Byłem w przedstawicielstwie firmy
http://www.palniki.com.pl/.
Zadałem parę pytań.
Najkrócej mówiąc..
Palnik spełnia zaostrzone wymagania "Błekitnego anioła", nie ma emisji dodatkowych "specyfików". Co po spaleniu nie jest gazem po prostu osadza się w postaci nagaru w palniku (co z tym robić? dopiero teraz zaczynam się zastanawiać..) Tyle ekologii.
Palnik działa z nadmiarem tlenu. Wieloetapowe odpalanie trwa aż 12s! (po paru sekundach zrezygnowałem z chęci zrozumienia procesu, technik miał naprawdę gadane!).
W przypadku mocno zanieczyszczonego oleju zużytego (np. płynem chłodzącym) palnik po prostu sygnalizuje.. i przestaje grzać. Z takiego paliwa po prostu trzeba zrezygnować (a co z tym w zbiorniku?..)
I zaczynają się fajne rzeczy. Ceny...
Paliwo.. Początki były piękne: olej zużyty lub "pofrytkowy" można było dostać za darmo. Jeszcze w zeszłym roku. Teraz można dostać w okolicach 20-40 groszy zużyty, 40-80gr przepalony. Okazuje się że zaczynają się cenić. Jednak najlepszym rozwiązaniem to umowa z tłocznią lub wytwórnią margaryny: za 80-120gr można mieć pewny "towar" z dostawą o niezłych parametrach. Zawsze zostaje jeszcze olej opałowy 1.6 ciężki (podobno jest duży popyt na to..) lub 2.4 lekki (lekko dostępny /0.7 do kg;)) I jesteśmy na cenie ogrzewania gazowego.. I jeszcze dodatkowo 0.6kW na lkgoleju..
Koszt pieca... 4.7 kocioł, 1.3 sterownik, 5.5 palnik, 3.0 agregat, ~1.0 kompresor = 15.5 + 15% dla instalatora + 22% VAT ≈ 22tys. zł..
Średnia z ostatnich 5 lat u mnie w domu to 1933m³. Odpowiada to 1.5t oleju. Gaz kosztuje ~95gr/m³ (1800zł), dla oleju przyjmijmy "frytki", 800zł. Czyli rozcznie 1000zł do przodu.
Przeglądam tak sobie ceny pieców. Naprawdę wypasiony kondensat to 9tys (nie liczę dodatkowego zbiornika, "awans" sprawności 80->105%, oszczędności w gazie 25%, rocznie 1350zł). Po 20 latach.. wychodzę na minus (13tyś strat w piecu, 11tyś zysku w paliwie)..
Sumując.. Pal licho ekologię. Piecyk za 200zł w warsztacie samochodowym. Ale nie "super piec" w domu.. No chyba, że.. 2000m².
.. a przez chwilę świat miał takie piękne kolory ..
Ufff.
ps. Wyliczenia dla domu 200m², jeszcze przed zrobieniem ocieplenia ścian. CWU jak na razie elektryczne (dlatego nie brałem pod uwagę).