Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Megger
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Vectra B x20xev - wiązka czujnika wałka rozrządu

globusek14 07 Lip 2016 23:06 3915 36
  • #31 07 Lip 2016 23:06
    globusek14
    Poziom 31  

    Kupiłem czujnik - nowy, oryginalny - po włożeniu do samochodu i odpaleniu silnika silnik wpadł w dziwne wibrację i check dalej się świecił. Odesłałem czujnik, zamówiłem nowy.

    Po włożeniu drugiego czujnika błąd zniknął. Przejechałem parę kilometrów i błąd się pojawił. Auto postało 2 godziny, odpaliłem auto błędu nie ma. Teraz przy odpalaniu auta losowo błąd się pokazuje bądź nie. Jak już się pokaże to auto pochodzi 5 sekund i błąd gaśnie i auto działa dobrze. Zrobiłem dzisiaj ponad 20 km i 4 razy gasiłem i odpalałem silnik i za każdym razem to samo.

    Teraz zastanawiam się nad wymianą wiązki bo na prawdę brakuje mi już cierpliwości do tego samochodu.

  • Megger
  • #32 08 Lip 2016 11:37
    g107r
    Poziom 34  

    Czy takie coś Vectra B x20xev - wiązka czujnika wałka rozrządu da opisany przez autora wątku błąd ?
    Po za "oryginalnością" oryginalnych czujników i tą wiązką jeszcze w 100% nie sprawdzoną ?

  • Megger
  • #34 08 Lip 2016 20:02
    ociz
    Moderator Samochody

    g107r napisał:
    Czy takie coś da opisany przez autora wątku błąd ?

    Nie, da inny. Któryś z P0341, P0346, P0336.

  • #35 16 Lip 2016 14:32
    globusek14
    Poziom 31  

    Czujnik wymieniony - błąd jest dalej. Jak odpalę samochód po dłuższym postoju to od razu się zapala. Jak zgaszę i zapalę to znika, ale po 5 sekundach się pojawi. Ale jak zgaszę, zapalę i pojadę to błędu nie ma.

    Mi skończyły się pomysły. Myślę czy nie wymienić kostki jeszcze bo znajomy pracujący w ASO mówił, że miał ostatnio Insignię, gdzie właśnie kostka nie zaciskała dostatecznie mocno i błąd się pojawiał na innym czujniku.

    A może czujnik wału? Mam problemy z odpaleniem po dłuższym postoju - 2 wtryski były wcześniej uszkodzone bo lały benzyną ale wymieniłem całą listwę. Możliwe żeby czujnik wału był uszkodzony i nie zgłaszało błędu?

  • #36 16 Lip 2016 16:39
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  

    Odepnij czujnik wału i zapal potem wepnij czujnik wału a odepnij czujnik wałka i zapal.
    Na samym czujniku wałka trzeba dłużej kręcić.

  • #37 28 Maj 2018 19:14
    pershin
    Poziom 1  

    wymienilem czujnik walka bo mialem podobne problemy teraaz wogle nieodpala. co jest ?