Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lexman - Gniazda 230V w łazience bez IP44

3Daro 06 Jun 2016 18:31 2256 4
Optex
    3Daro
    Level 2  
    Witam,

Mam pytanie o gniazda elektryczne do łazienki. W moim nowym mieszkaniu są już wyprowadzone przewody pod gniazdka z uziemieniem. Zakupiłem z rozpędu zestaw włączników i gniazd Lexmana w Leroy Merlin bez ochrony IP44 tj. plakietki bez klapek. W tym kolorze (Inox) takich widzę, że nawet nie ma z tej serii. Mam teraz problem z ewentualnym zwrotem dlatego proszę o informację czy takie zwykłe gniazdka mogę założyć bez obaw o porażenie prądem?

Dodam, że jedno z gniazd jest w odległości ok. 40-50cm od umywalki, jakieś 30cm ponad i w lewo. Podczas kąpieli też się w naszym obecnym mieszkaniu potrafi naparować. W nowej łazience jest za to okno i wentylacja mechaniczna.

Pozdrawiam,
    Arek
  • Optex
  • Helpful post
    jann111
    Level 32  
    3Daro wrote:
    jedno z gniazd jest w odległości ok. 40-50cm od umywalki, jakieś 30cm ponad i w lewo. Podczas kąpieli też się w naszym obecnym mieszkaniu potrafi naparować.

Ważne jest aby gniazdo było oddalone przynajmniej 60 cm od krawędzi wanny lub brodzika, zabezpieczone wysokoczułym RCD. Co do IP poza strefą 2 należy zachować zdrowy rozsądek jeśli już tam gniazdo musi być. Uszczelniacz i klapka uchronią styk ochronny oraz styki gniazda przed powstaniem nieprzewodzącego nalotu. Dlatego jeśli potrafi naparować to zastosuj hermetyczne. Odległość od umywalki wydaje się rozsądna.
  • Optex
    piciu.h
    Level 11  
    Tak jak kolega napisał
    jann111 wrote:
    należy zachować zdrowy rozsądek

Przepisów jest wiele ale jest moda by być 'bohaterem w swoim domu'. To co zamontujesz to Twoja sprawa kolego ale pomyśl (jeśli nie o sobie) to o innych. Jeśli jest oświetlenie o bezpiecznym napięciu 12 czy 24V do łazienki to bezpiecznie jest takie zamontować i tak samo są gniazda bryzgoszczelne. Dlaczego więc nie zadbać o bezpieczeństwo w tym przypadku nawet kosztem zakupu kolejnych gniazd?
    3Daro
    Level 2  
    Dziękuję. Mam wrażenie, że większość urządzeń, które widzę w sklepie nie ma tych gumek uszczelniających. Czy to powinno być razem czy to się kupuje oddzielnie?
    W przypadku tej kolekcji wszystkie zestawy gniazd i włączników składało się z pojedynczych elementów.
    jann111
    Level 32  
    3Daro wrote:
    Czy to powinno być razem czy to się kupuje oddzielnie?

Są serie gniazd gdzie zestaw uszczelniający jest w komplecie ale są też gniazda do których można dokupić "uszczelniacze". Lexmana jakoś nie kojarzę. ;)
    Nie zaopatruję się w hiper......sklepach. :D