Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

WR841N i rejestrator - Konfiguracja portów w routerze

Bartiii95 15 Cze 2016 22:23 1398 37
  • #1 15 Cze 2016 22:23
    Bartiii95
    Poziom 6  

    Cześć, niedawno zostały u mnie w domu zamontowane kamery, podłączone do sieci, wszystko ładnie działa. Mama zaczęła pospieszać, żebym "uruchomił" podgląd z sieci zewnętrznej. Jak się okazało, rejestrator został skonfigurowany przez gości montujących monitoring, lecz router nie puszczał tego dalej.

    WR841N i rejestrator - Konfiguracja portów w routerze1.jpg Download (18.19 kB) WR841N i rejestrator - Konfiguracja portów w routerze2.jpg Download (36.5 kB)

    załączam konfigurację, próbowałem też z portem 80 zamiast 81 oraz 8000 zamiast 34567

    dostawcy mówili, że odgórnie nie blokują żadnych portów, ale znalazłem jakąś stronę, gdzie pokazało mi, że port jest zablokowany

    Możecie coś poradzić?

    0 29
  • #2 15 Cze 2016 22:35
    sosarek

    Poziom 43  

    Bartiii95 napisał:
    dostawcy mówili

    Jacy dostawcy?
    Masz stały publiczny adres IP?
    Marka i model rejestratora?

    0
  • #3 15 Cze 2016 22:36
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet

    A jaka jest konfiguracja przekierowań na routerze? I czy przede wszystkim masz adres publiczny na WAN routera?

    0
  • #4 15 Cze 2016 22:57
    Bartiii95
    Poziom 6  

    Radiówka w małej gminie
    Tak, mam
    Cyfrowy rejestrator H.264
    Model:AHD-08CH

    WR841N i rejestrator - Konfiguracja portów w routerze3.jpg Download (30.65 kB)

    jak ta, chyba ze chodzi Ci o coś innego

    0
  • #5 15 Cze 2016 23:02
    sosarek

    Poziom 43  

    Łączysz się z zewnątrz wpisując swój publiczny adres IP?
    Rejestrator niby obsługuje chmurę, więc powinien działać bez większych problemów.
    Wrzuć adres IP do DMZ routera i sprawdź.

    0
  • #6 15 Cze 2016 23:45
    Bartiii95
    Poziom 6  

    Tak, wchodzę z mobilnego modemu
    Już zobaczę

    A czy porty w ogóle są poprawne, cały czas próbowałem na 80, raz tylko na 81

    Dodano po 31 [minuty]:

    Nie idzie, a jakby tego było mało, po podłączeniu komputera do mobilnego internetu, straciłem łącze. Na telefonie było ok, a na komputerze miałem połączenie z siecią, tylko nie działało łącze.

    Teraz poszedłem na inny komputer sprawdzić czy będzie działać, wróciłem na domowe wifi i okazało się, że na moim komputerze znów straciłem łącze

    0
  • #7 16 Cze 2016 17:49
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Na WAN-ie routera do którego podłączony jest rejestrator masz publiczne IP?

    0
  • #8 16 Cze 2016 18:37
    Bartiii95
    Poziom 6  

    Tak, mam publiczne IP

    0
  • #9 16 Cze 2016 18:41
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    No to wpisując http://adres_wan:81 powinieneś mieć dostęp do rejestratora przez przeglądarkę. Zakładam że ustawienia masz takie jak w poście numer 1.

    0
  • #11 16 Cze 2016 19:21
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Pokaż obrazek z zakładki Status twojego routera.

    0
  • #12 16 Cze 2016 19:48
    Bartiii95
    Poziom 6  

    WR841N i rejestrator - Konfiguracja portów w routerze

    prosze bardzo

    0
  • #13 16 Cze 2016 19:55
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    192.168.0.93 nie jest adresem publicznym tylko prywatnym :(

    0
  • #14 16 Cze 2016 20:40
    Bartiii95
    Poziom 6  

    Nie łączyłem się z niego, wpisywałem "moje ip" w google i brałem pierwszą lepszą stronę

    0
  • #15 16 Cze 2016 20:45
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Pokazywało ci IP z którego jesteś widoczny w sieci interne ale które jest na routerze dostawcy a nie na twoim WAN-ie.

    Pozostaje kontakt z dostawcą i wykupienie publicznego IP lub skorzystanie z funkcji p2p/cloud jeżeli rejestrator jest w taką opcję wyposażony.

    0
  • #16 17 Cze 2016 00:05
    Bartiii95
    Poziom 6  

    Dostawca zapewniał, że IP publiczne posiadam

    0
  • #17 17 Cze 2016 07:53
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Na pewno nie na WAN-ie tego routera którego pokazujesz. Dopytaj o szczegóły tej konfiguracji twojego dostawcę.

    0
  • #18 17 Cze 2016 13:48
    Bartiii95
    Poziom 6  

    Dokładniej o co spytać?

    0
  • #19 17 Cze 2016 13:51
    kiko80
    Poziom 24  

    Dlaczego masz wewnętrzny adres 192.168.0.93 a nie zewnętrzny

    0
  • #20 17 Cze 2016 14:28
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Jest możliwość że twój dostawca chcąc zaoszczędzić adresów IP skonfigurował DMZ na twoim kliencie ale powinien podać ci adres IP (wewnętrzny) na który to skonfigurował. Więcej na forum nie zrobimy bo nie mamy dostępu do konfiguracji sieci. Dogadaj się z dostawcą usługi.

    0
  • #21 17 Cze 2016 17:15
    Bartiii95
    Poziom 6  

    Dziękuję, skontaktuję się z nimi i gdybym miał jeszcze jakieś pytania to się pojawię

    Pozdrawiam

    0
  • #22 17 Cze 2016 17:40
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Bartiii95 napisał:

    Cyfrowy rejestrator H.264

    Co to dokładnie za model rejestratora bo ta nazwa protokołu kompresji video h.264 nic nami nie mówi.

    0
  • #23 18 Cze 2016 02:11
    Bartiii95
    Poziom 6  

    Wyczytałem z opisu na rejestratorze, monterów o dokładne dane nie pytałem, lecz mogę to zrobić

    0
  • #24 18 Cze 2016 09:37
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Powinna być jakaś tabliczka znamionowa na urządzeniu.

    0
  • #26 19 Cze 2016 22:15
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Wygląda na klon Dahua no i w specyfikacji jest funkcja p2p więc powinno dać się skonfigurować bez publicznego IP.

    0
  • #27 20 Cze 2016 12:03
    Bartiii95
    Poziom 6  

    Jak bez publicznego, żeby działało z zewnątrz?

    0
  • #28 20 Cze 2016 12:34
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet

    W "chmurze". Rejestrator łączy się z serwerem producenta, a klient też - przez ten serwer ma dostęp do rejestratora. Konfiguracja wygląda mniej więcej tak (o ile ten model ma taką funkcję):
    https://www.youtube.com/watch?v=gusm_AcNYPk
    Usługa chmury może być dodatkowo płatna.

    0
  • #29 20 Cze 2016 12:49
    Bartiii95
    Poziom 6  

    Czyli mam rozumieć, że jeśli mam kod QR w rejestratorze i wrzucę go na aplikacje w telefonie, to powinienem mieć podgląd kamer?

    0
  • #30 20 Cze 2016 15:02
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet

    Najpierw trzeba rejestrator połączyć z chmurą. Nie wiem czy to jest możliwe. To zresztą nie jest moja specjalność, napisałem ci tylko zasady.
    A ten, co to sprzedał nie może pomóc?

    0