Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Reno Master 2.5dci - Master 2,5dci po wymianie pompy paliwa jest słabe

Tranavel 07 Jun 2016 11:32 19176 10
    Tranavel
    Level 2  
    Kilka dni temu w Masterze zatarła mi się pompa paliwa (wysokiego ciśnienia) no i samochód zgasł i nie dał się odpalić, wiadomo diagnozy i wyszło że to pompa, no to wymieniliśmy ją na używke, no i samochód odpalił i odpala bez problemu ale niestety nie ma swojego "kopa" jak miał wcześniej.
    Moje pytanie brzmi czy trzeba jakoś ustawiać tą pompe na rozrządzie czy nie ma to żadnego znaczenia?? My nic nie ustawialiśmy, wyciągneliśmy starą i zamontowali nową.
    tak ona wygląda, wykręciliśmy ją tak jak ta na zdjęciu leży, bez zębatki.
    Reno Master 2.5dci - Master 2,5dci po wymianie pompy paliwa jest słabe

No chyba że poszło coś na wtryski i to przez nie takie autko słabe.
  • Helpful post
    javer89
    Level 2  
    Pompa powinna działać bez żadnego ustawiania myślę podłączenie komputera ułatwiłaby diagnozeę
  • Helpful post
    manta
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Pompa nie przestaje działać ot tak sobie... Opiłki-wtryski.
    Anonymous
    Level 1  
    Tranavel
    Level 2  
    dzieki za odpowiedź, więc nie trzeba jej ustawiać, to już jedna wątpliwość rozwiana, właśnie w najbliższych dniach udaję się do mechanika, zobaczymy co powie i co o tym sądzi.

Jeśli chodzi o te opiłki w filtrze paliwa, to jak to sprawdzić, trzeba wylać jego zawartość do jakiegoś naczynia czy jak??
    Jakoś nie wyczuwam żeby głośniej działał silnik, nie mam takiego ucha.
    A czy gdy zabraknie paliwa to też pompa się zatrze?? czy to nie ma wpływu?

o i już inna opinia z forum Renault
    "Witaj, wbrew pozorom że pompa CR- dci czy jtd Hpi i robi tylko ciśnienie to w masterze pompę CR nalezy ustawić. Prawie dobrze Wam się udało gdyż odpalił, zazwyczaj nie ma to miejsca Smile
    A więc na kole pompy jest występ do czujnika położenia 1- go cylindra, jeżeli przy zblokowanym wale nie masz krótszej kreski na kole pompy CR w otworze po czujniku to jest źle ustawiona."

no to już nie wiem sam.
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    szymon198312
    Level 30  
    Ustawienie pompy nie ma żadnego znaczenia jeśli nie czyta z niej czujnik położenia. Jeśli zaś czyta to jak najbardziej. W blizniaczym sikniku renault 2.2 dci nie ma czujnkia na walku tylko jest na pompie. U ciebie prawdopodobnie jest tak samo. Jak sugerowano wyżej, podłącz komputer i napewno coś się wyjaśni. Być może zapomniałeś podłączyć jakiejś kostki
    Tranavel
    Level 2  
    Z chwilą gdy zacząłem dolewać do paliwa za każdym tankowaniem olej 2T do 2-suwów w proporcji 1:100 (fotka w moim poprzednim poscie), zniknęło zagrożenie "wysuszenia" paliwa i przestały się wydzielać opiłki. Zaś pierwszym objawem wzrostu smarności było totalne wyciszenie silnika i zanik charakterystycznego "łomotania" pwc i jej "jękliwego", metalicznego dźwięku. Sprawdza się tutaj przysłowie: "smarujesz, jedziesz, nie smarujesz, nie jedziesz"...

To mnie zaciekawiło, że zanikło łomotanie silnika, mam problem "klekotania" silnika w lagunie 2,2dci właśnie.

Jeśli chodzi o wnętrze pompy to jej nie rozbierałem, była zawożona do firmy co się tym zajmuje, powiedzieli że się zatarła i jej naprawa będzie droższa od innej regenerowanej...

W jutro jedziemy z renówką do mechaniora to zobaczymy co on powie.
    Anonymous
    Level 1  
    Tranavel
    Level 2  
    Więc tak byłem wczoraj u magika, no i coś tam pogrzebał i zabrał się za jakiś czujnik na Pompie(tej co wymieniliśmy) wziął przeczyścił, przedmuchał ten czujniczek ( a ja go już wymieniałem wcześniej na ten co był na starej pompie i nic nie pomagało) i się okazało że autko już działa :D , jakim cudem to ja nie wiem, ale jak na razie chodzi, zobaczymy co będzie dalej.
    Dzięki za wszystkie wskazówki, jednak nie trzeba ustawiać tej PWC, no chyba że trafiliśmy przy wymianie ;p (bo jeden gościu co posiada mastera 2,5dci twierdzi że się ustawia.)
    Anonymous
    Level 1