Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmywarka Whirlpool ADP 6937 - pompa myjąca

orajc 09 Cze 2016 13:47 1104 5
  • #1 09 Cze 2016 13:47
    orajc
    Poziom 10  

    Witam
    Posiadam zmywarkę Whirlpool ADG 6937 , problem polega na tym że ,nie uruchamia się pompa myjąca.
    Zmywarka miała lekki przeciek, i zostało to usunięte, a po włączeniu można wybrać program myjący, widać na wyświetlaczu czas, zmywarka się uruchamia
    - wypompowuje wodę (resztki)
    - pobiera nową wodę
    i dalej stoi na wyświetlaczu czas leci, nie pokazuje żadnych błędów
    wymontowałem pompę oczyściłem styki ,na płytce sterującej w pompie nie widać żadnych nadpaleń czy okopconych elementów.
    Sprawdziłem też pompkę spustową działa
    grzałka też ma prawidłową oporność
    Proszę o porady gdzie szukać usterki , dodam jeszcze że od czasu do czasu słychać jak działa rozdzielacz a dokładnie jego silniczek ,a po tym w pompie myjącej jest takie stukanie jakby chciała ruszyć a nie mogła.
    turbinka pompy kręci się lekko sprawdzałem

    Zmywarka Whirlpool ADP 6937 - pompa myjąca Zmywarka Whirlpool ADP 6937 - pompa myjąca Zmywarka Whirlpool ADP 6937 - pompa myjąca Zmywarka Whirlpool ADP 6937 - pompa myjąca Zmywarka Whirlpool ADP 6937 - pompa myjąca Zmywarka Whirlpool ADP 6937 - pompa myjąca

  • #2 09 Cze 2016 14:37
    kaputo
    Poziom 20  

    Czy przychodzi napięcie ze sterownika? Mógł uszkodzić się triak.
    Czy pompa po zasilaniu 230V uruchamia się?
    Czy kondensator ma pojemność taką jaka powinna być?

  • #3 09 Cze 2016 17:22
    orajc
    Poziom 10  

    - nie sprawdzałem dokładnie czy napięcie 230v dochodzi ale jak miałem podpięty miernik pod wtyczkę pompy to pojawiało się na chwilę 230v
    - triaka nie sprawdzałem , gdzie go szukać w module w zmywarce czy na panelu sterującym ?
    - kondensatora rozruchowego ani żadnego innego w tej pompie nie ma
    są tylko dwie wtyczki jedna na zasilanie dwa kable 230v i druga chyba sterująca z trzema przewodami obie dochodzą do płytki która jest w pompie

  • #4 11 Cze 2016 22:25
    kaputo
    Poziom 20  

    Ten zestaw to chyba silnik prądu stałego, tak by sugerowało BLDC. Wtedy faktycznie nie ma kondensatora. Ten zestaw ma wbudowaną grzałkę i te 230 to chyba do niej.
    W tym przypadku silnik sterowany jest z jakiegoś modułu prądu stałego.
    Ewidentnie wina pompy lub modułu ją zasilającego.

  • #5 13 Cze 2016 15:18
    orajc
    Poziom 10  

    grzałka ma osobne zasilanie

  • #6 16 Sie 2016 15:42
    orajc
    Poziom 10  

    Ludzie czy jest ktoś ,kto zna się na pompach, silnikach indukcyjnych?

TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo