Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Prosty silnik elektryczny prądu stałego nie działa. Dlaczego? Videopytanie

BorskiMichal 10 Cze 2016 18:00 2784 33
  • #1 10 Cze 2016 18:00
    BorskiMichal
    Poziom 4  

    Hej. Jestem początkujący także proszę o odrobine wyrozumiałości. Kombinuje jak zrobić silnik elektryczny na prąd stały.

    Wzoruje się na tym :
    youtube, tytuł : Jak zrobić prosty silnik elektryczny zasilany prądem stałym (silnik prądu stałego)
    (watch?v=wNIA2yYbzFI)

    A oto mój problem przedstawiony na filmiku:
    youtube,tytuł: Silnik elektryczny nie działa - dlaczego ?
    (watch?v=l3cwDFZcbI8&feature=youtu.be)

    (cholera niestety nie moge Wam wysłać linku bezpośrednio do yt, ale sa czesci linkow poniżej)

    Zazncze że na filmiku dioda się świeci i na oporniku jest prąd ok. 5,5V.

    Zastanawiam się co może być przyczyną że silnik sam się nie kręci. Za gruby drut? Złe podłaczenie? Podłączenie baterii bezpośrednio też go nie rusza ( w sensie bez płtyki, po prostu z płytką jest mi wygodniej). Za słaby magnes? Zły magnes? Dodam że ten drugi magnes okrągły też nie działa. Zastanawiam się czy nie musi być neodymowy okrągły. Ale czy kształt miałby takie znaczenie?

    Wrzucam kilka zdjęć układu:
    Prosty silnik elektryczny prądu stałego nie działa. Dlaczego? Videopytanie Prosty silnik elektryczny prądu stałego nie działa. Dlaczego? Videopytanie Prosty silnik elektryczny prądu stałego nie działa. Dlaczego? Videopytanie

    Może ten prąd nie jest zawsze dostarczany, ze względu na to że troche mam to prowizorycznie ciupnięte, może by lepiej polutować? Sam już nie wiem

    Dzięki za wszelką pomoc.

    0 29
  • Pomocny post
    #2 10 Cze 2016 18:09
    spinacz
    Poziom 38  

    Używasz kolego złego drutu, jak dobrze widzę twój drut jest nieizolowany-nie lakierowany, na filmie instruktażowym użyto drutu nawojowego czyli jest lakierowany.

    1
  • #3 10 Cze 2016 18:11
    BorskiMichal
    Poziom 4  

    Wielkie dzięki za odpowiedź. Ale dlaczego ten drut się nie nadaje? Czy ewentulanie mógłbyś mi przybiliżyć? Jak dla mnie miedź to miedź. Ale jak mówie temat dla mnie nowy

    0
  • Pomocny post
    #4 10 Cze 2016 18:15
    Xantix
    Poziom 40  

    BorskiMichal napisał:
    Wielkie dzięki za odpowiedź. Ale dlaczego ten drut się nie nadaje? Czy ewentulanie mógłbyś mi przybiliżyć? Jak dla mnie miedź to miedź. Ale jak mówie temat dla mnie nowy

    Drut nawojowy jest pokryty lakierem izolacyjnym. Dzięki temu można nawinąć z niego cewkę. Jeśli użyłeś drutu to na całej cewce masz jedno wielkie zwarcie - przez co to uzwojenie zachowuje się jak zwyczajny kawałek przewodu a nie cewka. Jak radzi kolega wyżej - użyj drutu emaliowanego.

    0
  • Pomocny post
    #5 10 Cze 2016 18:15
    spinacz
    Poziom 38  

    Tak miedź to miedź ale jeśli zwijasz go w cewkę i drut się dotyka to masz zwarcia pomiędzy zwojami cewki i prąd nie płynie przez całą długość cewki tylko skrótami, gdy zastosujesz izolowany to nie ma zjawiska zwarcia pomiędzy zwojami czyli prąd płynie przez całą długość cewki wytwarzając o wiele większe pole elektromagnetyczne.

    0
  • #6 10 Cze 2016 18:30
    BorskiMichal
    Poziom 4  

    Jeszcze raz dzięki wielkie Panowie. Teraz już lepiej rozkminiam.

    0
  • #7 10 Cze 2016 18:42
    Peter134
    Poziom 17  

    Możesz spróbować zamiast kupować drut emaliowany to ten polakierować lakierem do włosów, oczywiście po wcześniejszym rozwinięciu.

    0
  • #8 10 Cze 2016 18:55
    Świr
    Poziom 34  

    BorskiMichal napisał:
    na oporniku jest prąd ok. 5,5V.


    Na oporniku nie jest prąd, tylko napięcie.

    0
  • #9 10 Cze 2016 19:07
    Zygaqra
    Poziom 34  

    BorskiMichal napisał:
    jest prąd ok. 5,5V.
    W Voltach określa się napięcie
    BorskiMichal napisał:
    Zły magnes
    Tak zły
    BorskiMichal napisał:
    Ale czy kształt miałby takie znaczenie?
    nie kształt a sposób namagnesowania tego magnesu, na powierzchni zastosowanego magnesu musi być jeden biegun, ten który zastosowałeś ma dwa bieguny po jednej stronie.
    Peter134 napisał:
    zamiast kupować drut emaliowany to ten polakierować lakierem do włosów
    no mądrość aż brak słów tak lakier do paznokci może taśma izolacyjna a może jeszcze powtórnie nałożyć zdartą izolację?! Czasy ubogiej komuny dawno minęły i przewód w izolacji można dostać wszędzie, po co więc kombinować jak na wyspie bezludnej. Przewód bez izolacji to jak spalony transformator nie będzie działać i już. Po co tak gruby drut użyłeś? daj cieńszy drut i zdecydowanie więcej zwoji, ma się rozumieć drut izolowany jedynie końcówki w miejscu zawieszenia bez izolacji

    0
  • #10 10 Cze 2016 21:34
    Peter134
    Poziom 17  

    Zygaqra tylko, że kupić drut emaliowany może każdy idiota. A jak ktoś weźmie nawinie takie coś i mu nie działa, potem polakieruje drut, nawinie spowrotem i działa to zaczyna się zastanawiać dlaczego właśnie tak się dzieje, więc się uczy. Zaczyna się od rzeczy najprostszych.

    0
  • #11 10 Cze 2016 23:35
    Zygaqra
    Poziom 34  

    Peter134 napisał:
    Zaczyna się od rzeczy najprostszych.
    tak tylkko autor nie powiadomił, że jest w zerówce.

    1
  • #12 12 Cze 2016 15:26
    BorskiMichal
    Poziom 4  

    Panowie , niestety nadal nie działa. Zrobiłem z drutu lakierowanego (odizolowałem końcówki), dalem tylko ten mocnejszy drut przy końcach bo innaczej konstrukcja była zbyt wątła (wrzuce na zdjęciach). Na 4 zdjęciu dałem też z takiego innego drutu od wujka elektryka, też odizolowałem końcówki. Nadal nie działa. Zmieniłem też magnes, na taki z małego głośniczka - też lipa. Żadne z 3 moich magnesów nie zdaje egzminu niestety. Już jestem mocno tym poirytowany.

    Dziękuje za wszelką dodatkową pomoc. Aaa, moją jedyną rozkmina to taka że prąd nie płynie przez ramkę cały czas jak obkręcam ramką. Sprawdzałem czy to nie jest wina przyczepionych przewodów od płytki stykowej, ale trzymałem je rękami (kiedy druga osoba kręciła) i nadal dioda trochę czasami migała (zamiast świecić cały czas). Jakoś to idzie poprawić, ja wiem, może kondensatory?

    Zdjęcia:
    Prosty silnik elektryczny prądu stałego nie działa. Dlaczego? Videopytanie Prosty silnik elektryczny prądu stałego nie działa. Dlaczego? Videopytanie Prosty silnik elektryczny prądu stałego nie działa. Dlaczego? Videopytanie Prosty silnik elektryczny prądu stałego nie działa. Dlaczego? Videopytanie

    0
  • #13 12 Cze 2016 17:32
    Zygaqra
    Poziom 34  

    Dwie wskazówki: 1 Usuń część metalową z magnesu(środek ma przeciwny biegun), 2 Obniż cewkę tzn. zbliż ją do magnesu.

    0
  • #14 12 Cze 2016 17:59
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe

    BorskiMichal napisał:
    Zrobiłem z drutu lakierowanego (odizolowałem końcówki), dalem tylko ten mocnejszy drut przy końcach


    Połączenia drutu cewki z drutem grubszym stanowiącym ośkę są pewne?

    BorskiMichal napisał:
    Aaa, moją jedyną rozkmina to taka że prąd nie płynie przez ramkę cały czas jak obkręcam ramką. Sprawdzałem czy to nie jest wina przyczepionych przewodów od płytki stykowej, ale trzymałem je rękami (kiedy druga osoba kręciła) i nadal dioda trochę czasami migała (zamiast świecić cały czas).


    A w instrukcji było coś o tym by odizolować tylko 1/2 obwodu drutu?
    Trzeba ustawić tak ramkę by prąd płynął a położenie magnesu dobrać w przestrzeni odpowiednio.

    BorskiMichal napisał:
    Zmieniłem też magnes, na taki z małego głośniczka - też lipa. Żadne z 3 moich magnesów nie zdaje egzaminu niestety.


    Linie pola muszą przechodzić przez cewkę, słusznie piszą by z magnesu głośnikowego usunąć centralny nabiegunnik. Magnes taki musisz ustawić "sztorcem" (u ciebie leży).

    Tą bateryjkę 9V też zastąp jakimś źródłem o rozsądnej wydajności prądowej. LED do pracy oczywiście nie może sie znajdować w obwodzie.

    1
  • #15 12 Cze 2016 20:38
    Peter134
    Poziom 17  

    Magnesem najlepiej poruszać i sprawdzać, kiedy silnik zacznie się kręcić.

    0
  • #16 13 Cze 2016 14:31
    BorskiMichal
    Poziom 4  

    Panowie serdecznie Wam dziękuje za wszelką pomoc. Jestem chyba najbardziej upierdliwym użytkownikiem ale nadal nie działa. Zrobiłem kolejną ramke, odizolowałem tylko połowę drutu, próbowałem nawet bez tego mocniejszego drutu podtrzymującego, niestety nadal nic. Magnes nie jest zbyt silny i tu może być problem, ale mechanizm nawet nie drgnie. Obkręcałem trzy magnesy, z każdej możliwej strony w każdej z trzech cewek, niestety nic. Przybliżałem maksymalnie jak się dało też nic. Usunąłem środek magnesu jak mówiliście, nadal nic. :(

    Prosty silnik elektryczny prądu stałego nie działa. Dlaczego? Videopytanie

    Jakie mogę dać bardziej wydajne źródło prądu?

    Nadal mam tą rozkmine że prąd nie płynie cały czas, bo jak podłącze diode by sprawdzić czy prąd płynie to jak kręce ramką to miga, tak jakby któraś z części się odrywała od tego oczka do którego jest przymocowana. Ale jak?

    0
  • #17 13 Cze 2016 16:10
    Peter134
    Poziom 17  

    W szkole robiliśmy też taki silnik i nie przypominam sobie żebym dawał tam jakikolwiek rezystor. Jaki jest jego opór? Spróbuj bez niego(i bez diody oczywiście) i zmień sposób montażu przewodów- zrób na dole ramki oczko i drewnowkrętem przykręć razem z przewodem do deski.
    P.S. To nie jest upierdliwość tylko dochodzenie dlaczego nie działa coś co teoretycznie powinno się kręcić bez problemu.

    0
  • #18 13 Cze 2016 18:12
    BorskiMichal
    Poziom 4  

    Próbowałem bez diody i rezystora (zdjęcie w powyższym poście). Wątpie że to jest błąd z przewodami, bo jak przytrzymam je rękoma po prostu tak żeby na 100% się stykały - to nic się nie poprawia.

    0
  • Pomocny post
    #19 13 Cze 2016 18:15
    Peter134
    Poziom 17  

    Zmierz napięcie na końcach ramki i opór tego uzwojenia. Ewentualnie może to być problem tego że to wszystko jest po prostu krzywe, w szkole też mi się nie kręcił, po wyprostowaniu hulał, że aż miło było patrzeć.

    0
  • #21 13 Cze 2016 20:15
    BorskiMichal
    Poziom 4  

    Opór to 45 - 50 Ω (choć nie jest to pewne bo troche mi wariował miernik w zależności gdzie przyłożyłem). A napięcie mam po prostu na początku i na końcu ramki przyłączyć przewody od miernika?

    Tak, odizolowałem połówki, choć może nie jest to teraz idealnie, bo ten drut jest zawinięty wokół

    0
  • #22 13 Cze 2016 20:28
    Peter134
    Poziom 17  

    Tak na początku i na końcu ramki.

    0
  • #23 13 Cze 2016 20:30
    vodiczka
    Poziom 43  

    BorskiMichal napisał:
    Tak, odizolowałem połówki, choć może nie jest to teraz idealnie, bo ten drut jest zawinięty wokół
    Musi być idealnie z odpowiednim przesunięciem kątowym do płaszczyzny ramki. Inaczej magnes nie przyciągnie ramki, mimo że popłynie przez nią prąd.
    Popatrz na link, który zamieściłem.
    "W profesjonalnym silniku elektrycznym komutator przełącza kierunek prądu co pół obrotu, utrzymując ciągły ruch obrotowy silnika. Budowany przez nas silnik jednak wykorzystuje prostszy mechanizm. W miejscu styku spinaczy z ramką została zachowana izolacja na połowie długości obwodu drutu. Przez to siła elektromagnetyczna działa tylko przez połowę obrotu ramki. Przez drugą połowę obrotu nie ma kontaktu elektrycznego, prąd nie płynie i ramka wykonuje drugą połowę obrotu dzięki własnej bezwładności."

    0
  • #24 13 Cze 2016 20:59
    BorskiMichal
    Poziom 4  

    Chyba znalezłem winowajce. Problem jest taki że napięcie na ramce jest rzędu 190 - 200 mV , to chyba **** mało co nie? Wymieniłem baterie na nową by dawała ok. 9V, bo poprzednia już siadała. Dodatkowo bateria zajebiście się grzeje. Coś tu chyba jest nie tak?

    0
  • #25 13 Cze 2016 21:11
    vodiczka
    Poziom 43  

    BorskiMichal napisał:
    Dodatkowo bateria zajebiście się grzeje
    Bez "zajebiscie" nie potrafisz sformułować pytania?
    Uparłeś się na baterię 9V (o niskiej wydajności prądowej) to musi się grzać bo pracuje prawie na zwarciu :)
    Daj dwie baterie 1,5V R20 połączone szeregowo (możliwe, że jedna też wystarczy) i daj prostą ramkę o kilku zwojach na wzór tej z linku. Łączenie drutu cieńszego i grubszego nie jest dobrym rozwiązaniem.

    1
  • #26 13 Cze 2016 21:25
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 42  

    vodiczka napisał:
    "W profesjonalnym silniku elektrycznym komutator przełącza kierunek prądu co pół obrotu, utrzymując ciągły ruch obrotowy silnika. Budowany przez nas silnik jednak wykorzystuje prostszy mechanizm. W miejscu styku spinaczy z ramką została zachowana izolacja na połowie długości obwodu drutu. Przez to siła elektromagnetyczna działa tylko przez połowę obrotu ramki. Przez drugą połowę obrotu nie ma kontaktu elektrycznego, prąd nie płynie i ramka wykonuje drugą połowę obrotu dzięki własnej bezwładności."
    Tu masz, Chłopcze odpowiedź na swój problem. Nawet nie potrafisz powiedzieć, czy to ,,coś" zachowuje się jak amperomierz - czyli ramka wykona obrót o pewien kąt, proporcjonalny do natężenia przepływającego prądu.

    1
  • #27 14 Cze 2016 08:20
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe

    BorskiMichal napisał:
    Chyba znalezłem winowajce. Problem jest taki że napięcie na ramce jest rzędu 190 - 200 mV


    Odkryłeś Amerykę w puszkach konserwowych, wiadomo że bateryjka taka się nie nadaje, o czym wcześniej pisano:

    jdubowski napisał:
    Tą bateryjkę 9V też zastąp jakimś źródłem o rozsądnej wydajności prądowej.


    BorskiMichal napisał:
    Magnes nie jest zbyt silny i tu może być problem, ale mechanizm nawet nie drgnie. Obkręcałem trzy magnesy, z każdej możliwej strony w każdej z trzech cewek, niestety nic. Przybliżałem maksymalnie jak się dało też nic. Usunąłem środek magnesu jak mówiliście, nadal nic. :(

    Prosty silnik elektryczny prądu stałego nie działa. Dlaczego? Videopytanie


    Magnes z głosnika w takim położeniu ma jeden biegun na dole a drugi na górze - to nie będzie działać, przestaw magnes tak by stał sztorcem (oś miał poziomo, a prostopadle do osi obrotu ramki).

    Wywal płytke stykową, przy prądach które popłyna po podłączeniu alkalicznych baterii LR20 pójdzie z niej dym.

    vodiczka napisał:
    Daj dwie baterie 1,5V R20 połączone szeregowo


    Jeszcze lepiej alkaliczne LR20. Połczenie równooległe baterii może być optymalniejsze (trzeba wypróbować).

    0
  • #28 14 Cze 2016 08:51
    vodiczka
    Poziom 43  

    jdubowski napisał:
    Połączenie równooległe baterii może być optymalniejsze
    Bez przesady, to nie ma być silnik Formuły1 a działający model silnika :)
    Na dziewięciowoltowej baterii też by zakręcił ale prawdopodobnie autor tematu wykończył ją ramką z nieizolowanego drutu (post #2) i kolejnymi nieudanymi próbami.
    BorskiMichal napisał:
    Wymieniłem baterie na nową by dawała ok. 9V, bo poprzednia już siadała. Dodatkowo bateria zajebiście się grzeje.
    Czyli spory prąd płynie :)

    0
  • #29 14 Cze 2016 18:27
    BorskiMichal
    Poziom 4  

    Dziękuje za odpowiedzi. Przepraszam za mój nie do końca właściwy ton ostatniego posta. Rozumiem że ten prąd jest taki mały z powodu tej niskiej wydajności prądowej? Dlaczego tak się dzieje? Jutro chyba kupie te baterie LR 20, musze jeszcze tylko rozkminić jak je razem połączyć.

    0
  • #30 14 Cze 2016 18:52
    vodiczka
    Poziom 43  

    BorskiMichal napisał:
    niskiej wydajności prądowej? Dlaczego tak się dzieje?

    Odpowiadając najprościej - bo to jest bateria o dużej oporności wewenętrznej, przystosowana do odbioru prądu o natężeniu do ok. 80 mA. Oczywiście prąd zwarcia nowej baterii będzie dużo większy ale szybko zmaleje. Większy prąd i to przez dłuższy czas możesz pobierać z "paluszka" R6 a jeszcze większy z R20

    Niezależnie jaką baterię zastosujesz, uważam że nadal coś jest nie tak z silnikiem np. ustawieniem magnesu względem ramki o czym koledzy już pisali. Nawet jeżeli ramka nie zechce się obracać to w momencie podłączenia zasilanie powinna wychylić się w prawo lub w lewo od położenia równowagi, jeżeli nie poruszy się choć trochę to odłącz baterię, przekręć ramkę o 90 stopni i ponownie podłącz baterię. Jeżeli nadal nie ruszy, szkoda baterii na kolejne próby. Musisz ustalić przyczynę niedziałania silnika.

    0
  Szukaj w 5mln produktów