Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fabia II / radio Dance - zasilanie zestawu HF Nokia CK-200 z magistralą CAN

czmiel_t 07 Jun 2016 08:59 1194 1
    czmiel_t
    Level 11  
    Witam, mam lekką zagwozdkę. Chciałem u szwagra w Fabia II z magistralą CAN zamontować zestaw głośnomówiący, który m. in. potrzebuje +12V po przekręceniu stacyjki. Skąd podać ten sygnał na centralkę zestawu HF? Pomyślałem, że podbiorę go ze sterowania anteny/wzmacniacza z radia Dance ale ono nie ma takiego PIN'u. Czy można dokupić jakieś urządzenie, które "wyciągnie" +12V po stacyjce z magistrali CAN? Jakiś inny pomysł?
    Przy okazji ten sam sygnał chciałbym później wyciągnąć w swoim Passacie B6 (ten sam problem) do zasilania wideorejestratora. Na chwilę obecną wpiąłem się w gniazdo zapalniczki ale tam pojawia się napięcie dopiero w kiedy stacyjka jest już w pozycji zapłonu (świecą się wszystkie kontrolki / działa wentylacja) a chciałbym uzyskać go w pozycji ready czy jak to się nazywa, w tej pierwszej pozycji gdzie włącza się tylko radio.
    Z góry dziękuję za pomoc.
    ladamaniac
    Level 39  
    czmiel_t wrote:
    Czy można dokupić jakieś urządzenie, które "wyciągnie" +12V po stacyjce z magistrali CAN?

Można, szukaj urządzenia CAN emulator do radia. Drugie rozwiązanie to sprawdzenie zasilania poszególnych bezpieczników i sama stacyjka.