Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

SAMSUNG SRR400 - Nie ładują się akumulatory w odkurzaczu

11 Cze 2016 10:13 882 4
  • Poziom 23  
    Witam,
    mam problem z takim robotem odkurzającym. Po naładowaniu "sprząta"tylko kilka minut i "jedzie" ładować się. Akumulatory po naładowaniu mają 4 V. Na stacji dokującej na tabliczce znamionowej jest podane, że napięcie wyjścia to 21,5 V/ 2 A. Po podłączeniu stacji do gniazdka zmierzyłem napięcie na stykach do ładowania odkurzacza i bez obciążenia ich napięcie wynosi 3,5 V. Czy tak powinno być czy jest uszkodzona stacja dokująca. Jeżeli tak to jak ją naprawić. Od czego zacząć ?
    Proszę o jakieś informacje.
    Pozdrawiam
  • Poziom 25  
    Bez obciążenia napięcie na stykach powinno wynosić 4-5 V. Podczas ładowanie powinno wzrosnąć do 19-21 V. Napięcie na samym akumulatorze 12-15 V.
  • Poziom 23  
    Na pakiecie akumulatorów jest 14,4 V / 2000mAh.
    Na stykach do ładowania w ładowarce jest 3,8 V bez obciążenia
    Na stykach do ładowania w ładowarce jest 20,5 V pod obciążeniem.
    Stacja po zadokowaniu odkurzacza sygnalizuje ładowanie.
    Tylko, że po kilku godzinach niby aku są doładowane, odkurzacz rusza do pracy i po kilkunastu minutach znowu musi się doładować.
    Był długo nieużywany.
    Czy am spróbować go ładować i rozładowywać kilka razy. Czy to może pomóc ?
  • Poziom 25  
    BURMAR napisał:
    Akumulatory po naładowaniu mają 4 V.


    Jeśli tak to nic im już nie pomoże.
  • Poziom 23  
    Spróbowałem ładowanie i pracę. Jest tak, ładowanie trwa ok 100 minut i jest sygnał o pełny naładowaniu (20,5 V). Włączam odkurzacz i pracuje on dobrze ale tylko ok 30 minut. Później przestaje pracować i trzeba znowu go ładować.
    Czy to faktycznie już koniec akumulatorów ?
    Trochę szukałem w internecie i nowe kosztują aż 300 zł a zamienniki 170. Dużo !