Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ogrzewanie podłogowe - Sterowanie ogrzewaniem podłogowym

adam998 10 Jun 2016 19:38 9168 19
SterControl
    adam998
    Level 25  
    Witam
    Założyłem ogrzewanie podłogowe rozdzielacz na 8 pętli obsługujący 7 pomieszczeń (dwie pętle w jednym pomieszczeniu). Mam przeprowadzone przewody do każdego pomieszczenia jak wykonać w miarę tanie i skuteczne energooszczędne sterowanie całym systemem ?
    Proszę znawców tematu o pomoc i wskazówki
    Pozdrawiam
  • SterControl
    ls_77
    Level 36  
    A co jest źródłem ciepła? Kocioł gazowy, stałopalny czy coś innego?
    Czy podłogówka jest jedynym obiegiem czy są też grzejniki? Jeśli są grzejniki to czy podłogówka ma już jakieś podmieszanie i pompę?
    Potrzeba więcej danych
    adam998
    Level 25  
    Witam dziękuję za zainteresowanie... więc źródłem ciepła jest kocioł gazowy immergas victrix 2 v.2011. W układzie grzewczym są również grzejniki ale tym bym się nie przejmował gdyż układ grzejnikowy działa na krzywej grzewczej, natomiast na ogrzewanie podłogowe zamontowana jest dodatkowa pompa z mieszaczem regulującym temperaturę na podłogówkę. Dalej jest rozdzielacz który na górnej listwie ma rotametry a na dolnej listwie można zamontować elektryczne siłowniki zamykające lub otwierające poszczególne pętle. Tak to mniej więcej wygląda.
  • Helpful post
    ls_77
    Level 36  
    Skoro tak to możesz zamontować listwę sterującą do ogrzewania podłogowego współpracującą z termostatami w pomieszczeniach. Problem jest taki że najczęściej taka listwo obsługuje do 6 pomieszczeń (chociaż Salus ma jakąś chyba listwę do 8 obiegów). Musisz zastanowić się czy chcesz regulować temp. w każdym z twoich 7 pomieszczeń.
    Wybór masz duży - różni producenci i różne termostaty do wyboru (od najprostszych załącz/wyłącz bez wyświetlacza do programowalnych na cały tydzień z różnymi wyświetlaczami) - wszystko zależy co ci się podoba i na co cię stać.
    Do tego wiadomo - trzeba też dokupić siłowniki termiczne, współpracujące z listwą.
    Najlepiej zacznij od termostatów i wybierz które ci się najbardziej podobają i spełniają twoje oczekiwania - wyświetlacz, funkcje programowania, łatwość obsługi bądź nawet funkcje "uczenia się".
    Następnie do nich dobrać listwę i siłowniki.
    Z producentów masz do wyboru: Salus, Euroster, Auraton, dodatkowo każdy z producentów systemów do ogrzewania podłogowego ma w swojej ofercie takie listwy i termostaty: Purmo, Kan, Valvex, Ferro, Prandelli ird. itp.
    Należy jeszcze pamiętać, że podłogówka ma dużą bezwładność i takie sterowanie ogrzewaniem podłogowym może okazać się rozczarowaniem (też znałem takie przypadki).

Tu masz całkiem fajnie zobrazowany taki system: Link
  • SterControl
    adam998
    Level 25  
    Witam
    Więc tak znalazłem ładny estetyczny programowalny z wyświetlaczem termostat pokojowy Danfoos Basic Plus 2 WT-P problem w tym że potrzebując 7 sztuk robi się znaczna kwota a gdzie do tego listwa i siłowniki ?

Ogrzewanie podłogowe - Sterowanie ogrzewaniem podłogowym
    ls_77
    Level 36  
    Wcale nie taki drogi. Jak to mówią - komfort kosztuje. Za to renomowanej firmy, no i ten wygląd :D
    Listwy nie musisz kupować, ponieważ w instrukcji tego sterownika masz też rozrysowane połączenie bezpośrednio do siłownika termicznego. Ale jeśli będziesz chciał sterować wszystkimi sekcjami podłogówki, to wtedy listwa (która ma przekaźnik do pompy) wyłączy pompę od podłogówki, żeby nie pracowała bez potrzeby.
    Jak to mówią - komfort kosztuje.
    cinas
    Level 13  
    Ja zbudowałem sterownie CO , roletami , podlewanie ogrodu na sterowniku PLC2011C1
    Czujniki temperatury dallasa 18b20 , sterowanie z androida
    Fajne rozwiązanie ala inteligentny dom
    adam998
    Level 25  
    Witam po pewnym czasie :-)
    Niektóre sterowniki mają funkcję uczenia się czyli PWM niestety chyba ten danfoss Basic Plus 2 WT-P tego nie posiada czy się mylę ?
    cosmit
    Level 12  
    Jesteś pewny, że potrzebujesz niezależne sterowanie dla każdego pomieszczenia? Przy podłogówce to jest rzadko praktykowane. Ja akurat swoje sterowanie oparłem na raspberry, gdzie cały algorytm działa tylko w oparciu o temperaturę zewnętrzną (krzywe grzewcze). Świadomie zrezygnowałem ze sterowania osobnymi pętlami, ale u mnie tylko podłogówka beż kaloryferów. Jeżeli rozważasz zrobienie tego we własnym zakresie to więcej szczegółów jest tutaj: www.elektroda.pl/rtvforum/topic3158624.html
    adam998
    Level 25  
    Witam
    Podłogówka już działa ale czas założyć jakieś sterowanie bo kable wystają ze ściany :-) Typ padł na Salus ST 620 czy dobrze rozumiem że do tego termostatu potrzebna jest jeszcze listwa sterująca i regulator pompy w przypadku zamknięcia wszystkich siłowników?
    jack63
    Level 43  
    ls_77 wrote:
    Jak to mówią - komfort kosztuje.

Najwięcej kosztuje brak wiedzy i wyobraźni.
    Typowa marketingowa ściema...
    adam998. Posłuchaj rady kolegi cosmit. Nie kupuj tych gadzetów. Podłogówka ma olbrzymią bezwładność. Rzędu godzin. Poczytaj sobie o tej bezwładności w temacie pompy ciepła.
    Przy dużej bezwładności układu najlepiej sprawdziło by się sterowanie predykcyjne (przewidujące). Widziałem, że Siemens się chwalił takimi sterownikami, ale nie drążyłem tematu.
    Najlepiej to zrób klasycznie, czyli pogodówka + regulacja rozpływów + ew. korekta na wiatr i słońce dla południowych pomieszczeń.
    No chyba, że chcesz mieć dużo zabawek do ciągłego "pracowania" przy nich.
    adam998
    Level 25  
    Dziękuję za zainteresowanie... mam świadomość tego że podłogówka ma dużą bezwładność ale wyobrażam sobie to tak mam podłogówkę na całym parterze są płytki i są panele. Teraz jeżeli na mieszaczu ustawie 30st na zasilanie podłogówki to tam gdzie są płytki będzie 22 st a tam gdzie panele będzie 20 czyli jak dla mnie trochę za zimno. W związku muszę podnieść temperaturę w zasilaniu podłogówki do 33 stopni ale wtedy gdzie płytki będzie 24 st a tam gdzie panele 22 w takim układzie w pomieszczeniach gdzie są płytki termostat zamykałby siłowniki na te pętle żeby nie przegrzewać pomieszczeń. Sterownik Salusa ma funkcje uczenia się PWM więc być może miałoby to sens przy dużej bezwładności podłogówki ? Dobrze myślę czy się mylę?
    cosmit
    Level 12  
    Mam podobnie: cały parter w płytkach oprócz jednego pomieszczenia. Ja to regulowałem na listwie rozdzielacza. Np w wiatrołapie jest za ciepło w stosunku do innych pomieszczeń to zmniejszasz trochę przepływ i czekasz kilka dni żeby ocenić czy już ok. W łazience chciałbyś trochę cieplej to odkręcasz trochę kryzę i znowu kilka dni cierpliwości :) Według mnie nie ma sensu takie dokładne sterowanie dla domku gdzie wystarczy, że dziecko zostawi otwarte drzwi do swojego pokoju (gdzie będzie np+2 stopnie względem reszty) na kilka godzin i to wprowadzi takie zakłócenie w układ, że sterownik będzie potrzebował kilka dni żeby na nowo dogrzać do zadanych temperatur :)
    jack63
    Level 43  
    adam998 wrote:
    tam gdzie są płytki będzie 22 st a tam gdzie panele będzie 20 czyli

Skąd takie założenie???
    Czyżbyś już wiedział, że masz źle zrobioną pdłogówkę?
    A może po prostu nie rozumiesz jak ona działa?
    Pewne niewielkie rozbieżności mocy grzewczej można skorygować regulacją przepływu wody w pętlach. Z resztą i tak to należy zrobić ze względu na różne długości pętli a prze to różne opory przepływu.
    Co prawda można, kto bogatemu zabroni, montować zawory pompy, czujniki itd tylko efekt techniczny będzie niewspółmierny do nakładów. Jednak zawsze można się pochwalić komlikacją i ceną instalacji...
    adam998 wrote:
    Sterownik Salusa ma funkcje uczenia się PWM więc być może miałoby to sens przy dużej bezwładności podłogówki ?

Nie wiem co to jest to ”uczenie się PWM"???
    Może jakiś cytat?
    Na razie wygląda na kolejną ściemę.
    Widzę, że nie rozumiesz problemu regulacji dla baaaardzo powolnych zmian wartości parametru regulacji. Nie będę robił wykładu, sorry. Uwierz na słowo. Wydasz dporo kasy, a efekt będzie niewielki.
    adam998
    Level 25  
    Kolego bardzo dobrze rozumiem jak działa ogrzewanie podłogowe :-) Wiem w jakich odstępach powinny być ułożone rurki w zależności od materiału jakim będzie wykończona podłoga jak i przeznaczenia pomieszczenia.... jednak na moje życzenie wszędzie rurki zostały ułożone co 10 cm wole mieć nadmiar mocy niż jej nie dostatek. Dlatego właśnie tam gdzie płytki jest o 1,5-2 stopni cieplej.

SYSTEM PWM Zalecany jest do stosowania podczas podłączenia regulatora do systemu ogrzewania podłogowego. W związku z dużą bezwładnością ogrzewania podłogowego zastawanie systemu PWM gwarantuje nam precyzyjne utrzymanie stałej temperatury w pomieszczeniach. System PWM kontroluje długość czasu pracy oraz częstotliwość otwarcia i zamknięcia użytych siłowników lub innych urządzeń sterujących w odniesieniu do przyrostu temperatury w pomieszczeniu. Efektem tego jest dodatkowa oszczędności, komfort oraz brak przegrzania pomieszczenia.
    jacekgrab
    Level 10  
    mam pytanie odnośnie sterowania ogrzewaniem podłogowym, powiedzmy że mamy spory dom 3 kondygnacje na każdej kondygnacji rozdzielacz po 12 pętli każdy. Na najniższej kondygnacji mamy kocioł kondensacyjny z wbudowaną pompą, za kotłem jest sprzęgło hydrauliczne a za nim 3 pompy z zaworami mieszającymi i rozprowadzenie do rozdzielaczy. Jeśli miałbym każdą pętle na siłownikach i do tego listwa to gdy któryś z zadajników pomieszczeniowych otwiera siłownik załącza się pompa mieszająca ale jak to jest połączone z kotłem skąd on wie że musi wystartować, jak to jest spięte?

Co do tego sprzęgła to nie nie wiem czy stosować? może lepiej takie mieszanie jak na tej stronie i jedna pompa na wszystkie 3 kondygnacje?
    https://poradnikprojektanta.pl/schemat-instalacji-co-z-kotlem-co-dwufunkcyjnym/
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    ls_77 wrote:
    Należy jeszcze pamiętać, że podłogówka ma dużą bezwładność i takie sterowanie ogrzewaniem podłogowym może okazać się rozczarowaniem (też znałem takie przypadki).

Dlatego wystarczy zaprogramować załączanie ( np temp. dziennej) z odpowiednik wyprzedzeniem i z takim samym wyłączać.
    Do sterowania ( w wyjścia termoregulatora) wystarczą zwykłe przekaźniki z dwoma stykami przełącznymi ( jeden załącza kocioł, drugi steruje siłownikiem termicznym)
    Można to zrobić też za pomoca matrycy logicznej ze zwykłych diod prostowniczych. Czyli regulatory załączają przekaźniki od konkretnych siłowników termicznych, a przez diody załącza sie 1 przekaźnik startu kotła , czy np dodatkowej pompy. Tanie proste i nie do zepsucia. Zrobiłem mnóstwo tego typu sterowań ( z opcja sterowania przełacznikami ręczny/0/auto) i działają od lat.
    jack63
    Level 43  
    andrzej lukaszewicz wrote:
    Dlatego wystarczy zaprogramować załączanie ( np temp. dziennej) z odpowiednik wyprzedzeniem i z takim samym wyłączać.

Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić. Na pewno nie da się tego wykonać na ..."matrycy diodowej".
    Dodatkowo to wyprzedzenie powinno się zmieniać z szybkością zmiany temperatury w pomieszczeniu. Ta szybkość zależy od kilku czynników. Między innymi od temp zewnętrznej.
    Takie sterowanie nazywa się predykcyjnym i jest do zrealizowania na np. malince, ale trzeba napisać odpowiedni program.
    ls_77
    Level 36  
    jacekgrab wrote:
    mam pytanie odnośnie sterowania ogrzewaniem podłogowym, powiedzmy że mamy spory dom 3 kondygnacje na każdej kondygnacji rozdzielacz po 12 pętli każdy. Na najniższej kondygnacji mamy kocioł kondensacyjny z wbudowaną pompą, za kotłem jest sprzęgło hydrauliczne a za nim 3 pompy z zaworami mieszającymi i rozprowadzenie do rozdzielaczy.

Ale masz już taką instalację, czy dopiero będziesz miał?

jacekgrab wrote:
    Co do tego sprzęgła to nie nie wiem czy stosować? może lepiej takie mieszanie jak na tej stronie i jedna pompa na wszystkie 3 kondygnacje?
    https://poradnikprojektanta.pl/schemat-instalacji-co-z-kotlem-co-dwufunkcyjnym/

Jedną pompą na 3 kondygnacje to ciężko by było zrealizować taki układ - nie znaczy że się nie da, ale trzeba by było stosować zawory równoważące i do tego dochodzi sam koszt pompy - powinna być dość duża i wydajna pompa = droga, a jak padnie to znowu problem.
    Dużo prostszym inwestycyjnie i poprawnym hydraulicznie jest układ ze sprzęgłem i 3 osobnymi pompami na każdą kondygnację.
    Łatwiej też tym wszystkim sterować.

jacekgrab wrote:
    Jeśli miałbym każdą pętle na siłownikach i do tego listwa to gdy któryś z zadajników pomieszczeniowych otwiera siłownik załącza się pompa mieszająca ale jak to jest połączone z kotłem skąd on wie że musi wystartować, jak to jest spięte?

Jeśli będziesz stosował listwę do każdego rozdzielacza, to musisz wybrać taką, która pozwala załączyć pompę i wysterować kocioł. Zapotrzebowanie na ciepło z jakiegokolwiek termostatu pomieszczeniowego otworzy odpowiednią pętlę ogrzewania, załączy pompę na danej kondygnacji i wyśle sygnał do kotła żeby ten się włączył. Wymagane jest poprowadzenie przewodów sterujących od każdej z listwy do kotła. W kotle jest najczęściej miejsce do podłączenia na płycie głównej załączenia/blokady pracy kotła na CO - zależne od producenta i modelu kotła.

Oczywiście najlepiej gdy kocioł kondensacyjny posiada swoje sterowanie z regulacją pogodową.
    A jaki kocioł posiadasz?
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    jack63 wrote:
    Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić. Na pewno nie da się tego wykonać na ..."matrycy diodowej".

Załączanie w z wyprzedzeniem "robi" zwykły regulator pokojowy i nie ma to dla mnie żadnego znaczenie , czy o 7-mej rano będe miał w domu 22, czy 22,5 stopnia. Mam to rozwiazanie u siebie od nastu lat i u wielu kilentów i jest wygodniejsze i bardziej ekonomiczne niz np sterowanie tylko samym pogodowym + jeden dedykowany regulaator ( który nie wiadomo gdie zamontować- na dole, na poddaszu, czy w łazience?)

Moderated By piracik:

3.1.19. Nie wysyłaj wiadomości w tematach archiwalnych, jeśli jest to kolejne pytanie, w szczególności inne niż osoby pytającej. Z racji szacunku do pytającego załóż własny temat. Możesz dopisać tylko sposób rozwiązania problemu.