Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nie umiem znaleźć nasłuchu pewnych częstotliwości w skanerze Albrecht AE86H?

aktywny27 10 Jun 2016 13:21 3462 7
    aktywny27
    Level 14  
    Posiadam skaner Albrecht AE86H 144.0000 -173.0000 i posiadam antenę pałkę Radmor i nie umiem znaleźć częstotliwości błękitnych z Krzepic i Wręczycy Wielkiej I PSP z Kłobucka i nie szukałem na stronie na giller, ale już ta strona jest nie aktualizowana i na stronie kurylowicz i też tam nie ma częstotliwości tych co napisałem wcześniej. Proszę o pomoc i do niczego nie chcę wykorzystywać te nasłuchy.
    kriss51
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Po co Ci skaner jak chcesz mieć częstotliwości podane na tacy? Niebieskich szukaj od 171 do 174 MHz, a straży od 148 do 150 MHz. Czasem by coś znaleźć trzeba wykazać się nie małą cierpliwością.
    belzebub24
    Level 15  
    Ta zabawa wymaga cierpliwości :) A możliwe że w Twojej okolicy służby "lecą" cyfrowo albo w trunkingu. W każdym razie "węszenie" za częstotliwościami to całe sedno tej zabawy. Tym niemniej w załączniku masz mapki z przydziałami częstotliwości. Pewnie w części są już nieaktualne ale sporo pewnie jeszcze chodzi tak jak w tej rozpisce.
    JacekCz
    Level 39  
    belzebub24 wrote:
    Ta zabawa wymaga cierpliwości :) A możliwe że w Twojej okolicy służby "lecą" cyfrowo albo w trunkingu. W każdym razie "węszenie" za częstotliwościami to całe sedno tej zabawy.

Pomocna można być lista pozwoleń na częstotliwości z UKE, dzielone wg delegatur UKE.
    Nie ma tam policji i straży, widocznie inna zasada prawna przydziału obowiązuje. Są (niektóre???) z dziedziny pogotowia, firmy posiadające legalne częstotliwości np ochroniarze i taxi. Myślę że każdy rasowy skanista wie ;)
    Mi to było potrzebne zobaczyć jaki jest lokalny popyt/podaż radiotelefonów na pasma.
    Może na spisie warszawskim by były pozwolenia dla instytucji ogólnopolskich (PKP???) Może, nie interesuję się tym.
    Świr
    Level 34  
    Pasmo 171 - 174MHz najlepiej skanować w weekend wieczorami. Nie trzeba wtedy długo czekać na odnalezienie jakiejkolwiek emisji ;)
    JacekCz
    Level 39  
    Świr wrote:
    Pasmo 171 - 174MHz najlepiej skanować w weekend wieczorami. Nie trzeba wtedy długo czekać na odnalezienie jakiejkolwiek emisji ;)

Dobre, nie pomyślałem o tym wcześniej. Rzeczywiście w tej branży tak się układa "sezonowość".

Myślę że czytają tu ludzie z pogrzebówki i lawet samochodowych, na pewno dużo wiedzą o częstotliwościach :) Na którymś z portali z ogłoszeniami radiotelefon ZAPROGRAMOWANY jak ktoś się przyznał na zakres 170 MHz, mrugniecie okiem "wiecie, wyprzedaż z warsztatu samochodowego"
    Świr
    Level 34  
    Większą wiedzę mają raidiooperatorzy, który dysponują jakimś większym sprzętem niż baofeng z 10cm antenką. Ja na J-tce słyszę wszystko w promieniu 50 - 70km, a "bazy" nawet z sąsiednich województw.