Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kyocera M2035DN - brudzi, kiepska jakość druku

Slavv__ 08 Jun 2016 07:57 4143 13
    Slavv__
    Level 1  
    Drukarka Kyocera M2035DN prawdopodobnie za sprawą nieoryginalnego tonera brudzi wydruku: 3 centymetry od szczytu po stronie niezadrukowanej pasek bladoszary o szerokości około 1,5 cm. Strona zadrukowana, nie zawsze co prawda, ale często jest opylona na całej powierzchni tonerem. Zakładam, że należało by wyczyścić ze starego tonera przed założeniem oryginału jednostkę wywoływacza. I tu jest moje pytanie: czy trzeba ją po oczyszczeniu jakoś zasypać tonerem, czy wystarczy z funkcji urządzenia uruchomić "nowy zespół wywoływania"?
    sir-zak
    Level 19  
    Wystarczy z funkcji urządzenia.
    elektronik_86
    Level 16  
    Wyczyścić wywoływaczkę i w menu serwisowym nowy zespół wywołujący, wyłącz i włącz drukarkę i po kilku minutach gotowe
    Bitels85
    Level 25  
    Witam, podpinam się pod temat. Mam egzemplarz M2035, który drukuje szare tło na całej stronie nadruku i pasek ok 7cm na odwrocie. Oto co do tej pory ustaliłem:

wgrany najnowszy firmware - bez zmian
    podmieniony DK na dwa inne oryginalne - bez zmian
    podmieniony FK na inny oryginalny - bez zmian
    wyczyszczony i zainicjonowany ponownie DV - bez zmian

Przebieg maszyny zaledwie 31 000 stron
    Toner aktualnie oryginalny (istnieje prawdopodobieństwo, że wcześniej mógł być zamiennik)

elektroda i kontakty wyczyszczone
    bęben nie jest pokryty tonerem

Kiedy zatrzymam kartkę w urządzeniu, tło powstaje dopiero w zespole grzewczym, tzn na wysokości developerki i bębna kartka jest jeszcze czysta (fot.2), tło zaczyna się równo z brązowym śladem po wałku grzewczym, którego niestety na zdjęciu nie widać. Gdyby nie taki objaw, obstawiałbym deweloperkę.

Jeszcze raz zaznaczam, że objaw występuje na dwóch różnych fuserach, które nie są oklejone tonerem i trzech bębnach - wszystko oryginalne.
    sir-zak
    Level 19  
    Twoim rozwiązaniem jest to, co napisał elektronik_86 post wcześniej
    Bitels85
    Level 25  
    sir-zak wrote:

Jak napisałem wcześniej, czyściłem już DV, jednak nic to nie zmieniło.

Postanowiłem wyczyścić jeszcze raz, przy czym po wyczyszczeniu zamontowałem zupełnie nowy oryginalny toner i tym razem pomogło

Ślad na odwrocie to pozostałości na docisku fusera - po kilkudziesięciu wydrukach zniknął.
    bratyslaw
    Level 23  
    Bitels85 wrote:
    sir-zak wrote:

Jak napisałem wcześniej, czyściłem już DK, jednak nic to nie zmieniło.

Postanowiłem wyczyścić jeszcze raz, przy czym po wyczyszczeniu zamontowałem zupełnie nowy oryginalny toner i tym razem pomogło

Ślad na odwrocie to pozostałości na docisku fusera - po kilkudziesięciu wydrukach zniknął.

Nie DK, ale DV powinieneś odkurzyć i ponownie zasypać najlepiej oryginalnym tonerem. W DK jest śmietnik.
    Bitels85
    Level 25  
    bratyslaw wrote:
    Nie DK, ale DV powinieneś odkurzyć i ponownie zasypać najlepiej oryginalnym tonerem. W DK jest śmietnik.

Najmocniej przepraszam, chodziło mi o DV. Tak czy inaczej problem rozwiązany, dziękuję za zainteresowanie i pomoc.
    grzegorz__72
    Level 11  
    Koledzy mam ten sam problem.
    Czy ktoś mógł by mi przybliżyć wypowiedz "w meni serwisowym nowy zespół wywołujący"
    Szukałem godzinami i nie znalazłem jak wejść do menu serwisowego i wywołać tą opcję.
    sir-zak
    Level 19  
    Przycisk menu system. Następnie chyba ostatnia pozycja konserwacja -> serwis -> nowy zespół wywoływania. Ustawiasz na włącz lub tak. Wyłączasz maszynę i po ponownym włączeniu, urządzenie zasypuje DV tonerem
    grzegorz__72
    Level 11  
    Dzięki kolego lecz nie rozumiem gdzie jest przycisk menu system.
    Na drukarce mam dwa przyciski - pomarańczowy i zielony (czy to któryś z nich?)
    W komputerze mam tylko opcję odinstalowanie biblioteki produktów.
    Jak coś wydrukuję to w prawym dolnym rogu pojawia mi się ikonka drukarki. Niestety tam mam do wyboru:
    Ukryj monitor
    konfiguruj
    zawsze na wierzchu
    nieprzezroczystość
    powiększ okno
    powiadomienia
    I tam nic takiego nie znajduję
    Gdzie szukać przycisku menu systemu?
    elektronik_86
    Level 16  
    Kolego a widzisz jakiego modelu dotyczy temat? M2035mfp czyli wielofunkcyjne urządzenie a Ty masz jakąś drukarkę jeśli masz tylko 2 przyciski.
    Włączasz drukarke trzymając obydwa klawisze i czekasz ok 5 sekund, wyłączasz drukarkę i włączasz ponownie i czekasz
    grzegorz__72
    Level 11  
    Przepraszam
    Gamoń ze mnie. nie doczytałem. Faktycznie bo ja mam P2035 (szukałem po samych cyfrach)
    Jeszcze raz przepraszam za zamieszanie.
    Ps. Włączenie i wyłączenie z dwoma przyciskami nie działa.