Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Touran 1,FSI - czujnik kąta skrętu g85

16 Cze 2016 09:36 1746 2
  • Poziom 38  
    Witam
    Po zdjęciu klemy w Touranie zaświeciło się ESP, norma. Niestety wszystkie metody kalibracji zawodzą. We wspomaganiu wszystko jest ok. Brak błędów, kąty widzi prawidłowo. We ABSie nie widzi watości kąta skrętu, przy próbie basic settings mam napis not possible. Wiązki sprawdzone, w parametrach komunikacjia po CAN ze wszystkimi komponentami ok. W błędach 00778 brak lub niewłaściwie wykonane nastawy podstawowe. Autem było jeżdżone, standardowo koła na wprost, prawo, lewo i powoli do przodu. Potem po ósemkach i wszelkie inne możliwe kombinacje. Po wizycie w ASO padło stwierdzenie uwalony sterownik. Znaleziona używka na złomie o dokładnie takich samych numerach i zonk. Nastawy podstawowe czujnika ciśnienia ok, czujnika G200 ok a G85 niemożliwe, identycznie jak w poprzednich.
    Oprócz tego w zegarach jest błąd 00003 komponent uszkodzony.
    Reszta czysta. Kodowania zegarów, Bordnetza, i Gatewaya wydają się być ok i zgodne z wyposażeniem.
    Jedno mnie jeszcze zastanawia, w czujniku g200 na postoju w parametrach nie mam zer. W okienku przyspieszenie mam około 0,39m/s² w okienku rotation rate mam 3,20 s°/m.Pierwszy parametr jestem w stanie wyzerować obniżając prawy róg czujnika o około 4mm. Drugi zmienia sie przy ruszaniu czujnikem, ale nie ma możliwości ustawienia wartości blisko zera.
    Po wypięciu wtyczki z ABS wspomaganie przechodzi w tryb awaryjny i pracuje ciężęj.
    Sterownik Teves 60 1K0 907 379 K
    Ktoś coś? :cry:
  • Poziom 38  
    Widziałem, próbowałem, ale dzięki. Co więcej, podmieniłem czujnik G200 i na innym mam około 0,18m/s2 i 2,0stopni/s. Dalej nic. Ale mam w parametrach dla ob sterowników TPMS enabled. Jak wejdę w basic settings to mam TPMS reset on, mimo, że kodowanie wskazuje, że TPMS jest wyłączony. Jak zmienie kodowanie na TPMS włączony, zaczyna migać kontrolka opony na desce, ale nie mam przycisku do wykonania resetu. Podobno wczesne modele nie miały guzika, zna ktoś może procedurę resetu bez przycisku? W gatewayu, w wyposażeniu, TPMS mam oczywiście nie odhaczony.
    Przy tym grzebaniu orginalny sterownik się wściekł i wrzucił konieczność wykonania jazdy testowej, błąd 01486, oczywiście bez uaktywniania jazdy testerem. Idzie wyłysieć.