbywa się także podczas całkowitego wyłączenia smartfona. Jest jedynie nieco niższy: ok. 13 mA, co by się akurat zgadzało przyjmując, że podczas działania w deep sleep powinno być 2 mA (15 mA - 2 mA = 13 mA).

    Więc krótko podsumowując: smartfon pobiera 13 mA, pomimo że jest wyłączony (inne modele pobierają wtedy ułamki miliampera).

    0
  • #4 16 Cze 2016 10:06
    vitia
    Poziom 10  

    Jeśli przy wyłączonym telefonie jest ponadstandardowy pobór prądu to wskazuje na zwarcie. Sprawdź czy nie ma gdzieś śladów wilgoci, ew. defektu mechanicznego.

    0
  • #5 19 Cze 2016 22:59
    xavix
    Poziom 5  

    Wczoraj sprawdziłem płytę pod tym kątem skrupulatnie. Zdemontowałem ekrany, całą umyłem, przedmuchałem i bardzo dokładnie obejrzałem pod mikroskopem. Nie znalazłem nic podejrzanego, żadnych śladów korozji, uszkodzeń – nic.

    No właśnie, zwarcie – tylko w jaki sposób można by je namierzyć? Tym bardziej w tej sytuacji, kiedy nie ma żadnej wizualnej podpowiedzi? Nie bardzo wiem jak się za to mogę zabrać, bo moja wiedza i doświadczenie w diagnostyce tego rodzaju uszkodzeń są niestety niewielkie.

    0
  • #6 20 Cze 2016 00:24
    vitia
    Poziom 10  

    Płytka jest wielowartwowa i znalezienie zwarcia nie będzie łatwe, Ew. może okazać się że jakiś element bierny szwankuje i "puszcza" większy prąd, ale możesz sprawdzić czy miejscowo nie ma wzrostu temperatury "dotykiem". Jeśli masz kamerkę termowizyjną można porówać obraz z pracy sprawnej płyty głównej.

    0
  • #7 26 Kwi 2018 03:26
    xavix
    Poziom 5  

    Temat zamykam chociaż problemu tak do końca nie rozwiązałem, natomiast ciąg dalszy wyglądał w ten sposób, że trafiłem na dwa kolejne egzemplarze, z czego jeden zachowywał się niemal identycznie jak opisywany w poście, a drugi zupełnie prawidłowo, pobierając ok. 2 mA w deep sleep (po wyłączeniu ułamek miliampera).
    Więc ogólnie problem rozwiązałem stosując egzemplarz z prawidłowym poborem prądu, a przyczyny nadmiernego poboru w dwóch pozostałym nie ustaliłem. Przy innej okazji natomiast natrafiłem na ponoć stosunkowo często występującą wadę w tych modelach, polegającą na całkowitym zwarciu powodowanym przez jeden z kondensatorów:
    https://www.youtube.com/watch?v=jvXKOdVDPpw
    https://www.youtube.com/watch?v=Hg4J-chmeAo
    Skoro tak się dzieje, niewykluczone że na wcześniejszym etapie to zwarcie jest niewielkie i być może ten właśnie element jest przyczyną opisywanych przeze mnie problemów.

    0
  Szukaj w 5mln produktów