Witam. Mam zamiar wgrać rom'a S119 (stock z usuniętymi chińskimi apk i pre-instalowanym kontem roota). Planowałem to zrobić poprzez custom recovery (CWM lub Clarive), dzięki czemu mógłbym zrobić wcześniej backup oryginalnego rom'a (robilem tak juz w moich poprzednich tel i się sprawdzało). Jak wiadomo by podmienić recovery muszę posiadać uprawnienia roota (a później użyć np. MTK tolls).
Tutaj zaczyna się problem. Testowałem już chyba wszystkie apki do rootowania jakie znalazłem (zarówno aplikacje na androida jak i aplikacje windows):
- FramRoot - nie działa ani boromir, ani inne exploity
- OneClickRoot - żadnego widocznego efektu (chyba jakiś syf mi zostawił na PC)
- vRoot / iRoot - nie znalazłem żadnej wersji za darmo (wszędzie fishing nr tel)
- rootGenius - kilkuminutową pracę kończy komunikatem o niepowodzeniu
- rootAllDevices (HEXAMOB) ze sklepu Play - bez efektu
- baidu root - .apk konczy prace niepowodzeniem, .exe nie udało mi się pobrać
- KingoRoot.
Wydawał się być światełkiem w tunelu. Program, po połączeniu z tel, pracuje kilka minut po czym wyświetla komunikat, ze się udało. W telefonie pojawia się aplikacja SuperUser, która po instalacji i uruchomieniu MobileUncle MTK Tools, pyta o uprawnienia roota dla niej (wybieram Allow). MTK po uruchomieniu wisi, a zamiast menu, pod nagłówkiem widzę czarny ekran (ta sama apk zainstalowana przed próba zrootowania działa poprawnie, lecz nie posiada roota by podmienić recovery). Po sprawdzeniu uprawnień przez RootChecker dowiaduję się, ze roota jednak nie mam. Po restarcie tel SuperUser wyświetla komunikat "Warrning: the Kingo superUser must be updated or reinstalled. please find Kingo Root at website and install SU Binary by rooting your device again.". Po otwarciu wskazanego adresu dowiaduje sie, że:
"if you have rooted your device and still see this window ..." jest to spowodowane "...by locked bootloader...", który to "... prevent your device from being permamently rooted..." poprzez "... internal memory write protection..." i "...important files, such as: su binary & superuser.apk, will be removed by rebooting...", więc "...You need unlock your bootloader first...". [Odrobinę skrócilem
]
Nadmienię, że: wszystkich aplikacji próbowałem użyć już kilka razy. Pomiędzy próbami przywracałem tel do ust. fabr. używając opcji z menu ustawień tel. oraz opcji "whipe MMC" z oryg. chińskiego recovery.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to użycie programu "SP Flash tool" (lub innego programu do flshowania) do wgrania roma S119 z "wbudowanym" rootem, a następnie podmianka recovery.
Problem w tym, ze w takim przypadku nie będę posiadał backupu oryg. roma, więc jeśli coś pójdzie nie tak to zostanę z cegła zamiast tel.
W związku z powyższym mam 4 pytania:
Czy znacie sposób na utworzenia backupu oryg. roma bez uprawnień roota?
Czy macie sprawdzony i działający sposób na roota dla Lenovo A850+ ??
Czy ktoś posiada aktualny link do darmowego downloadu programu vRoot??
Jak usunąć blokadę bootloadera nadpisującą pamięć wewn. tel. ??
Wydaje mi się, ze dobra odpowiedź na jedno z nich powinna rozwiązać mój problem.
Proszę pomóżcie. Bo od wczoraj się meczę i tel w rozsypce?
================================================
Ciąg dalszy...
Próbowałem odblokować bootloader za pomocą adb i fastboot.
Podłączam tel do pc.
Uruchamiam wiersz poleceń i wpisuje
Konsola widzi urządzenie (id urządzenia oraz status "device")
Udało mi sie zrobic kopie zapasową poleceniem
Próba odblokowania bootloadera - sposób 1
Telefon restartuje, ale nie do trybu fastboot jak powinien - uruchamia się normalnie (bootloader nieodblokowany).
Nie mogę również żadna kombinacja klawiszy wprowadzić telefonu w tryb fastboot.
Wprowadzam tel w tryb fastboot poleceniem
Widzę czarny ekran i "znak zachęty"
Próba odblokowania bootloadera - sposób 2:
Tel odpowiada ostrzeżeniem o utracie gwarancji. Zatwierdzam Vol+. Konsola zwraca
Czyli bootloader nadal nieodblokowany
Po "zgoolowaniu" kodu błędu znalazłem na youtube filmik dotyczący serii tel. Sony Experia, w którym składnia polecenia odblokowania bootloadera wyglądała tak:
U mnie oczywiście nie zadziałało
Próba zmiany recovery w trybie fastbootKończy się niepowodzeniem
Jakies pomysły?
Bo zaczynam się załamywać :/
=============================================
Tak sobie myślę... może mógłbym wgrać nowy bootloader. tylko jak to zrobić i czy to faktycznie pomoże?
Teoretycznie istnieje polecenie tylko skad wziąć obraz partycji bootujacej?
Poza tym partycja bootloader równiez może byc chroniona przed zapisem
Pomocy
Tutaj zaczyna się problem. Testowałem już chyba wszystkie apki do rootowania jakie znalazłem (zarówno aplikacje na androida jak i aplikacje windows):
- FramRoot - nie działa ani boromir, ani inne exploity
- OneClickRoot - żadnego widocznego efektu (chyba jakiś syf mi zostawił na PC)
- vRoot / iRoot - nie znalazłem żadnej wersji za darmo (wszędzie fishing nr tel)
- rootGenius - kilkuminutową pracę kończy komunikatem o niepowodzeniu
- rootAllDevices (HEXAMOB) ze sklepu Play - bez efektu
- baidu root - .apk konczy prace niepowodzeniem, .exe nie udało mi się pobrać
- KingoRoot.
Wydawał się być światełkiem w tunelu. Program, po połączeniu z tel, pracuje kilka minut po czym wyświetla komunikat, ze się udało. W telefonie pojawia się aplikacja SuperUser, która po instalacji i uruchomieniu MobileUncle MTK Tools, pyta o uprawnienia roota dla niej (wybieram Allow). MTK po uruchomieniu wisi, a zamiast menu, pod nagłówkiem widzę czarny ekran (ta sama apk zainstalowana przed próba zrootowania działa poprawnie, lecz nie posiada roota by podmienić recovery). Po sprawdzeniu uprawnień przez RootChecker dowiaduję się, ze roota jednak nie mam. Po restarcie tel SuperUser wyświetla komunikat "Warrning: the Kingo superUser must be updated or reinstalled. please find Kingo Root at website and install SU Binary by rooting your device again.". Po otwarciu wskazanego adresu dowiaduje sie, że:
"if you have rooted your device and still see this window ..." jest to spowodowane "...by locked bootloader...", który to "... prevent your device from being permamently rooted..." poprzez "... internal memory write protection..." i "...important files, such as: su binary & superuser.apk, will be removed by rebooting...", więc "...You need unlock your bootloader first...". [Odrobinę skrócilem

Nadmienię, że: wszystkich aplikacji próbowałem użyć już kilka razy. Pomiędzy próbami przywracałem tel do ust. fabr. używając opcji z menu ustawień tel. oraz opcji "whipe MMC" z oryg. chińskiego recovery.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to użycie programu "SP Flash tool" (lub innego programu do flshowania) do wgrania roma S119 z "wbudowanym" rootem, a następnie podmianka recovery.
Problem w tym, ze w takim przypadku nie będę posiadał backupu oryg. roma, więc jeśli coś pójdzie nie tak to zostanę z cegła zamiast tel.
W związku z powyższym mam 4 pytania:
Czy znacie sposób na utworzenia backupu oryg. roma bez uprawnień roota?
Czy macie sprawdzony i działający sposób na roota dla Lenovo A850+ ??
Czy ktoś posiada aktualny link do darmowego downloadu programu vRoot??
Jak usunąć blokadę bootloadera nadpisującą pamięć wewn. tel. ??
Wydaje mi się, ze dobra odpowiedź na jedno z nich powinna rozwiązać mój problem.
Proszę pomóżcie. Bo od wczoraj się meczę i tel w rozsypce?

================================================
Ciąg dalszy...
Próbowałem odblokować bootloader za pomocą adb i fastboot.
Podłączam tel do pc.
Uruchamiam wiersz poleceń i wpisuje
adb devices
Udało mi sie zrobic kopie zapasową poleceniem
adb backup -all
Próba odblokowania bootloadera - sposób 1
adb reboot oem-unlock
Nie mogę również żadna kombinacja klawiszy wprowadzić telefonu w tryb fastboot.
Wprowadzam tel w tryb fastboot poleceniem
adb reboot bootloader
=> FASTBOOT mode...
Próba odblokowania bootloadera - sposób 2:
fastboot oem unlock
...
(bootloader) start unlock flow
FAILED (remote: Unlock failed - Err:0x7000)
finished. total time: 4.770s
Czyli bootloader nadal nieodblokowany

Po "zgoolowaniu" kodu błędu znalazłem na youtube filmik dotyczący serii tel. Sony Experia, w którym składnia polecenia odblokowania bootloadera wyglądała tak:
fastboot -i 0x0fce oem unlock 0xB422BA417C175FB3
U mnie oczywiście nie zadziałało

Próba zmiany recovery w trybie fastboot
fastboot flash recovery Clariva.img
sending 'recovery' (6144 KB)...
OKAY [ 0.177s]
writing 'recovery' ...
FAILED (remote: partition 'recovery' not support flash)
finished. total time: 0.190s
Jakies pomysły?
Bo zaczynam się załamywać :/
=============================================
Tak sobie myślę... może mógłbym wgrać nowy bootloader. tylko jak to zrobić i czy to faktycznie pomoże?
Teoretycznie istnieje polecenie
fastboot flash bootloader bootloader.img
Poza tym partycja bootloader równiez może byc chroniona przed zapisem

Pomocy