Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Multimetr Fluke
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Do czego służy rurka idąca od odmy skuter 4t

89seba89 07 Jun 2016 13:53 6591 31
  • #1
    89seba89
    Level 6  
    siemanko prawdopodobnie puchnie ci tłok a dlatego ze masz popsuty termostat ja tez tak miałem,
    Ethernet jednoparowy (SPE) - rozwiązania w przemyśle. Szkolenie 29.09.2021r. g. 11.00 Zarejestruj się za darmo
  • Multimetr Fluke
  • #2
    grzegorzoz
    Level 9  
    Czy wymiana termostatu coś da ? Gdzie znajduje się termostat

    Dodano po 3 [minuty]:

    Teraz już wiem gdzie jest termostat i mam nowy elektto zawór zakupiony z nowym gaźnikiem. Czy to nie wina zaworów bo tak słyszałem
  • #3
    89seba89
    Level 6  
    jak wymienisz termostat będzie ok a gdzie jest w tym modelu to dokładnie nie wiem ale ja miałem na głowicy cylindra,musiałem wykręcić głowice i wtedy go widać było
  • #4
    piotrek22101
    Level 39  
    Jak puchnie tłok,to nie da rady kręcić bo blokuje. Sprawdż czy po takim nieodpalaniu świeca jest mokra czy sucha.
  • #5
    grzegorzoz
    Level 9  
    Więc tak gdyby puchł tłok to by nie kręcił ? A kręci odpala nawet i po dodaniu gazu gaśnie nie ma mocy ruszyć . [/code]

    Dodano po 1 [minuty]:

    A świeca jest mokra
  • #6
    89seba89
    Level 6  
    Jak puchnie tlok to bedzie krecil tylko nie odpali[/table]
  • #7
    grzegorzoz
    Level 9  
    A co do uszkodzonego termostatu ma to wpływ przy skuterze nie chłodzonym cieczą tylko powietrzem

    Dodano po 40 [sekundy]:

    Racja po kilku odpaleniach nie odpala już później

    Dodano po 12 [minuty]:

    Więc jak mogę zaradzić na puchnięcie tłoku skoro mam nowy tłok i cylinder założone
  • Multimetr Fluke
  • #8
    Staszek49
    Level 35  
    Czy remont wykonałeś z części dedykowanych do Twojego pojazdu, czy z tanich wiadomego pochodzenia. Jeśli nie chcesz inwestować, to korzystaj z silnika na ok. 90 % jego mocy. Przypuszczam, że nie "docierałeś" silnika po remoncie i jeździsz na max. obrotów i takie mogą być tego efekty. Sprawdź, czy silnik jest właściwie chłodzony tj. czy ma zalecaną ilość płynu chłodniczego, czy działa pompa cieczy i czy układ nie jest zapowietrzony. Jeśli masz zastrzeżenia do termostatu, to na próbę możesz go wymontować.
  • #9
    grzegorzoz
    Level 9  
    Dziękuje za odpowiedź. Nie mam układu chłodzenia cieczą . Jutro spróbuje bez termestatu czyli bez elektro zaworu . Jeszcze jedno czy złej jakości olej ma wpływ na puchnięcie tłoka . I czy jak zmienił bym tłok na nowy to uzyskam różnice ? Z góry dziękuje
  • #10
    grzegorzoz
    Level 9  
    Niestety jazda bez elektrozaworu nie przyniosła żadnych plusów. Skuter pali jeździ ale znów po paru kilometrach gaśnie . Odpala ale gaśnie po dodaniu gazu . Czy to może być puchnięcie tłoka?
  • #12
    rafik54321
    Level 22  
    W YBR125 tak wygląda układ dopalania spalin...
  • #13
    BANANvanDYK
    Level 39  
    Żadna blokada.
    Układ dopalania spalin. Dokładniej układ wtrysku powietrza do kanału wydechowego.
    Druga rurka od zaworu jest podłączona do filtra powietrza czy puszczona wolno? Jeśli zawór się przegrzewa i silnik gaśnie, a rurka jest podłączona do filtra powietrza, to sprawdź czy nie cofają Ci się spaliny. W takim przypadku sprawdź po odkręceniu pokrywki z króćcem od rurki wydechowej, czy listek membrany zaworu membranowego nie jest pęknięty.
    W zasadzie można to wyrzucić, ale trzeba pamiętać o zaślepieniu wszystkiego.
  • #14
    grzegorzoz
    Level 9  
    Dzisiaj odkryłem że po tym jak zgaśnie to na chwile odpala i znów gaśnie . Ściągnąłem fajkę nałożyłem drugą świecę i zacząłem odpalać . O to co zauważyłem podczas odpalania podaje iskrę ale po chwili iskra znika . Przy ponownej próbie to samo iskra znika średnio po 5 sekundach co to może być ? Walnięty moduł zapłonowy?
  • #15
    piotrek22101
    Level 39  
    Trzeba sprawdzić czy znika napięcie wchodzące na moduł,oraz sygnały. Będzie wiadomo co znika pierwsze.
  • #17
    piotrek22101
    Level 39  
    Miernikiem na przewodach wchodzących do modułu. Musi być napięcie zmienne z "prądnicy".
  • #18
    grzegorzoz
    Level 9  
    Wyrzuciłem to, wszystko zaślepiłem . Problem znów się pojawił zauważyłem że po przegrzaniu skuter daje tylko na 5 sekund iskrę po czym znika iskra jak się ochłodzi to chodzi bez problemu aż do nagrzania i znów przy odpaleniu daje iskrę na 5 sekund i zabiera. Popsuty moduł?
  • #19
    grzegorzoz
    Level 9  
    Ale skuter pali i jeździ do momentu nagrzania po czym po odpaleniu daje iskrę tylko na około 5 sekund i iskra znika . Jak się ochłodzi to znów można jeździć
  • #20
    piotrek22101
    Level 39  
    Albo moduł po nagrzaniu przerywa ,albo inna przerwa przed modułem.
  • #21
    grzegorzoz
    Level 9  
    Jutro wymienię moduł wstawię od kolegi wówczas gdy się nagrzeje i stanie. Zobaczę czy coś to zmieni jeśli odpali i pojedzie to znak że moduł . A jak nie to sprawdzę twoją radę :)
  • #22
    rafik54321
    Level 22  
    Wg mnie bardziej prawdopodobny jest impulsator który jest bezpośrednio przy silniku.
  • #23
    grzegorzoz
    Level 9  
    W którym miejscu go znajdę skuter Giantco Sprint
  • #24
    rafik54321
    Level 22  
    w dokładnie tym samym miejscu co jest iskrownik, a iskrownik będzie tam gdzie kable wchodzą do silnika.
  • #25
    grzegorzoz
    Level 9  
    ok już namierzyłem . Jak mogę sprawdzić czy spełnia swoje zadanie ?
  • #26
    rafik54321
    Level 22  
    Z tego co wiem to jedynie połowicznie można sprawdzić omomierzem. Opór powinien (chyba) być 28ohm. Ale do pełnego sprawdzenia trzeba by mieć oscyloskop.
    Z drugiej strony one nie są tak drogie :)
  • #27
    grzegorzoz
    Level 9  
    Dziś kupie nowy i sprawdzę ale chyba najprędzej jutro bo pogoda u nas straszna zupełnie nie na odkurzacz :)

    Dodano po 1 [godziny] 52 [minuty]:

    Wymieniłem impulsator i bez zmian dalej po nagrzaniu daje iskrę tylko na start przez 5 sekund . W sklepie powiedzieli że to gdyby był impulsator to by nie dawał iskry wcale a już przy nagrzanym silniku przerywa i daje na 5 sek. Obstawiają moduł
  • #28
    Staszek49
    Level 35  
    Odnośnie impulsatorów, to w większości skuterów mają one ok. 140 Ohm, a nie 28.
    Uważam, że sprawcą usterki będzie moduł.
  • #29
    grzegorzoz
    Level 9  
    Jade po nowy moduł o efektach poinformuję
  • #30
    grzegorzoz
    Level 9  
    Moduł nie pasuje zamieszczam zdjęcia . Rzekomo moduł mam od skutera 2t na tyle się znam i wiem że mój Giantco Sprint to 4t . Zamieszczam zdjęcia modułu który podejrzewam że jest uszkodzony oraz instalacji . Wtyczki dwie na zdjęciu były przy module jedna przypięta do modułu druga nie bo choć by chciał to nie ma gniazdka w module na nią . Zamieszczam też zdjęcie instalacji od przodu jest tam wtyczka która zawiera taki sam kolor kabli jak ta wtyczka nie wpięta przy module i ta kostka nie jest nigdzie przypięta . Zwariowałem jak to zobaczyłem błagam ratujcie co ja mam z tym zrobić Do czego służy rurka idąca od odmy skuter 4t

    Dodano po 35 [sekundy]:

    Do czego służy rurka idąca od odmy skuter 4t

    Dodano po 45 [sekundy]:

    Do czego służy rurka idąca od odmy skuter 4t

    Dodano po 32 [sekundy]:

    Do czego służy rurka idąca od odmy skuter 4t