Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Scenic II 1.9 dci - Grand Scenic II 1.9 dci Kręci nie odpala

wojjtekk 07 Jun 2016 22:17 6000 10
    wojjtekk
    Level 9  
    Witam, Zdecydowałem się na zakup Scenica 1.9 dci 120KM z uszkodzonym silnikiem - Stukająca panewka, ale auto odpalało

Panewkę obróciło silnik zgasł, zaholowany do domu następnego dnia zabrałem się więc do pracy...

Próba odpalenia samochodu - bez efektu, po zaaplikowaniu Plaka silnik nadal nie chce odpalić. Zdecydowałem wymiana wału, montaż nowych panewek, przy okazji czyszczenie całego dolotu ze zgromadzonej sadzy. Po zmontowaniu wszystkiego silnik nie chce odpalić, kręci ale nie odpala nawet na Plaka, po zaaplikowaniu dawki Plaka silnik blokuje przestaje kręcić. Podczas próby odpalania samochód podłączony do dodatkowego źródła prądu ( Kable rozruchowe), dodam też ze podczas kręcenia samochód jakby chciał załapać ale nie chce, trzęsie całą karoserią. Objawy podobne do przestawionego rozrządu, został on sprawdzony. Wydaje mi się że pomimo podłączenia dodatkowego źródła prądu silnika za wolno kręci, grzeje się przewód masowy. Zdecydowałem się dziś na podmiankę czujników (ciś.na listwie oraz pompie wtryskowej) i wtrysków z mojego drugiego scenica... I dalej nic :cry:

Co to może być :?:

Pomocy
    piotrekwoj1
    Level 41  
    Nie złożyłeś czegoś źle skoro rozrusznik ma tak ciężko że grzeje przewody, wał i pueszta obraca się normalnie?
    leonov
    Level 42  
    Diagnostyka robiona ? parametry "live" przeglądane ? widzi obroty silnika ? ciśnienie paliwa ? itp.
    kortyleski
    Level 43  
    Na plaku nie gada to na razie diagnostyka nie ma nic do rzeczy. Poprawność montażu się kłania. Później pomiar sprężania
    daras41
    Level 25  
    Sprawdź czy klin na kole wałka rozrządu nie jest uszkoszony, to dość częsta przypadłość, bo wtedy rozrząd nie ,,stroi".
    Anonymous
    Anonymous  
    daras41
    Level 25  
    Jak żyje hydrauliki w dci 1,9 nie widziałem :D ale może mało żyję ...
    szymon198312
    Level 30  
    Które panewki obróciło? Na wale czy korbowe?
    wojjtekk
    Level 9  
    Obróciło panewkę Korbową drugiego cylindra (licząc od skrzyni biegów). Sprężanie jest bo jak dostaje silnik plaka to go zatrzymuje ale po wykręceniu świec żarowych silnik kręci lekko... wał i cała reszta obraca bez oporów.
    PREDATOR9111
    Level 1  
    Trzeba poblokować rozrząd i sprawdzić czy znaki się zgrywają być może wystarczy rozpiąć rozrząd i przekęcić wałem o 180 stopni. :D