Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Whirlpool AWE 7729 - Nie wylewa wody

sonec 11 Cze 2016 16:18 2013 14
  • #1 11 Cze 2016 16:18
    sonec
    Poziom 11  

    Tak jak w temacie, nie wylewa wody, pali się czerwona lampka:
    filtr czysty
    wymieniony silnik na nowy, tamten był spalony
    wężyk od hydrostatu przedmuchany, termostat sprawdzony
    napięcie zasilania silniczka pompki wody 80V na zacisku zasilania przy odpiętym silniku - powinno być około 230V ?
    Nastawiłem pranie i na wyświetlaczu zostało 6 minut do końca prania, zapaliła się czerwona dioda, ponownie włączyłem i jak było 6 minut tak dalej jest a automat sobie pierze i pierze.
    Będę naprawiał programator, ale to nie dziś.

    0 14
  • #2 12 Cze 2016 06:59
    Zbych034
    Poziom 36  

    Sam sobie udzieliłeś odpowiedzi, usterki szukaj w sterowaniu pompki.

    0
  • #3 12 Cze 2016 08:48
    Robo-technical
    Poziom 25  

    Sprawdź czy pompkę załącza przekaźnik czy półprzewodnik. Sprawdź styki na łączeniu po stronie programatora.

    0
  • #4 12 Cze 2016 09:12
    zibi1971
    Specjalista AGD

    Witam
    Jeśli pompa jest dobra to masz uszkodzony triak na module, triak sam z siebie się nie uszkodził, często przyczyna leży po stronie kabli od modułu do pompy-dostają zwarcia,przecierają się lub mają przebicie. Zacznij od sprawdzenia wtyczek.

    0
  • #5 13 Cze 2016 22:05
    sonec
    Poziom 11  

    Triak wymieniłem, na większy 1A taki dostałem - pompka działa.
    Wyskakuje kod F 02, podobno czujnik pływakowy jest gdzieś zamontowany ale nie wiem gdzie?

    0
  • #6 13 Cze 2016 22:35
    Robo-technical
    Poziom 25  

    Sprawdź czy hydrostat nie jest zapchany. Po jakim czasie zapala się błąd? Od razu po uruchomieniu programu, po tym jak chwilkę popracuje pompa czy jak wodę nabierze?

    0
  • #7 13 Cze 2016 22:36
    peter falk
    Specjalista AGD

    Czujnik w podstawie jest. Można go odłączyć na próbę. Jeśli nie pomoże, to do sprawdzenia na module rezystory sterujące wymieniony triak.

    0
  • #8 15 Cze 2016 19:37
    sonec
    Poziom 11  

    Dalszy ciąg naprawy.
    Pralka ustawiona na pranie, po wciśnięciu guzika, świeci się zielona lampka cyklu prania. Pompka zaczyna wypompowywać wodę, bęben robi cztery obroty, i wyskakuje F02 z czerwoną lampką. Na tym koniec, wciskanie resetu, zapala się ostatnia zielona lampka cyklu prania na pulpicie. Wyświetlacz pokazuje same zera, na koniec świeci przedostatnia zielona lampka cyklu prania, czerwona i kod F02 na wyświetlaczu.
    Czujnika wody to ja nie widzę.
    Whirlpool AWE 7729 - Nie wylewa wodyWhirlpool AWE 7729 - Nie wylewa wodyWhirlpool AWE 7729 - Nie wylewa wodyWhirlpool AWE 7729 - Nie wylewa wody

    0
  • #9 15 Cze 2016 21:08
    Robo-technical
    Poziom 25  

    Nie masz tu pływaka w tej pralce.
    A tak patrząc na 1 zdjęcia i szukając pływaka to zauważyłem że masz trochu pordzewiałe amortyzatory. Czy pralka ostatnio nie była ciut za głośna podczas wirowania??
    Odnośnie F2 to szukałem w swej serwisówce błędu ale nie mam takiej wartości :( Ale poszukam - nawet dla siebie żebym nie zgłupiał jak takie coś ujrzę u klienta

    Dodano po 20 [minuty]:

    Whirlpool AWE 7729 - Nie wylewa wody


    Zdobyłem instrukcję serwisową tyle że po włosku. Potłumaczę sobie i udzielę Ci kilka wskazówek. O braku pływaka świadczy chociaż to że masz niezabudowaną podłogę w pralce więc nie miałby gdzie on tej wody "wyczuwać"

    Dodano po 6 [minuty]:

    Głupie pytanie, czy kolega po naprawie odkręcił kran? Czy woda prawidłowo tryska do bębna Może zawór w ścianie nie podaje pełnego ciśnienia. Sprawdź również czy hydrostat czy nie jest zapchany oraz kable czy nie mają przetarć

    Dodano po 2 [minuty]:

    Dla Ciebie i dociekliwych :-)
    http://elektrotanya.com/whirlpool_awe_7729.pdf/download.html

    1
  • Pomocny post
    #10 15 Cze 2016 21:34
    zibi1971
    Specjalista AGD

    Witam
    Błąd f02 to zadziałanie pływaka na dnie. W tej pralce nie ma takiego pływaka. Problemem jest uszkodzony (zwarty) triak od pompy.Autor podobno wymienił owy triak, czy aby na pewno ten co trzeba?

    0
  • #11 15 Cze 2016 22:09
    eldomek
    Poziom 17  

    Kompletny chaos w tym opisie więc zapytam: 1.Czy działa wirowanie? 2.Czy działa grzałka?

    0
  • #12 15 Cze 2016 22:42
    sonec
    Poziom 11  

    Wirowanie - nie działa F02 na wyświetlaczu.
    Triak wymieniłem ten na zdjęciu, rezystor 271 ma 266Ω, drugi ma 0 i ma 0Ω.
    Pompka zaczyna pracować i silnik bębna.
    Zbiorniczek i wężyk przepłukane.
    Sprawdzę tego triaka w piątek.
    Whirlpool AWE 7729 - Nie wylewa wodyWhirlpool AWE 7729 - Nie wylewa wody

    0
  • #13 17 Cze 2016 18:56
    sonec
    Poziom 11  

    Witam, moja wina bo zamontowałem zwykły triak St Z7M, a ACS108 5s nie jest triakiem, prawdopodobnie to jest cała przyczyna.
    Na płycie mam trzy takie ACS108 5s, podmienił bym tego spalonego, tylko nie wiem bez którego automat mógłby działać ?

    0
  • #14 18 Cze 2016 12:31
    eldomek
    Poziom 17  

    Wirowanie zadziała bez triaka zaworu wody.

    0
  • #15 18 Cze 2016 18:26
    sonec
    Poziom 11  

    Pralka działa, błędu F02 nie ma, po zamontowaniu ACS108 6s, dodatkowo dałem nowe przewody zasilające pompkę wody, amortyzatory bębna będą wymienione na nowe.
    Dziękuje za pomoc.

    0