Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[HTML] - Nie umiem zaimplementować LightBoxa - prosze o pomoc

xardas97 14 Cze 2016 13:22 795 6
  • #1 14 Cze 2016 13:22
    xardas97
    Poziom 20  

    Witam, próbuję zrobić "ukrytą galerię" - tj po kliknięciu w jedno zdjęcie pokazuje się nam owe zdjęcie, i strzałki żeby zobaczyć następne elementy galerii (których na stronie nie widać)
    Uznałem że wykorzystam do tego lightboxa.
    Czy ktoś jest w stanie pomóc mi w implementacji tego konkretnie rozwiązania?
    Na chwilę obecną mam taki kod:

    Kod: html
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    I owy kod.. no nie działa :|
    Czy może ktoś mi pomóc?

    W załączniku pokazana jest lokalizacja plików, bo mam wrażenie, że źle rozumiem znacznik <script src (...)>..
    [HTML] - Nie umiem zaimplementować LightBoxa - prosze o pomocproble..png Download (27.35 kB)

    Prosiłbym o pomoc. Pozdrawiam.

    0 6
  • #2 14 Cze 2016 17:28
    kmph
    Poziom 5  

    Czemu dajesz linki do C:\cokolwiek?

    http://stackoverflow.com/a/17621358 <- gdybyś mógł przeczytać co tam jest napisane, kilka spraw w kwestii linków jest wyjaśnionych tam

    Nie jestem pewien, czy nie powinieneś zamienić w swoich linkach ukośników "/" na "\". Ale to nieważne.

    Ważne jest, że W OGÓLE nie powinieneś podawać ścieżek absolutnych do Twojego dysku twardego.
    1) Takie linki rozwalą się już nawet jak na swoim komputerze przeniesiesz stronę z pulpitu do np. Moich Dokumentów
    2) Gdybyś chciał tą stronę opublikować, to to NIE MA SZANS DZIAŁAĆ - odwołowałbyś się do zawartości dysku Twoich użytkowników a nie Twojej strony

    W zamian powinieneś robić tak, jak napisano na stackoverflow.com

    Przy czym:

    Jak rozumiem, nie korzystasz z lokalnego serwera, tylko testujesz swoją stronę po prostu klikając dwukrotnie odpowiedni plik w Eksploratorze Windows? Jeśli tak, to nie możesz pisać linków tak, jak tam napisali jako "absolute" - czyli zaczynając je od "/". Gdybyś natomiast korzystał z jakiegoś lokalnego serwera, np. Apache nasłuchującego wyłącznie na localhost (i pewnie jeszcze otoczonego firewallem), to co innego. (tylko uważaj by nie pozwalać nasłuchiwać na świat!!!!!) Jeśli miałbyś mieć problemy z postawieniem takiego serwera, czy szkoda by Ci było czasu na to - OK, na tym poziomie nie musisz, możesz się tym zająć dopiero jak odczujesz taką potrzebę. A więc przede wszystkim gdybyś chciał bawić się w jakieś skryptowanie po stronie serwera - PHP, Django, czy inne takie - wtedy serwer byłby faktycznie nieodzowny, obecnie raczej nie jest.

    Pozostaje Ci zatem to, co opisali na StackOverflow jako "relative path". Brutalnie: Wycinasz "C:/Users/Kuba/Desktop/stronaB/" i zostawiasz: "<script src="lightbox-plus-jquery.js">". To samo z innymi linkami (tagi <a>, <link>, etc). Domyślnie przeszukuje ci i tak folder, w którym obecnie jesteś - nie musisz podawać do niego ścieżki.

    ......................................................

    Oprócz tego: Nie czytałem co prawda o LightBox, ale - czy na pewno LightBox nie potrzebuje żeby na stronie skądinąd było JQuery? Ja nie widzę, żebyś ściągnął JQuery i umieścił na swojej stronie.

    Osobną sprawą jest to, czy poprawnie korzystasz z LightBoxa, a tego na razie nie sprawdzałem.

    0
  • #3 14 Cze 2016 17:41
    xardas97
    Poziom 20  

    Witam.
    Poprawię zaraz ścieżki na relative path i dam znać

    OdnośnieJQuery - LightBox potrzebuje tego, ale właśnie dlatego w pliku źródłowym odwołuję się do

    Code:
    lightbox-plus-jquery.js
    . Czy to nie wystarcza?

    0
  • #4 14 Cze 2016 17:45
    kmph
    Poziom 5  

    xardas97 napisał:
    Witam.
    OdnośnieJQuery - LightBox potrzebuje tego, ale właśnie dlatego w pliku źródłowym odwołuję się do
    Code:
    lightbox-plus-jquery.js
    . Czy to nie wystarcza?


    A może i masz rację.

    0
  • #5 14 Cze 2016 17:52
    xardas97
    Poziom 20  

    Niemniej prosiłbym abyś w wolnym czasie zerknął na to czy poprawnie używam lightboxa.

    Pozdrawiam serdecznie

    0
  • #6 15 Cze 2016 22:37
    LED5W
    Poziom 32  

    xardas97 napisał:
    I owy kod.. no nie działa :|
    To znaczy? Klikasz na link i nic się nie dzieje?

    0
  • #7 15 Cze 2016 23:01
    xardas97
    Poziom 20  

    Pokazuje się "zdjecie 1" itd z linkiem, klikam na to i po prostu otwiera się zdjęcie w nowym oknie..

    Czy móglby ktoś mi pomóc?

    Dodano po 1 [minuty]:

    Kod działa - niemniej jak zrobić aby była miniaturka, i aby była to tzw "ukryta galeria" ?

    Dodano po 1 [minuty]:

    + jak dopasować wielkość otwieranego obrazka?

    0