Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TermopastyTermopasty
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

brak sygnału radiowego Tevion MD 41052

01 Lip 2005 09:33 11872 31
  • Poziom 10  
    Witajcie!
    Jestem posiadaczem radioodtwarzacza cd/mp3 Tevion MD 41052. Wszystko pieknie gra, czyta wszystkie płyty, żadnych przeskoków itp. Problem pojawia się gdy przełączam w tryb radio, nastaje głucha cisza, żadnych szumów, ani trzasków. Radio skanuje ale nie znajduje żadnej stacji. Antena nowa, przewód antenowy sprawdzony, wszystko ok.
    Co to może być???
    Dziekuję i pozdrawiam.
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 10  
    Mówiąc szczerze, to nie wiem. Czy mogę to jakoś sprawdzić? Dodam może, że radio wcześniej działało bezproblemowo.
    Jeszcze mam takie pytanie, otóż obok złącza Iso jest dodatkowy element elektroniczny przedstawię go poniżej na zdjęciach. Co to jest i do czego służy?
    Dzieki.
  • Poziom 16  
    to co pokazales na obrazku wyglada na przetwornice od wyswietlacza
  • Poziom 25  
    Witam
    Mam niestety ten sam problem i dlatego tu zajrzałem. No i oczywiście widzę tego posta. Stąd wniosek, że to chyba wada produkcyjna. Co gorsza kupiłem go w marcu i dostałem 3 miesiące gwarancji. Ja sprawdziłem u siebie wszystko i dużo wskazuje na to że radio jest walnięte. Ale jedna rzecz mnie ciekawi i irytuje że nie powiem wk.. otóż jak zaczynam sprawdzanie (bezpieczniki, zasilanie, ciągłośc kabli i anteny) to za każdym razem coś się załącza i są wszystkie stacje i wydaje mi się, że znalazłem przyczyne. Potem jak wyjade w trase to znowu kicha. Próbowałem restart, sprawdziłem łączenie kabli. Dziwi mnie to że czasami zaskakuje ( pewnie jak coś poruszam ) a jak wyjade w drogę to mogę sobie (jak stanę oczywiście..) ruszać dowoli i nic... Najdziwniejsze w tym jest to, że po radiu z CD i mp3 można by sie spodziewać np. uszk. laseru, brak wgrywania kodeka do mp3, ale radio ??? to takie proste układy od wieków robione... Jeżeli ktoś miał ten problem a sobie z nim poradził to proszę o odpowiedż.
  • Poziom 25  
    Po zamieszczeniu listu na forum poszedłem jeszcze raz do radia i zauważyłem jeszcze jedną rzecz: otóż radio łapie stacje jak wyjmę go z kieszeni jak włoże to najpierw traci moc sygnału potem pociąga to za soba utratę i juz nie wyszukuje. Sprawdziłem kable jeszcze raz - styki są dobre... może jakiś obwód w samochodzie od czego innego zakłóca FM? Mam pytanko do rafaltje: spróbuj wyjąć (pod warunkem że masz kable na tyle długie) radio z kieszeni i daj skanowanie stacji.
  • Poziom 10  
    U mnie nic. Wyciagalem, obracalem, sprawdzalem wszystkie polaczenia, sprawdzilem wszystko na ile pozwolila moja wiedza, i nic. Nawet na moment nie wskoczyla zadna fala, nic, tylko bezustanna glucha cisza.
    Ktos powiedzial, ze mogl zepsuc sie switch elektroniczny przelaczajacy zrodlo sygnalu?? no ale to juz robota dla specjalisty, o ile w ogole warto w dodatkowo inwestowac.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 25  
    To może masz coś innego jeszcze albo bardziej walnięte to samo. Piszesz, że sprawdziłeś łączenia ale sprawdź jeszcze napięcia czy masz wszystkie a zwłaszcza żółty przewód zasilanie anteny (power antenna) tam powinno być -12 ( względem ground-czarnego). No i oczywiście zasilanie wzmacniacza antenowego. Szkoda swoją drogą, że medion/tevion nie ma strony po angielsku z zwłaszcza FAQ bo niemieckiego nie cierpie i nie łykam :)
  • Poziom 17  
    Te radyjka to dramat,dobrze chodzi ok 30% reszta to złom po większej lub mniejszej naprawie u importera.Sam fakt że dali Ci na sprzęt 3 miesiące gwarancji o tym świadczy.Przelutuj tor FM,pewnie usterka typu DAEWOO.
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 25  
    No dobra a jak dodam, że sygnał łapie w dużych miastach (pewnie blisko żródła sygnału) co świadczy o niskim poziomie sygnału antenowego to co poradzicie ( wzmacniacz dobry, układ anteny dobry)? Nadal to może być zimny lut?
  • Poziom 15  
    jezeli jest głucha cisza to prawie zawsze jest zimny lut, miałem taki sam przypadek ale w innym radyjku
  • Poziom 10  
    Jak moge znalezc taki zimny lut? Czy jako amator moge sie za to brac, czy lepiej oddac radio w rece fachowca?
    Dzieki i pozdrawiam.
  • Poziom 27  
    to zalezy co Ci sie przywrze przy probie przelutowania...zapewne cyna bezołowiowa..jak ma to byc dobrze zrobione lepiej oddac w dobre rece...Twoje radio...Twoja decyzja...
  • Poziom 15  
    jezeli masz wprawe w posługiwaniu sie lutownicą to mozesz spokojnie sie za to wziąść, przepatrz wszystkie luty i jak zobaczysz podejrzane pęknięcie to przygrzej lutownicą dodając troszke cyny, powodzenia w szukaniu
  • Poziom 11  
    Mam zbliżony model teviona i dokładnie ten sam problem. najprawdopodobniej w moim wypadku usterkę spowodowała śruba mocujaca od tyłu radio do wnęki. po prostu odkręciła się nakrętka (po połtorej roku jazdy) i łeb śruby wlazł do niczym nie osłoniętej od tej strony głowicy. Beznadziejny przypadek głupoty w konstruowaniu sprzętu.
    Na razie nie poradziłem sobie z tą usterką.
    Pozdro

    układ na głowicy to la1787
    Ma ktoś jakiś pomysł na ewentualną podmianę bo z naprawą bedzie kiepsko :)
  • Poziom 1  
    a czy ktoś wie, jaki prąd pobiera to radio?
  • Poziom 2  
    witam ja włąsnie kupiłem to radio mp3 i cd gra spoko a radio jeszcze nie wiem bo nie podłaczyłem anteny (inne gniazdko) ale tak czy owak jakis szum jest :) jednak mam inny problem i bardzo był bym wdzieczny jak ktos by mi mógł pomuc radio nie idzie gdy jest wyłaczony silnik zeby szło musze włączyc przynajmniej zapłon ma kto tak ?? a moze to zle podłaczone
    z góry dziekuje za pomoc

    Dodano po 1 [godziny] 46 [minuty]:

    ...i mam mała prosbe czy ma ktos instrukcje do tego radia bo kupiłem na allegro i przysąłli mi radio nawet bez ramki a o istrukcji to juz nie mówie.
    jesli ktos ma to badzo prosze o kontakt suffy1(malpa)wp.pl
    bede bardzo wdzieczny
    :]
  • Poziom 15  
    masz źle podpięte radyjko do instalacji elektrycznej w swoim autku, problem jest najprawdopodobniej w stacyjce, po przekręceniu klucza radio powinno dostawać napięcie a u ciebie jest na odwrót, jest napięcie i po przekreceniu klucza stacyjka odłancza zasilanie do radia
  • Poziom 2  
    to zaczy moze zle to napisałem
    jak mam kluczyki w stacyjce i nie mam zapalonego samochodu to radio nie idzie. włacza sie dopiero gdy zapalam (zaczyna działac jak włacze zapłon) i nie wiem o co w tym chodzi :/
  • Poziom 15  
    aha, pamięć radia jest podłączona na stałe do +12V kolorem żółtym, natomiast włanczanie radia jest podpięte do +12V kolorem czerwonym przez stacyjke, jezeli chcesz zeby stacyjka nie wyłanczała radia to odetnij kabelek czerwony, tą część kabelka która idzie do stacyjki zaizoluj a tą cześć która idzie do radia podłącz do kabelka zółtego, wtedy powinno działać niezależnie od stacyjki
  • Poziom 11  
    houk85 napisał:
    aha, pamięć radia jest podłączona na stałe do +12V kolorem żółtym, natomiast włanczanie radia jest podpięte do +12V kolorem czerwonym przez stacyjke, jezeli chcesz zeby stacyjka nie wyłanczała radia to odetnij kabelek czerwony, tą część kabelka która idzie do stacyjki zaizoluj a tą cześć która idzie do radia podłącz do kabelka zółtego, wtedy powinno działać niezależnie od stacyjki

    -----------------------------------------------------------------------------------
    Mam te same radio. Pamięć radia jest podłączona jest na stałe do +12V kolorem żółtym, natomiast włanczanie radia jest podpięte do +12V kolorem czerwonym przez stacyjke tak wiec musi byc podlaczona pamiec i zasilanie do +12 V (najlepiej je podlaczyc razem do jednego przewodu)
    Inaczej nie bedzie trzymac pamieci
    Pozdrawiam Irek
  • Poziom 1  
    witam ja mam z kolei inny problem radio dziala normalnie przy zgaszonym silniku ale jezeli odpale silnik to radio przestaje dzialac a tylko mp3 dziala. nie mam pojecia co z tym zrobic, dodam tylko ze mam zolty kabel podpisany power antena, i nie jest on nigdzie podlaczony, ale przy zgaszonym silniku wszytko jest ok
  • Poziom 10  
    powinno pomóc zmostkowanie 14 i 15 pinu licząc od prawej strony przy głowicy tunera. W każdym radiu firmy medion które naprawiałem ta operacja pomogła...
  • Poziom 10  
    jest taki knif mostek na grzebieniu tunera lutuje sie dwa piny ze soba. jak radio lezy sciezkami do gory to od lewej ostatnie dwa piny przed przerwa <w polowie lutowan niema jednego pinu to jest ta przerwa>
  • Poziom 10  
    zapodajcie jakies foto tych pinów
  • Poziom 10  
    spoko sposób faktycznie zadzialało
  • Poziom 30  
    za co sa odpowiedzialne te piny?
  • Poziom 10  
    Witam, ja mam inny problem z tym radiem... Otóż po dłuższej jeździe i używaniu sprzętu MD 41052, odtwarzacz sam się wyłącza - tak jakby miał zabezpieczenie termiczne. Czy ktoś ma podobny problem? Mozna coś na to poradzić?
  • Poziom 30  
    kavard napisał:
    Witam, ja mam inny problem z tym radiem... Otóż po dłuższej jeździe i używaniu sprzętu MD 41052, odtwarzacz sam się wyłącza - tak jakby miał zabezpieczenie termiczne. Czy ktoś ma podobny problem? Mozna coś na to poradzić?


    zimne luty na końcówce,stablizatorze , ew.sprawdz/dodaj paste termoprzewodząca między końcówka mocy a radiatorem/blachą.

    Dodano po 28 [sekundy]:

    ew.zimne luty na złączu panela badz przy złączu na płycie głównej.
  • Poziom 1  
    Witam wszystkich!
    Proszę o pomoc.
    Kupiłem radio na allegro i gość miał przysłać mi na maila instrukcję i oczywiście tego nie zrobił. Szkoda słó.
    Mógłby ktoś mi pomóc
    Chodzi mi szczególnie o to jak zdejmuje się przedni panel(podonbo jest zdejmowalny).