Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Zafira nie równa praca silnika

norp.123 12 Jun 2016 21:35 4947 9
Texa Poland
    norp.123
    Level 6  
    Opel Zafira 2006 1.6 Z16XEP
    Od dłuszego czasu mam problem z niskimi obrotami silnika nie równo pracuje, tak jak by na 2 czasami 3 cylindry. Wymieniłem czujnik wałka rozrzadu, przepustnice eger czujnik spalania stukowego nowe świece nowa cewka zapłonowa czujnik temperatury cieczy silnika. Błedy jakie pokazuje komputer diagnostyczny to: Misfire na 2,3,4 cylindrze i brak komunikacji z centrala can bus. Zmierzyłem napiecie na czujniku temperatury cieczy czasami brak napiecia.
    Jaka moze być przyczyna takiego stanu rzeczy?
  • Texa Poland
  • Texa Poland
    szymon198312
    Level 30  
    Kolego, sprawdziłeś silnik pod kątem sprawności mechanicznej? Podglądnąłeś parametry pracy na wolnych obrotach? Przepływ powietrza, napięcie sondy, otwarcie zaworu EGR. Widzę, że zakładasz co chwile nowe tematy ale brak konkretów. Jaka temperaturę widzi sterownik (skoro już się tego uczepiłeś)?
    norp.123
    Level 6  
    Nie moge sprawdzic parametrow pod zespołow dzialania silnika gdyz zaly czas pojawia sie brak komunikacji. Moge odczytac bledy moge je skasowac ale gdy wchodze na sprawdzenie pod zespolow silnika pojawia sie komunikakat "brak komunikacji. Silnik jest po Szweckim remoncie zrobiona glowica zrobione pierscienie cisnienie sprawdzone okolo 12 na wszystkich cylindrach. Przepustnica EGR podmieniony z innego auta. Przeplywomierz nie sprawdzalem ale nie pojawia sie zaden komunikat o jego zlym dzialaniu.
    szymon198312
    Level 30  
    norp.123 wrote:
    Silnik jest po Szweckim remoncie zrobiona glowica zrobione pierscienie cisnienie sprawdzone okolo 12 na wszystkich cylindrach.

Trzeba było tak odrazu. I zapewne przed remontem nie było tych objawów. A napiszesz coś na temat regulacji luzu zaworowego? Bo wygląda, ze w tym jest problem.
    norp.123
    Level 6  
    Zawory sa regulowane sa chydraulicznie a objawy przed remontem byly takie same tylko obroty bardzie falowały i nie wchodził na obroty wogóle. Zastanawiam sie nad brakiem komunikacji z szuna can bus. Czy powode moze byc uszkodzony sterownik silnika? Jak również nad tym dlaczego komputer diagostyczny nie chce mi pokazac pracy podzespolów silnika, tym samym komputerem badam Zafire o 3 lata starsza i pokazuje mi wszystkie parametry pracy.
    złowrogi_boncur
    Level 27  
    Znowu się odezwe :) sprawdź zasilania sterownika silnika, czy są wszystkie plusy jakie mają być i masy wg. schematu, jeśli są to może być walnięty kabel komunikacyjny w co wątpie, a jak na opla starego przystało pewno są zimne luty w sterowniku i komunikacji brak.
    kortyleski
    Level 43  
    Ale skoro odczytać i kasować kody można to komunikacja jest. Czym to czytasz?
    szymon198312
    Level 30  
    Jeśli to jest zafira b i silnik 1.6 to niedawno walczyłem z taką z 2008 silnik z16xe1 i miał zawory regulowane szklankami. Sterowniki w tych modelach siadaly często więc jak masz jakiś inny na podmianke to podmien
    norp.123
    Level 6  
    Gdzie jest plus i minus i na ktorych pinach.
    Dodaje zdjecie z numerem sterownika:
    Opel Zafira nie równa praca silnika