Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Laserowy ploter CNC z DVD

Croppa 18 Jun 2016 00:07 29055 16
Renex
  • Laserowy ploter CNC z DVD

Witam.
    Zainspirowany projektem Dakkiego https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=7723437#7723437 postanowiłem zbudować coś swojego. Całość miała być prosta, tania i co najważniejsze - z dostępnych pod ręką materiałów. W taki właśnie sposób powstał ploterek, który napędzany jest przez sterownik Toshiba tb 6560 ahg (pozostały z poprzedniego projektu). Ramieniem poruszają dwa silniki krokowe 0,85 A 1.8 step. Laser został żywcem wydłubany z DVD i osadzony w kolimatorze, który zakupiłem od użytkownika sergiuszf. Maszyna wypala obrazy po liniach, gdyż jest to najszybszy sposób. Program, którego używam do wypalania to rosyjski Drovopal. Jest to najbardziej banalny programik na świecie. Cała praca z nim związana opiera się na wrzuceniu czarno-białego zdjęcia i kliknięcia start. Cała konstrukcja nie zalicza się do najszybszych, gdyż nie zastosowałem napędu paskowego tylko śrubowy, ale przy tej mocy lasera nie było takiego sensu. Obrazek widoczny na foto wypalał się ok. 45 minut.

Laserowy ploter CNC z DVD Laserowy ploter CNC z DVD Laserowy ploter CNC z DVD Laserowy ploter CNC z DVD

Obrazek wypalany dla malucha. :D
    Na koniec filmik.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    Croppa
    Level 10  
    Croppa wrote 28 posts with rating 29, helped 1 times. Live in city Wysoka. Been with us since 2010 year.
  • Renex
    władziowek
    Level 21  
    Cześć, projekt fajny ale jakoś mam awersję do tych peszli.
  • Renex
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Witaj, mógłbyś przedstawić mniej więcej kosztorys całości?
    KJ
    Level 31  
    Założyć diodę z BR i można PCB naświetlać ;) trochę długo potrwa ale jakość powinna być całkiem niezła. Co do tych peszli to jeżeli już są w takiej formie to warto by je było na końcach umocować do konstrukcji.
    actron
    Level 12  
    Też się czasami zastanawiam nad zastosowaniem prowadnic od szuflad. Napisz może coś o ich pracy? Zacinają się, pracują płynnie, jakie luzy...
    Czy zastosowanie jednego z napędów (Y) (?) blisko krawędzi nie powoduje jakiegoś "przekaszania"?
    Croppa
    Level 10  
    Postaram się odpowiedzieć na wszystkie pytania.
    Z tymi peszlami wyszło słabo, miałem tylko to pod ręka a i pomysłu innego nie było.
    Jeżeli chodzi o kosztorys to wyszły mi groszowe sprawy (ok 100zł) bo dużo części miałem w mojej rupieciarni ale postaram się o nakreślenie cen tych najbardziej potrzebnych podzespołów:
    -Sterownik CNC toshiba tb6560 to koszt ok 160 zł (taki akurat miałem można znaleźć coś tańszego)
    - Dwa silniki krokowe ok 30-50 zł
    - Zasilanie 20zł
    - Śruby trapezowe 5 zł sztuka, ale można użyć zwykłych
    - Kolimator 65 zł
    - Prowadnice szufladowe 13 zł
    - Pierdoły typu kabelki, włączniki , gniazda ok 30zł
    Same śruby trapezowe z nakrętkami kupiłem na allegro.Całość podłączona jest standardowo przez port LPT.Jeżeli chodzi o prowadnice szufladowe to stosunek ceny do jakości wypada bardzo dobrze. Wiadomo, że nie można tego porównywać z profesjonalnymi prowadnicami do CNC jednak w ploterze laserowym mogą być one śmiało zastosowanie bo nie ma oporu na ramię tak jak w przypadku wrzeciona. Ja jestem jednak zadowolony odrobina oleju wazelinowego i wszystko ładnie śmiga. Na początku bałem się umieścić silnik w tej pozycji, ale po kilku próbach okazało się, że nie ma to wpływu na jakość tak samo jak brak łożyska na końcu śruby trapezowej. Maszynka wypala portrety z duża dokładnością.
    Piotrek1970
    Level 18  
    Kol. Actron, jeżeli chcesz zbudować podobny ploter dla zabawy/ zdobycia doświadczenia i zabawy to prowadnice szufladowe dadzą Ci wystarczającą dokładność, ostatnio popełniłem podobnego 'potworka' z deski
    i ku mojemu zaskoczeniu rysunki testowe kwadrat + przekątne zostały narysowane praktycznie po tych samych śladach. Oczywiście jednym z wielu mankamentów w mojej konstrukcji podczas testów okazał się ołówek, który wyginał się

-tutaj jeszcze przez końcem testów i kalibracji sterownika.

kol. Leonow32: na zdjęciu jest tylko jedna śruba trapezowa, druga oś ma zwykły drut gwintowany z metra cięty -do zabawy wystarczy, choć trzeba pogodzić się z niskimi prędkościami.

Wracając do urządzenia to mnie najbardziej interesuje kolimator i laser LED -jakbyś mógł trochę na ten temat napisać -podobnie jak kol. KJ myślałem o naświetlaniu w ten sposób PCB.

p.s.: tak arduino i cnc_shield + grbl i UniversalGcodeSender
    MasMas
    Level 16  
    Też jestem ciekawy o ten kolimator? Gdzie sie takie kupuje - ale inaczej czy są jakieś parametry, który trzeba w nich dobrać? I jak z mocowaniem samej diody do kolimatora, żeby była równolegle?
    e-mess
    Level 9  
    Podobnie jak przedmówcy jestem zainteresowany kolimatorem, jak i sterownikiem diody laserowej. Zrobiłeś na LM317 czy coś bardziej zaawansowanego?
    piotrp7
    Level 2  
    Czy nie myślał kolega żeby umieścić ten laser znacznie niżej, poza tym projekt super.
    hobbyelektronik
    Level 27  
    Witam...........

Na naszym portalu aukcyjnym są dostępne kompletne pojedyncze sterowniki silnika krokowego CNC TB6560 , czy zastosowanie takich dwóch układów załatwia sprawę czy potrzeba jeszcze coś dodatkowego?
    Dawid90u
    Level 23  
    Witam,
    Nie masz problemu z różnicą w odległości laser-element dla środka i obrzeża stołu? Te prowadnice lubią się wyginać jak są wysunięte :/
    Jakie parametry mają zastosowane śruby trapezowe?
    Anonymous
    Anonymous  
    tony2137
    Level 11  
    Witam.
    Mama coś podobnego.
    Całość konstrukcja mojego pomysłu i wykonania.
    Zastosowana dioda 1W 450nm.
    https://www.youtube.com/watch?v=sO4yjiimTro
    Filmik przyspieszony co widać. Posuw roboczy 500mm/min
    Sklejkę 3mm można przepalić na 4-5 razy.
    Można i fajnie wygląda grawerowanie na szkle.
    matrix0606
    Level 15  
    Projekt bardzo fajny. Chętnie poznał bym więcej szczegółów na temat tego ploterka.