Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TRILUX 2531 czarny z paskiem

27 Mar 2003 12:26 2251 20
  • Poziom 11  
    Prosze o porade.Pierwsze objawy to waski(3-4mm)bialy pasek i widoczne powroty w gornej czesci ekranu.Teraz czarny ekran,bialy pasek na gorze.Po ok. 10 min w srodkowej czesci ekranu pojawia sie pasek i linie powrotow.Wymienilem TDA 8350 -paski zniknely, ekran dalej czarny. Pomocy.
  • Poziom 25  
    Witam, sprawdziłeś napięcia układu? i np D-702. 33V czy jest V drive 1
    i 2 ,n1 i 2 2,3V
  • Poziom 26  
    Dalej po napieciach sprawdz i ew wymien Elka w odch pionowym.
  • Poziom 11  
    Tak-sprawdzalem napięcia na IC701, na 8 zamiast34,8v jest 40v, na 11 zamiast 25,48v jest 12v i na 12 zamiast 0,28v jest 0,5v. Pozostale napięcia sa zgodne.Nic sie nie zmienilo z napieciami po wymianie ukladu.Diody D702 na schemacie(TAP2531) nie znalazlem, ale jest jakas od strony druku(chyba ta).Reszte elementow sprawdze wg. waszych wskazowek jak wroce do domu.Dzieki za porady.
  • Poziom 11  
    Witam.Moze ma ktos jeszcze jakis pomysl.Przesiedzialem cala sobote i nic.Wymienilem elektrolity.Sprawdzilem diody i opory w obwodzie. Napiecie na n1 i n2 TDA8350 zgodne z serwis.Prąd przez cewki V płynie.Zmniejszajac prad(np przez wstawienie zarowki) pasek robi sie szerszy.Naprawe utrudnia brak oscyloskopu.Po wymianie 701 nie ma nawet paska, zostaje tylko czarny ekran i dzwiek. Cze.
  • Poziom 19  
    Wymień TDA 8376 i będzie po sprawie, w Humie 40zł
  • Poziom 25  
    Znalazłeś D-702 ? ,33V tj Zenerka,jeśli masz na p 8 40V to pewnie jest walnięta,tak samo sprawdź D-804 też 33V Z.i przy okazji T 801.Pisz co jest.Pozdr.
  • Poziom 11  
    Tak znalazllem D702 jest od druku, tylko chyba strzelilem babola,sprawdzalem bez wylutowania omomierzem.pokazal "good"uznalem ze jest dobra.Tak samoD804.T801 wymienilem choc nie byl walniety.Jade do domu i biore sie za robote.Jak tylko cos bede wiedzial wiecej -napisze.Szkodza ze nie mam inter. w domu.Dzeki za wszystkie porady. Niestety do jutra. Pozdrawiam.
  • Poziom 11  
    niestety,w obwodzie TDA8350 wszystkie elementy sprawne.Na D702 są 24V i tak chyba moze byc bo zenerka nie jest wlaczona miedzy 8 a mase tylko do 4 nogi(16V).Napiecia na TDA8350 porownywalem z opisem ukladu w serwisowce gdzie na 8n jest 34,8V(serwisowka dla 3 modeli).Ale wyczytalem ze w moim TAP2531 zasilanie ukladu w czasie powrotow jest 45V a w 21" 35V.Zanim wymienie sugerowany 8376 prosze sugestie.
  • Poziom 11  
    Witam.Czy wie ktos jak powinny wygladac przebiegi na 1p i 2p TDA8350.U mnie na 1 jest pila(ok) natomiast na 2 nie ma prawie nic.Cos takiego /i\(mniejwiecej) o bardzo malej amplitudzie(duzo mniejszej niz na 1) Napiecia na 1 i 2 prawidlowe.Natomiast na cewkach jedna koncowka (z 5)przebieg ze zboczem narastajacym, druga ze zboczem opadajacym. Mierzone napiecia prawidlowe.
  • Poziom 26  
    Na n1 pila 3V, a na n2 lustrzany-przeciez masz przebiegi na schemacie !
    Sprawdz R703=0.56 Ohm i C701iC702=100uF
    Na cewkach V powiniuenes miec oscyl 12 -pila 40V i 13-prawie prostokat 10V
    TDA8350 to wzmacniacz roznicowy , o amplitudzie decyduje TDA8376, ktory powinienes byl jak radza koledzy podstawic juz wczesniej.Mozesz miec tez zwarte cewki(ok 4 Ohm prawidlowo) , bo przy zarowce w szereg i mniejszym obciazeniu pasek jest szerszy
  • Poziom 11  
    Dzieki.Kupilem tak nedznie skserowana serwisowke, ze oscylogramow praktycznie nie widac.(dlatego pytalem o przebiegi) Elementy ktore wymieniles sprawdzilem sa OK.Cewki maja ok 5 Ohm.C752 i 753 tez sprawdzone.Macie racje ze powinienem wymienic 8376, ale najnizsza cena jaka mi proponowano to ok 90 zl.Dlatego czekam do sobotniej gieldy.Nie bardzo wiem co znacz w Humie 40zl.
  • Poziom 11  
    Witam. Wymienilem TDA8376 tak jak radzili koledzy(choc mialem watpliwosci, bo wygladalo ze odchylanie chodzi) Troche zmylily mnie przebiegi, szczegolnie na 2p TDA8350 o czym pisalem wczesniej.Na wszelki wypadek tez go wymienilem.Ekran nadal czarny.Zaczalem mierzyc napiecia przy wzm. wizyjnych i odziwo-pojawil sie obraz.Wylaczylem tv i ponownie wlaczylem i znowu to samo, ekran czarny.Sprawdzilem, ze dotknecie koncowka pomiarowa do D402 lub na baze T401 za kazdym razem wlacza obraz.Obraz jest prawidlowy a napiecia i przebiegi(na cewkach,TDA8350) w tym czasie wygladaja tak samo przy czarnym ekr.Dziwi mnie ze 11p mam 12V a w servis. jest 25,48V. Na 9p mam pile ok 7V a ktos mi pisal ze ma byc 40V.Nie mam doswiadczenia w naprawach TV wiec troche! opornie mi to idzie.
  • Poziom 26  
    Wygląda , jakby pion był już dobry , a wygaszanie następuje z innego powodu. Może coś związane z T402 przy siatce 1 . Co z sygnałami RGB na wejściu PK i bezpośrednio na katodach ?
  • Poziom 25  
    Witam, zostaje Ci sprawdzić kondki na PK,C-413 , C- 414 , C-415 .
  • Poziom 11  
    TV juz gra.Dzieki wszystkim za wspolprace.Zmienilem tylko UG2 i wszystko OK.Chyba od tego trzeba bylo zaczac. pozdrawiam.
  • Poziom 19  
    A ten TDA 8376 był w końcu dobry cz nie
  • Poziom 11  
    TDA 8376 byl dobry.To bylo pierwsze co zrobilem.Wstawilem stary ponownie.Co ciekawe, na gieldzie TDA 8376 1Y kosztuje 100zl a 2Y 60zl.Ale gosc powiedzial ze w Triluxsie moze chodzic 2Y-wiec takiego kupilem(sprawdzilem i chodzi)Orginalny w TV mialem z oznaczeniem 1Y. (nigdzie nie moge znalezc w internecie wzmianki o roznicy miedzy y1 a y2)W jakims poscie czytalem ze nie ma roznicy-to dlaczego tak duza roznica w cenie?Sadze ze wymienione TDA8350 tez byly sprawne.
  • Poziom 19  
    Dwa tygodnie temu kupowałem w HUMIE 2Y za 40zł, w Triluksie pracuje normalnie za 1Y